TEİS: Öngörümüz doğru çıktı; kanser ilaçları çalınıyor


Kanser ilaçlarının 1 Temmuz 2015'den itibaren hastanelerden satılmasının sakıncalarını daha önce kamuoyuyla paylaşan Tüm Eczacı İşverenler Sendikası'nın (TEİS) öngörüsü gerçek oldu ve ilaçlar çalındı.

Konuyla ilgili yazılı bir açıklama yapan Başkan Ecz. Nurten Saydan, TEİS olarak Danıştay'a dava açtıklarını ifade etti. Saydan, bunun yaşanabileceğini söylediklerini belirterek, "Hırsızlığa 1 Temmuz gelmeden önce başladılar bile. Özellikle kamu hastanelerinin bu ilaçlara sahip çıkması çok zor. Devlet bu uygulamayla tasarruf değil zarar edecek." dedi.

Özellikle kamu hastanelerinin ilaçlara sahip çıkamayacaklarını söylediklerine dikkat çeken Saydan, açıklamasına şöyle devam etti: "Ülke genelindeki 24 bin eczaneden konforlu ve rahat bir şekilde halkımıza sunulan ilaç ve eczacılık hizmeti; vatandaşlarımızın hiçbir şikayeti olmamasına, kamunun hiçbir kaybı veya zararı olmamasına rağmen yapılan yeni düzenlemelerle eczane dışına çıkarılmaya çalışılmaktadır. Bu gerçekleşirse hastaneler bu ilaçlara sahip olamayacak, kötü niyetli kişiler bu ilaçları ele geçirerek merdiven altından ihtiyaç sahiplerine yüksek fiyattan satacak. Yahut yurt dışında müşteri bulacaklar. Dün basında yer alana Adana'da gerçekleşen olayda olduğu gibi olaylar artarak yaşanmaya devam edecektir."

Hastaların tedavi süreçlerinin hastanelerin satın alma (ihale) bölümlerinin insafına bırakılacağını savunan Saydan, elde mevcut olmayan, biten ürünler için açılacak ihale şartnamelerinin ve uzun ihale süreçlerinin tedavilerde aksama ve gecikmelere neden olacağının altını çizdi. Saydan, şunları ifade etti: "Hastane stokunda bulunmayan, azalan ya da stok fazlası alınan ürünler sebebi ile doktorun tercihi değil, hastanenin elinde bulunan ilaçlara göre tedavi başlayacak. Kendi kullandığı ilaçları bulamayan ve hastalık nedeni ile hassas olan hasta ve yakınları mecburen kendi ilaçlarını kullanmak isteyecek ve ücretli olarak dışarıdan temin yoluna gidecek. Bu da hastaların ekonomik açıdan karşılamayacağı ekstra bir yükün altına girmelerine, evlerini barklarını satmalarına ve tedaviye ulaşamayarak sağlıklarını tamamen kaybetmelerine neden olacak."

DANIŞTAY'A DAVA AÇTIK

Eczacılarının sendikası TEİS olarak Danıştay'a dava açtıklarını bildiren Saydan, "Danıştay'ın bu yanlış uygulamaya 'dur' diyeceğine inanıyoruz. Çünkü, ilaç eczanelerden eczacı danışmanlığında alınır. Hastanelerden eczacısız bir şekilde ve eczane dışında kargo veya postacılarla eczacılık yapılamaz. Devletin kanser ilaçlarından umduğu kar Dimyat'a pirince giderken evdeki bulgurdan olmasına neden olacaktır. Yetkililerin bir an önce bu yanlıştan dönmeleri gerekir. Zira tüm dünyada ilaç eczaneden eczacı eli ile temin edilir. " dedi.

CİHAN
<< Önceki Haber TEİS: Öngörümüz doğru çıktı; kanser ilaçları... Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:  
ÖNE ÇIKAN HABERLER