TBMM Genel Kurulu'nda 'beyaz Toros' tartışması: Torosların yerini Rangerler aldı


Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM) Genel Kurulu'nun 14'üncü birleşimi açıldı. Birleşimi TBMM Başkanvekili Mehmet Akif Hamzaçebi yönetiyor. HDP Grubunun bazı valiliklerce ilan edilen sokağa çıkma yasaklarına dair Meclis Araştırma önergesinin bugün görüşülmesi önerisi görüşüldü. HDP Grubunun önerisi kabul edilmedi.

HDP Adana Milletvekili Meral Danış Beştaş, sokağa çıkma yasaklarının Türkiye'nin gündemine tarihin hiçbir döneminde bu kadar korkunç bir şekilde vahim ihlallerle, ağır insan hakları ihlalleriyle girmediğini savundu. "Geçmiş yıllarda darbe dönemlerinde, 80 darbesinde, öncesinde, 71'de hepimizin çok yakından bildiği o korkunç yıllarda bile, 90'lı yıllarda bile bu kadar uzun süreli sokağa çıkma yasakları, insanların yaşamasının neredeyse yasaklandığı günlere tanıklık etmemiştik." diyen Beştaş, hükûmetin ev ev, sokak sokak temizleyene kadar bu uygulamaları devam ettirme kararlılığı içinde olduğunu gördüklerini ifade etti.

"Gerçekten o kadar büyük yalanlarla yönetilmeye çalışılıyor ki bu ülke, artık neyi, nasıl okuyacağımızı, nasıl yorumlayacağımızı aslında ezberledik, şaşırmıyoruz." diyen Beştaş, şöyle devam etti: "Dün, yine, Dargeçit'te bir kadını ziyaret ettim, Dicle Üniversitesi'ndeydi, Sacide Gezginci. Kanas ya da Doçka ya da uçaksavar mermisiyle sol omzundan tüm kolu kopmuştu. Doktorlarla yaptığımız diyalogda ve yaptığım araştırmada, hukukçu olarak, büyük silah atışında hiçbir silahın o kolu oradan koparamayacağını ifade ediyordu. 2 genç Süleyman Okçu, Reşit Özmen -sadece örnek olarak veriyorum- biri on sekiz, biri on beş yaşında, Diyarbakır Seyrantepe semtinde beyaz Ford Ranger'lardan inen sakallı, iri yarı şahıs tarafından rastgele kurşuna tutulmuşlar, polis memuru tarafından. Beyaz Torosları davet eden Başbakan, ona buradan söylüyoruz; artık Beyaz Toroslar değil beyaz Ranger'lar ve siyah Ranger'lar ölüm saçıyor, ölüm kusuyor oralarda. İşte sokağa çıkma yasakları Anayasa'nın 13'üncü maddesine açıkça aykırı. Anayasa'nın bu madde temel hak ve hürriyetlerin sınırlanmasıdır."

Beştaş'ın "beyaz Torosları davet eden Başbakan" şeklindeki ifadesine karşı çıkan AK Parti Grup Başkanvekili Naci Bostancı, bunun açıkça, hakikati tahrip ve Başbakan Davutoğlu'na bir hakaret olduğunu söyledi.

"İnsanlar sözleri, olup bitenleri, görüntüleri, gerçeklikleri tahrip ettiklerinde sonuçta kendileri için de yalan bir dünya kurarlar. Doğuda yaşananlar da böyledir." diyen Bostancı, Davutoğlu'nun sözlerinin başka amaçların aracı olarak kullanılmaya çalışıldığını savundu. Bostancı, şöyle devam etti: "Sayın Genel Başkanımızın hiçbir yerde, hiçbir şekilde beyaz Torosları davet eden bir sözü, bir beyanı yoktur. Söylediği, söylediğinin ne olduğunu biliyor olmanız lazım. Beyaz Toroslar, 90'lı yıllar, o dönemlerin acılarına dikkat çekmek ve bunlara son veren AK Parti'ye işaret etmektir. Bu ülkede 90'lı yılların da acısına son veren, bu acıların bitmesi için 2013'de her şeye rağmen, o karanlık entrikalara, terör örgütünün kirli oyunlarına rağmen bu ülkede Kürt meselesinin çözümü için elini değil gövdesini taşın altına koyan iradedir AK Parti. İnsan AK Parti'ye laf söylerken 9 kere düşünmeli, düşünmeli. Bugün eğer bugün bu olaylar yaşanıyorsa bu olayların tek müsebbibi vardır PKK terör örgütü. Siz barış istiyorsanız bu ülkede Türk-Kürt kardeşliğini istiyorsanız sesinizi yükseltmeniz gereken, o hendekleri açan, halkı kendisine siper eden ve güvenlik güçlerine karşı halkı kalkan gibi kullanmaya çalışan, PR görevini de kimilerine bırakan terör örgütüdür."

HDP Grup Başkanvekili İdris Baluken ise "Diyarbakır Jandarma Komutanı kimdir? Bir onu söyle bakayım. Diyarbakır Jandarma Komutanı kimdir? O beyaz Torosları oraya götürendir." ifadelerini kullandı.

"BEYAZ RANGERLER, SİYAH RANGERLER"

Beştaş da "Biz yalan dünya içinde kimlerin kendilerine nasıl bir kurguyla yaşam sürdüğünü çok iyi biliyoruz. Basın yayın organlarının noktası ve virgülüne kadar aynı olayları nasıl bütün Türkiye ve dünyaya servis ettiğini acı acı izliyoruz zaten. Bunların farkındayız. Başbakan Van'da beyaz Torosları davet etti. 'Beyaz Toroslar gelmesin diye bize oy vereceksiniz.' O bir tehditti, o bir tehditti. Sadece davet etmedi ve şu anda beyaz Rangerler, siyah Rangerler maalesef beyaz Torosları aratmıyor. Ben dün ziyaret ettiğim iki gencin adını verdim, hâlâ Dicle Üniversitesi Tıp Fakültesi'nde yatıyorlar: Süleyman Okçu, Reşit Özmen. Bunların ifadesini diledim ben. O nedenle beyaz Ranger, iriyarı ve sakallı tarifinden bulundum. Ben başkaları gibi ezbere konuşmuyorum. Şu anda beyaz Toroslarla tehdit etmedik, diyenler Mardin Jandarma Bölge Komutanı'yken 90'lı yıllarda onlarca faili meçhulden yargılanan Musa Çitil'i beraat ettirip sonra Diyarbakır Bölge Jandarma Komutanı yapan iktidar, buna nasıl bir cevap verecek? 90'larla hesaplaşma adı altında 90'lı yıllardaki suçları örtmeye devam ediyor ve aynı sanıkları failleri bugün beraat ettirerek yeni suçlara da imza atıyor. Buna da yanıtlarını bekliyoruz." dedi.

Baluken, "Beyaz Toros davetini ve tehdidini bütün Türkiye kamuoyu biliyor. Van meydanında açık bir şekilde Sayın Başbakan dile getirmiştir. Şu anda dönem, beyaz Toros döneminden siyah Ranger dönemi aşamasına geçmiştir. Siyah Rangerler girdiği her sokakta infazla, cenazeyle, katliamla geliyor." ifadesini kullandı.

CHP Grup Başkanvekili Levent Gök, "Ben Sayın Naci Bostancı'yı hayretle dinledim ve hemen de internetten Sayın Başbakanın konuşmasına baktım. Sayın Başbakan, Van, Tuşba ilçesi… 'AKP iktidardan indirilirse buralarda terör çeteleri dolaşacak, eskiden olduğu gibi beyaz Toroslar dolaşacak', şeklinde bir sözü söylemiştir." hatırlatmasında bulundu. CİHAN
<< Önceki Haber TBMM Genel Kurulu'nda 'beyaz Toros' tartışması: Torosların... Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:
ÖNE ÇIKAN HABERLER