TBMM'de 2016 yılı bütçe görüşmeleri devam edecek


Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM) Plan ve Bütçe Komisyonu'nda, verilen bir haftalık aranın ardından 2016 yılı mali bütçe görüşmeleri kaldığı yerden devam edecek. Plan ve Bütçe Komisyonu'nda 17 Şubat'a kadar devam edecek görüşmelerde, 18 bakanlığın bütçeleri ele alınacak.

Salı günü AK Parti, CHP, HDP ve MHP grup toplantıları yapılacak. Meclis Genel Kurulu'nda, Türk Silahlı Kuvvetleri'nin deniz unsurlarının Aden Körfezi, Somali kara suları ve açıkları, Arap Denizi ve mücavir bölgelerde görevlendirilmesi ve bununla ilgili gerekli düzenlemelerin yapılması için verilen izin süresinin 10 Şubat 2016 tarihinden itibaren 1 yıl daha uzatılmasını içeren hükümet tezkeresi görüşülecek. Tezkere, 7. kez uzatılacak.

Ayrıca genel kurulda bu hafta, Sanayi, Ticaret, Enerji, Tabii Kaynaklar, Bilgi ve Teknoloji Komisyonunda kabul edilen 'Araştırma ve Geliştirme Faaliyetlerinin Desteklenmesi Hakkında Kanun ile Bazı Kanun Hükmünde Kararnamelerde Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Tasarısı' görüşülmeye başlanacak.

Tasarı ile Türkiye'deki faaliyetinin veya yatırımının ülke ekonomisine ve istihdama etkisi önemli olan yabancılara, süresiz çalışma izni verilecek. 32 maddelik tasarının yasalaşmasıyla, Ar-Ge faaliyetlerinin geliştirilmesi için vergiden, çalışma iznine pek çok teşvik sağlanacak.

Tasarı ile 'yüksek katma değerli ürünlerin üretilmesini sağlamak ve desteklemek, Ar-Ge insan kaynağı kapasitesini artırmak, bilgiyi ticarileştirmek, teknoloji ve yenilikçi şirketlerin ortaya çıkmasını ve gelişimini desteklemek, üniversite-sanayi işbirliğini geliştirmek ve kurumsallaştırmak, Ar-Ge ve yenilik ekosistemini güçlendirmek.' amaçlanıyor.

KİŞİSEL VERİLERİN KORUNMASI KANUNU TASARISI, ÜST KOMİSYONDA GÖRÜŞÜLECEK

Salı günü Adalet Komisyonunda ise "Kişisel Verilerin Korunması Kanunu Tasarısı" görüşülecek. Adalet Alt Komisyonunda bazı değişiklikler yapılarak kabul edilen tasarı üst komisyona gönderildi. Tasarıya göre sanal ortamda işlenen suçlar sözleşmesine uyum sağlamak amacıyla, TCK'nın 'Müstehcenlik' başlıklı 226. maddesinin üçüncü fıkrasında değişiklik yapılarak müstehcen ürünlerin üretiminde çocukları kullanmanın yanı sıra çocuk görünümü taşıyan kişilerin veya çocukların animasyon görüntülerinin kullanılması da suçun maddi unsurları arasına alındı.

Bir bilişim sisteminin kendi içinde veya bilişim sistemleri arasında gerçekleşen veri nakillerini sistemi girmeksizin teknik araçlarla izleyen kişiler 6 aydan 3 yıla kadar hapis ile cazalandırılacak. Bir cihazın, bilgisayar programının, şifrenin veya sair güvenlik kodunun, bilişim suçunun işlenmesi için yapılması veya oluşturulması durumunda, bunları imal eden, ithal eden, sevk eden, nakleden, depolayan, kabul eden, satan, satışa arz eden, satın alan, başkalarına veren veya bulunduran kişi 1 yıldan 3 yıla kadar hapis ve 5 bin güne kadar adli parayla cezalandırılacak.

Kişisel veri işlemede, bütçe, vergi ve mali konulara ilişkin olarak devletin ekonomik ve mali çıkarlarının korunması için gerekli olması, istisna kapsamına alındı.

ANAYASA UZLAŞMA/MUTABAKAT KOMİSYONU'NUN ÇALIŞMA ESASLARI BELİRLENECEK

TBMM Başkanı İsmail Kahraman başkanlığında ilk toplantısını yapan Meclis Anayasa Uzlaşma/Mutabakat Komisyonu, ikinci toplantısını bu hafta yapacak. AK Parti, CHP, MHP ve HDP'den üçer üyenin bulunduğu komisyon, 10 Şubat 2016 tarihinde saat 13.00'de yeniden toplanacak.

Bu toplantıda komisyonun çalışma usül ve esasları tespit edilecek. Çalışma takviminin ele alınmasının beklendiği toplantıda, ayrıca komisyonun çalışma süresinin de belirlenmesi bekleniyor. CİHAN
<< Önceki Haber TBMM'de 2016 yılı bütçe görüşmeleri devam edecek Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:
ÖNE ÇIKAN HABERLER