TBMM Başkanı kritik soruyu cevapladı

TBMM Başkanı İsmail Kahraman, 3. toplantıda dağılan Anayasa Uzlaşma Komisyonu hakkında değerlendirme yaptı. Masanın başkanlık sistemi tartışmaları sebebiyle dağıldığı yönündeki soruyu ise Meclis Başkanı, "Toplantı henüz esasa girmeden sona erdi" diye cevapladı.

TBMM Başkanı kritik soruyu cevapladı

Yeni anayasa yapım çalışmaları kapsamında kurulan masa partiler arasındaki anlaşmazlık nedeniyle dağıldı. Konuyla ilgili açıklama yapan TBMM Başkanı İsmail Kahraman, "Kurulan komisyonun amacı, öznesi insan olan kuvvetli üniter yapıda bir hukuk devleti yapılanmasını ortaya koyacak yeni bir anayasayı oluşturmaktı." dedi.

CHP'nin komisyonun ismiyle ilgili farklı kanaat belirttiğini anlatan Kahraman, "CHP ek görevler yüklenilmesi talebinde bulundu. Komisyonun adı konusunda üç siyasi parti birbirine yakın kanaat belirtirken CHP farklı bir kanaat getirdi ve bundan vazgeçmeyeceğini belirtti.

Kahraman, "Çalışmaların kaldığı yerden devam etmesi için siyasi partilere çağrıda bulunuyorum. Milletimize karşı yeni anayasa sözü veren partilerin bu çağrıya olumlu yanıt vereceğini umuyorum." ifadelerini kullandı.

BİR PARTİ ÇEKİLDİĞİNDE KOMİSYON DÜŞÜYOR
Konuşmasının ardından gazetecilerin sorularını yanıtlayan Kahraman, "Komisyonun usulündeyiz. Esasa geçmedik. Oy birliği gerekiyor. Bir parti çekildiği halde devam etmek mümkün değil. Ona göre toplanıldı. Bir partinin çekilmesi halinde komisyon düşüyor zaten. Esasa geçilmiş değil." 



BAŞKANLIK TARTIŞMALARI MI MASAYI DAĞITTI?

Komisyon çalışmalarını "Başkanlık tartışmaları mı bitirdi?" sorusuna ise Kahraman, "Hükümet şekli ne olacak. Başkanlık mı olacak? Yarı başkanlık mı? CHP parlamenter sistem üzerinde devam edilmesi üzerineydi görüşü. Esasa gelmeden usülde mesele kapandı. Komisyonun ismi "Darbe hukukundan arındırma" hususunda oldu asıl kopuş." ifadelerini kullandı.



CHP ŞARTINI AÇIKLADI

CHP Genel Başkan Yardımcısı Bülent Tezcan, masaya dönme şartlarını açıkladı. Tezcan, Başbakan Davutoğlu'nun başkanlık sisteminden vazgeçtiklerini açıklaması halinde masaya dönebileceklerini ifade etti. 



<< Önceki Haber TBMM Başkanı kritik soruyu cevapladı Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:  
ÖNE ÇIKAN HABERLER