Bu yasa tasarısı çok tartışılır

Hükümet, torba yasaya eklediği bir düzenlemeyle Sayıştay’ı devre dışı bırakmayı hedefliyor.

Bu yasa tasarısı çok tartışılır

Tasarı yasalaşırsa THY, Türk Telekom ve Emlak Konut gibi şirketlerin denetimini bağımsız denetim kurumları yapacak. Bu üç şirketin yaklaşık 30,5 milyar liralık geliri denetim dışına çıkmış olacak.

TBMM’de görüşülmekte olan Askerlik Kanunu ile Bazı Kanun ve Kanun Hükmünde Kararnamelerde Değişiklik Yapılmasına Dair Torba Kanun Tasarısı’na 3 parti muhalefet şerhi yazdı.

Özgür Düşünce'den Çetin Çiftçi'nin haberine göre, torba yasa tasarısına eklenen bir madde ile Borsa İstanbul’da işlem gören ve kamu payı yüzde 50’nin altında olan şirketler ile bağlı iştiraklerin bağımsız denetim raporları üzerinden denetlenmesini öngören yasa tasarısına muhalefetten sert tepki geldi. AYM İPTAL ETMİŞTİ Muhalefet, yapılanın şirketleri Sayıştay denetiminden kaçırma ve Sayıştay’ı susturma girişimi olduğunu ifade etti. AKP’nin THY, Türk Telekom ve Emlak Konut gibi kamu hissesi yüzde 50’nin altında olan şirketleri Sayıştay denetiminden muaf tutma girişimi daha önce Anayasa Mahkemesi’nden dönmüştü.

DENETİM YETKİSİ KALDIRILIYOR
CHP muhalefet şerhinde, düzenlemenin Sayıştay’ın kamu kaynaklarının kullanımına ilişkin denetim yetkisini ortadan kaldırdığına işaret edildi. Yasama organının yürütmenin bütçeyle ilgili işlemlerini kanunlara uygun bir şekilde yürütüp yürütmediğini denetleme imkânının sınırlanarak demokratik devlet ilkesine zarar verildiği dile getirildi. Sayıştay’ın denetim görevini özel ve bağımsız denetim kuruluşlarına yaptırılmsına imkan sağlayan bu düzenlemelerin, Anayasa’nın 128 ve 160. maddeleriyle bağdaşmadığı vurgulandı.

KAMUDAN ALINAN YETKİNİN GASPI
HDP muhalefet şerhinde ise düzenleme ile bağımsız denetim yapma özelliği, yalnızca kağıt üzerinde kalan Sayıştay’ın parlamento adına mali denetim görevinden koparılmaya çalışıldığı dile getirildi. “Bu düzenleme kamudan alınan yetkinin adeta bir gaspı ve şeffaflık ilkesinin yok sayılarak antidemokratik bir işlemin, bir sürecin kamusal yetki adıyla meşru kılınması durumudur” denildi.

SAYIŞTAY'I SUSTURMA GİRİŞİMİ
MHP muhalefet şerhinde de düzenlemenin AKP hükümetinin Sayıştay’ı susturma girişimlerinin ve yaptığı darbe planlarının devamı olduğu belirtildi. Şerhte, “Şimdi yeniden bu hususta ısrar edilmekte ve bu şirketler Sayıştay denetiminden kaçırılmaktadır. Sayıştay’ın kamu kaynaklarının kullanımına ilişkin denetim yetkisini ortadan kaldıran düzenleme yeniden kanunlaştırılmak istenmektedir” denildi.

30.5 MİLYAR LİRA DENETİM DIŞI KALACAK
Yüzde 49’u kamunun elinde olan Türk Hava Yolları (THY), 2015 yılının dokuz aylık döneminde 21 milyar 593 milyon lira satış geliri, 2 milyar 376 milyon lira da net kâr elde etti. Yüzde 30’u kamuda olan Türk Telekom ise yılın ilk 9 ayında 3,7 milyar liralık gelire ulaştı. Yüzde 49’u kamunun elinde olan Emlak Konut ise ekim sonu itibariyle 5,27 milyar lira ciro elde etti. Tasarı kanunlaşırsa yaklaşık olarak 30.5 milyar lira Sayıştay denetiminden çıkarılmış olacak.
<< Önceki Haber Bu yasa tasarısı çok tartışılır Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:
ÖNE ÇIKAN HABERLER