'TBMM Başkanlığı başka partiye gitse siyasetin-ahlakın doğasına aykırı olurdu'


Başbakan Ahmet Davutoğlu, 7 Haziran'dan sonra TBMM Başkanlığının AK Parti haricinde birisine geçmesinin siyasetin ve ahlakın doğasına aykırı olacağını savundu. Davutoğlu, "Bunu başardık. Kimseyle kavga etmeden, kimseyle tartışmadan, kimseyle kutuplaşma havasına girmeden adım adım, sabırla bu yolun taşlarını döşedik." dedi. Davutoğlu, ayrıca parti teşkilatlarına erken seçime de hazır olmaları talimatı verdi.

Başbakan Ahmet Davutoğlu, AK Parti'nin genişletilmiş il başkanları toplantısında konuştu. AK Parti olmadan Türkiye'de siyasetin dizayn edilemeyeceğini ifade eden Davutoğlu, "Şu anda Türkiye Cumhuriyeti Devleti'nin Cumhurbaşkanı, TBMM Başkanı ve Başbakanı, ilk üç devlet zirvesi yine AK Parti kadroların elindedir. Bunu başardık. Kimseyle kavga etmeden, kimseyle tartışmadan, kimseyle kutuplaşma havasına girmeden adım adım, sabırla bu yolun taşlarını döşedik." ifadelerini kullandı.

"TÜRKİYE'Yİ 90'LI YILLARA ONLAR GÖTÜRÜYOR"

CHP ile yapılan müzakerelerin koalisyon görüşmeleri aşamasına gelmediğini kaydeden Davutoğlu, MHP'nin şu anda koalisyon görüşmesi yapmak istemediğini ancak MHP ile de temaslarının sürdüğünü aktardı. HDP Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş'ın son açıklamalarına da tepki gösteren Ahmet Davutoğlu, "Haddini bilmez bu eş başkanlardan biri 'bütün bu oyunlar Saray gladyosunun eseridir' diyerek, tekrar Cumhurbaşkanı'mıza hakaret etmeye cüret ediyor. Türkiye'de Cumhurbaşkanlığı makamı da bütün makamlar da anayasal sistem içinde yüce bir görev ifa etmektedirler. Ama sizler, terör gladyosunun unsurlarısınız." sözlerini kaydetti.

Davutoğlu, "Kimse 90'lı yıllara Türkiye'nin döneceği gibi bir vehme, bir düşünceye kapılmasın. Aslında Türkiye'yi 90'lı yıllara PKK ve onu destekleyen bu siyasi unsurlar götürüyor." ifadelerini kullandı.

DAVUTOĞLU, OTORİTERLEŞMEYE SON VERDİKLERİNİ SAVUNDU

AK Parti'nin genişletilmiş il başkanları toplantısında kritik günlerden geçildiğini ifade eden Davutoğlu, Türkiye'de 27 Mayıs ihtilali ile otoriter bir döneme başlandığını, onun da devam eden bir kaos süreçlerinin dönemsel olarak yaşandığını anlattı.

AK Parti iktidarı ile özgürlük alanlarının genişletildiğini iddia eden Davutoğlu, kendi dönemlerinde vesayetlerin kalktığını ve otoriterleşmeye son verdiklerini öne sürdü. 7 Haziran'da halkın verdiği mesajın gereğini yapmak için sorumluluk anlayışı içinde hareket ettiklerini savunan Davutoğlu, gerilim politikalarına karşı uzlaşma politikalarını ön planda tuttukları görüşünü savundu.

"MECLİS BAŞKANLIĞI KARŞI BLOKA GEÇSEYDİ AHLAKA AYKIRI OLURDU"

TBMM Başkanlığı koltuğuna AK Parti'den bir ismin seçilmesini yürüttükleri başarılı politikaya bağlayan Davutoğlu, "Bir tarafta 258'lik bir dava adamları topluluğu varken karşı taraftaki blokun bir araya gelip başka bir adayı seçmesi hem siyasetin doğasına hem matematiğin doğasına ama en önemlisi de ahlakın ve erdemin doğasına aykırı olurdu. Bunu başardık. Kimseyle kavga etmeden, kimseyle tartışmadan, kimseyle kutuplaşma havasına girmeden adım adım, sabırla bu yolun taşlarını döşedik. Şu anda Türkiye Cumhuriyeti devletinin cumhurbaşkanı TBMM başkanı ve başbakanı, ilk üç devlet zirvesi yine AK Parti kadroların elindedir." şeklinde konuştu.

DAVUTOĞLU: MİLLETİMİZ, SİYASİ PARTİLERE 'BİR ARAYA GELİN, KONUŞUN' DEDİ

AK Parti olmadan Türkiye'de siyasetin dizayn edilemeyeceğini iddia eden Davutoğlu, "Kutuplaşma ve dışlama siyasetine karşı biz birleştirme, uzlaştırma siyasetini takip etmeye devam edeceğiz. Çünkü milletimiz bunu istedi. Milletimiz, siyasi partilere 'bir araya gelin, konuşun' dedi. Yine bu dönem gösterdi ki, cumhurbaşkanlığı makamı dışlanarak, izole edilerek Türkiye'de meşruiyet çizgisi içerisinde siyaset yapılamaz." dedi.

Davutoğlu, "Birileri Erdoğan karşıtlığı, Davutoğlu karşıtlığı, AK Parti karşıtlığı üzerinden siyaset, algı operasyonları yapabilir. Ama, siyaseti düzenleyemez." ifadelerini kullandı.

"AK PARTİ KADROLARI HER TÜRLÜ ALTERNATİFE HAZIR BEKLEYECEK"

CHP ile yapılan müzakerelerin koalisyon görüşmeleri aşamasına gelmediğinin altını çizen Davutoğlu, MHP'nin şu anda koalisyon görüşmesi yapmak istemediğini ancak MHP ile de temaslarının sürdüğünü söyledi. Hükümet kurma sürecinde HDP ile görüştüklerini ancak bunun artık devam etmediğini söyleyen Davutoğlu, hükümet ortaklığının her iki tarafın da ilkeler çerçevesinde bir uzlaşma olduğunu anlattı.

Davutoğlu, "Milletimizin 'biz bir irade beyan ettik ama bizim seçtiklerimiz bu irade beyanının gereğini yapmadı' dedirtmeyeceğiz. O irade beyanının yani Türkiye'de 7 Haziran sonrası bir hükümet ortaklığı kurma gerekliliğinin üzerimize düşen vecibelerini yerine getireceğiz. Ama sonunda AK Parti kadroları her türlü siyasi senaryoya, alternatife hazır olarak dimdik ayakta bekleyecek. Birileri bize bayramı haram kılmak istiyor." ifadesini kullandı.

"HDP ÖNCE İKİ ŞEHİT POLİSİN HESABINI VERSİN, VERECEKLER"

IŞİD, PKK ve DHKP-C'nin eş zamanlı olarak terör eyleminde bulunduğunu kaydeden Davutoğlu, şunlaır söyledi: "Bardağı taşıran son damla; 22 Temmuz'da sabah erken bir vakitte İçişleri Bakanımızın aramasıyla geldi. İki polisimiz Ceylanpınar'da gece uyurken enselerinden vurularak şehit edildiler. Hani dün hala Meclis kürsüsüne çıkıp barıştan bahseden HDP sözcüleri var ya. Önce bunun hesabını versinler. Verecekler. Hani, çatışmasızlık diyerek göz boyayan bir dil kullananlar var ya, doğru; çatışmadı o polislerimiz. Çatışacak vakit dahi bulamadan şehit edildiler. Çatışmasızlıktan anladıkları buysa önce neyi konuşacağımızı, hangi terminolojiden konuşacağımızı karar verelim."

"SİZLER TERÖR GLADYOSUNUN UNSURLARISINIZ"

HDP Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş'ın son açıklamalarına da tepki gösteren Ahmet Davutoğlu, "Haddini bilmez bu eş başkanlardan biri 'bütün bu oyunlar Saray gladyosunun eseridir' diyerek tekrar Cumhurbaşkanı'mıza hakaret, Cumhurbaşkanlığı makamına yine hakaret etmeye cüret ediyor. Buradan sesleniyorum; Türkiye'de Cumhurbaşkanlığı makamı da bütün makamlar da anayasal sistem içinde yüce bir görev ifa etmektedirler. Ama sizler, terör gladyosunun unsurlarısınız. PKK'nın Soğuk Savaş döneminde kimler tarafından kullanıldığını biz iyi biliriz. Niçin kullanıldığını da iyi biliriz. Marksist, Stalinist, Leninist yaklaşımlarla Türkiye'yi nereye götürmek isteyenler tarafından kullanıldığını iyi biliriz. Onların arkasındaki uluslararası gladyoyu da iyi biliriz. Çanakkale'de yedi düvele karşı nasıl savaşmışsak bugün üç terör maşasına da onun arkasındaki terör gladyosuna da her yerde savaşmayı, gerektiğinde her tür fedakarlığı yapmayı da biliriz." ifadelerini kullandı.

"UTANMAZCA, YÜZSÜZCE"

"Utanmazca, yüzsüzce dün TBMM kürsüsünde ret ve asimilasyon politikalarından bahsediyorlar." diyen Davutoğlu, şöyle devam etti: "Sizin de bu Meclis'e gelmenizin önünü açacak şekilde Türkiye'de demokratikleşme alanlarını kim açtı? Bütün ret ve asimilasyon politikalarına karşı gür sesle özgürlüğü savunan AK Parti'dir. PKK terörün arkasındaki terör gladyosunun hesabını soracak olan da AK Parti'dir."

"TÜRKİYE'Yİ 90'LI YILLARA PKK VE BU SİYASİ UNSURLAR GÖTÜRÜYOR"

AK Parti'nin sicilinde terörle işbirliğinin olmadığını söyleyen Davutoğlu, çözüm sürecinin özgürlük ve huzur projesinin olduğunu ifade ederek, "Kimse 90'lı yıllara Türkiye'nin döneceği gibi bir vehme, bir düşünceye kapılmasın. Aslında Türkiye'yi 90'lı yıllara PKK ve onun destekleyen bu siyasi unsurlar götürüyor. 90'lı yıllarda Türkiye'de faili meçhuller vardı. AK Parti döneminde faili meçhulleri biz bitirdik. Bunu da kimse reddedemez." şeklinde konuştu.

TEŞKİLATLARLA 'ERKEN SEÇİME HAZIR OLUN' TALİMATI

Ahmet Davutoğlu, AK Parti teşkilatlarına bir dizi talimat verirken, "Böylesi kritik bir dönemde bir seçimden çıktık, hükümet kurma çalışmaları yürütüyoruz. İnşallah kurarız. Ama kurulmazsa milli iradeye tekrar gideriz. Hangi ihtimal söz konusu olursa olsun, böylesi kritik bir dönemden geçerken sizin birinci göreviniz AK Parti teşkilatlarını dimdik ayakta tutmaktır." dedi. CİHAN
<< Önceki Haber 'TBMM Başkanlığı başka partiye gitse siyasetin-ahlakın... Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:
ÖNE ÇIKAN HABERLER