TBMM'de yoğun bir hafta

Türkiye Büyük Millet Meclisi, tatile girmeden önceki son haftada proje bazlı teşvik uygulamalarından Yüksekova ve Cizre'nin il olmasına kadar birçok maddeyi içeren torba yasa tasarısını tartışacak

TBMM'de  yoğun bir hafta

Gelecek hafta sonu tatile girmesi planlanan Türkiye Büyük Millet Meclisi’ni (TBMM) önemli düzenlemelerin yasalaşacağı yoğun bir hafta bekliyor.

TBMM Genel Kurulu, 16 Ağustos Salı gününden itibaren torba yasa tasarısını görüşecek. "Temel kanun" olarak üç bölüm halinde görüşülecek olan tasarı, proje bazlı teşvik uygulaması, şehit yakınına ÖTV'siz araç, ticari araçların yenilenmesinde vergi teşviki, Hakkari ve Şırnak'ın ilçeye dönüştürülerek Yüksekova ve Cizre illerinin kurulmasına ilişkin düzenlemeleri içeriyor. Kurulu taşınacak tasarının içeriği şöyle:

1- Hakkari ve Şırnak'ın yerine Yüksekova ve Cizre illeri kurulacak. Hakkari Çölemerik, Şırnak da Nuh ismiyle ilçeye dönüştürülecek.

2- İçişleri Bakanlığının güvenlik gerekçesiyle ihtiyaç duyduğu, kamu kurumları ile belediyelere ait taşınmazlar Hazine adına tescil ve İçişleri Bakanlığı’na tahsis edilecek. Kamu düzeni ile güvenliğin bozulduğu veya doğal afet yaşanan yerlerde özel mülkiyetteki korunması gerekli taşınmaz kültür varlıklarının onarım, restorasyon işlerinde sahiplerinin onayı aranmayacak.

3- Terör örgütlerine yardım ve yataklık suçu nedeniyle görevden uzaklaştırılan belediye başkanı, başkanvekili ve meclis üyelerinin yerine İçişleri Bakanı ve vali tarafından görevlendirme yapılacak. Belediye imkanlarının terör veya şiddet olaylarına destek sağlamak amacıyla kullanıldığının belirlenmesi durumunda o belediyenin taşınırlarına el konulacak. Terör olayları sebebiyle hasar gören bina ve alanlarda imar planları ile alt ve üstyapı projeleri Çevre ve Şehircilik Bakanlığınca resen yapılacak.

4- Turizm tesisleri yapmak üzere kamu arazisi tahsis edilen işletmecilerden 2016'da tahsil edilmesi gereken kira, kullanma izni bedelleri ve hasılat payları ile izinsiz kullandıkları hazine taşınmazlarının ecrimisillerin ödeme süreleri bir yıl ertelenecek.

5- Isı yalıtımı ve enerji tasarrufu sağlamaya yönelik harcamalar gider olarak indirilebilecek.

6- Şehit eş veya çocukları, şehidin eş ve çocuğunun bulunmaması halinde ise anne veya babası ÖTV ödemeksizin araç alabilecek.

7- Hazine'ye ait tarım arazilerinin satın alınmasına ilişkin başvuru süresi 1 yıl daha uzatılacak.

8- Yurt dışında tabiplik veya tıpta uzmanlık eğitimini tamamlayan doktorlar, 6 ay içinde Türkiye'ye dönmek ve en az 3 yıl süreyle çalışmak şartıyla mecburi hizmetten muaf olacak.

9- Kamudaki teftiş veya denetim elemanlarının işlemlerindeki kişisel kusur, haksız fiil veya sorumluluklarına dair idare aleyhine tazminat davası açılabilecek. Ancak bu görevlilerin eylemlerini; kin, garez, hatır, baskı veya telkinle yaptığı kanaati oluşursa idarenin ödediği tazminat görevliye rücu edebilecek.

10- Kamu kurumları ile 50'den az çalışanı olan iş yerlerinin iş güvenliği uzmanı, iş yeri hekimi görevlendirme yükümlülüğünün süresi 1 Temmuz 2017'ye uzatılacak

TBMM Genel Kurulu, torba yasa tasarısını yasalaştırdıktan sonra Türkiye Varlık Fonu kurulmasına ilişkin yasa teklifini de ele alacak. Teklif, yarın TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu'nda görüşülecek.

Meclis, bu iki düzenlemeyi yasalaştırdıktan sonra çalışmalarına ara verecek. Meclisin, 20 Eylül'e kadar tatile girmesi bekleniyor.

Öte yandan, kısmi anayasa değişikliği için AK Parti, CHP ve MHP'den birer milletvekilinden oluşan komisyon, 16 Ağustos Salı gününden itibaren çalışmalarına başlayacak. AK Parti Gaziantep Milletvekili Abdulhamit Gül, CHP Aydın Milletvekili Bülent Tezcan ve MHP Afyonkarahisar Milletvekili Mehmet Parsak'tan oluşan komisyon, salı gününden itibaren yapılacak Anayasa değişikliğiyle ilgili önerilerini ele alacak.
<< Önceki Haber TBMM'de yoğun bir hafta Sonraki Haber >>
ÖNE ÇIKAN HABERLER