TBMM Genel Kurulu'nda oylama krizi

Okuma Süresi 3 dkYayınlanma Perşembe, Eylül 3 2015
Suriye tezkeresi için olağanüstü toplanan Meclis'te milletvekili olmayan bakanların yemini ile ilgili oylamada kriz yaşandı.
Suriye tezkeresi için olağanüstü toplanan Meclis'te milletvekili olmayan bakanların yemini ile ilgili oylamada kriz yaşandı.

1 Ekim 2015 tarihine kadar tatil olan Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM), Suriye tezkeresi için olağanüstü toplandı. Yoklama ile açılan birleşimi TBMM Başkanvekili Koray Aydın yönetiyor. TBMM Başkanvekili Koray Aydın, Anayasanın 114. maddesine göre atanan ama milletvekili olmayan bakanların ant içeceğini söyledi. Buna itiraz eden CHP Grup Başkanvekili Özgür Özel, bağımsız bakanların tarafsız olmadığını ve yemin edemeyeceklerini savundu. Yaşanan tartışmanın ardından usül tartışması yapıldı.

Daha sonra dışardan bağımsız olarak atanan bakanların yemin edip etmediği oylandı. AK Parti dışında diğer partiler yemin etmemesi yönünde el kaldırdı. Bunun üzerine Başkanvekili Koray Aydın, katip üyeler arasında bir anlaşmazlık olduğunu belirterek, birleşime 10 dakika ara verip grup başkanvekillerini görüşmeye çağırdı. Grup başkanvekilleriyle iki defa görüşen Aydın, "Katip üyeler arasında anlaşmazlık çıktı, bu sebeple oylamayı elektronik oylama ile yapacağım. Yarım kalmış işlemi tekrarlıyorum." dedi.

550 YERİNE 556 OY ÇIKTI

Yapılan elektronik oylamanın ardından 556 oy çıktığı açıklandı. 550 üyeli Meclis'te 556 oy çıkması üzerine TBMM Başkanvekili Koray Aydın partilerin grup başkan vekilleriyle toplantı yapmak için oturuma ara verdi. Oyların fazla çıkmasının, milletvekillerinin hem elektronik yolla hem de pusula yoluyla oy kullanmalarından kaynaklandığı belirtildi.

HDP Ankara Milletvekili Sırrı Süreyya Önder, "İdari amiri olarak şu an iç tüzük kuralları ihlal ediliyor. Yemin etmedikleri için bağımsız bakanlar Genel Kurul'da bulunamazlar." dedi. Meclis Başkanvekili Aydın da bakan olarak Genel Kurul'da bulunduklarını ifade etti. Ardından işaret yoluyla oylama yapıldı.

CHP'den istifa eden İstanbul Milletvekili İhsan Özkes de AK Partililer gibi 'kabul edenler' şeklinde oy kullandı. HDP'li Meclis Katip Üyesi Erol Dora, milletvekillerinin arasına girer

Bu haberler de ilginizi çekebilir