"TBMM gündemi, halkın gündemiyle paralel olursa siyaset kurumu güç kazanır"


Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM) Genel Kurulu'nun 14'üncü birleşimi açıldı. Birleşimi TBMM Başkanvekili Mehmet Akif Hamzaçebi yönetiyor. Görüşmelere geçmeden önce konuşma yapan Hamzaçebi, 26'ncı Yasama Döneminin siyasi parti gruplarına, milletvekillerine ve bütün vatandaşlara hayırlı olmasını diledi.

"Meclisimizin gündemi halkın gündemiyle ne kadar paralel olursa siyaset kurumu o kadar güç kazanır, siyaset kurumu ne kadar güç kazanırsa meşruiyet tartışmalarını o kadar az yaparız veya hiç yapmayız." diyen Hamzaçebi, şöyle devam etti: "Başlangıçta sadece siyasal eşitlik kavramına dayanan demokrasi teorisi, tarihsel süreçte fırsat eşitliği kavramıyla zenginleşti, güçlendi. Demokrasi, meşruiyet, eşitlik, adalet. Bütün bu kavramların hepsi birbirini tamamlar, biri olmadan diğerini düşünemeyiz. Bugün demokratik meşruiyet alınan kararların, kabul edilen yasaların arkasında Parlamento iradesinin varlığı yanında bu karar ve yasaların adil olmasıdır da aynı zamanda. Bu konuda hükûmetlere düşen görev yanında parlamentolara da, ülkemiz için ifade edecek olursak, Türkiye Büyük Millet Meclisi'ne de büyük görev düştüğünü düşünüyorum. Başta demokratik ve laik cumhuriyetimizin en yüce kurumu olan, çatısı altında görev yapmakta olduğumuz bu Meclisi kuran ve ilk başkanlığını yapan Gazi Mustafa Kemal Atatürk olmak üzere, Birinci Meclis'ten bugüne kadar görev yapmış olan Türkiye Büyük Millet Meclisi üyelerini saygıyla anıyor, şimdi hayatta olmayanlara Allah'tan rahmet diliyorum, şehit ve gazilerimizi saygıyla ve şükranla anıyorum."

Prof. Dr. Aziz Sancar'ın Nobel Kimya Ödülü'nü kazanmasının bütün toplumu gururlandıran bir olay olduğunu dile getiren Hamzaçebi, "2015 Nobel Kimya Ödülü'nü alarak ülkemize ilk kez fen bilimlerinde Nobel Ödülü alma gururunu yaşatan 'Bu ödülü memleketime ve Cumhuriyet devriminin başlattığı eğitime borçluyum.' diyerek bu onuru milletimize armağan eden, ülkemizin yetiştirdiği nadide bilim insanlarından Profesör Doktor Aziz Sancar Hocamızı burada Türkiye Büyük Millet Meclisi adına kutluyorum. Sayın Aziz Sancar Hocamızı Türkiye Büyük Millet Meclisi Başkanı adına bugün Türkiye Büyük Millet Meclisi'ne davet etmek üzere aradım. Dolaylı olarak kendisine bu mesajımızı ilettim ancak doğal olarak, son anda kendisine böyle bir talebin iletilmiş olması nedeniyle programının buna izin vermediğini ifade ettiler. Bunu da sizlerin bilgisine sunuyorum. İnanıyorum ki Sayın Aziz Sancar Hocamız ilerleyen günlerde Türkiye Büyük Millet Meclisimize gelerek bu onuru Meclisimizle paylaşacaktır. Tekrar Aziz Sancar Hocamızı yürekten kutluyorum." ifadelerini kullandı.

Daha sonra Meclis'te grubu bulunan siyasi partilerin grup başkanvekilleri söz alarak Prof. Dr. Aziz Sancar'ı Nobel Kimya Ödülü'nden dolayı kutladı. CİHAN
<< Önceki Haber "TBMM gündemi, halkın gündemiyle paralel olursa siyaset... Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:
ÖNE ÇIKAN HABERLER