Akıllı telefonlar unutkanlık hastalığını tetikliyor

Uzmanlar, akıllı telefonlar yüzünden beynin köreldiğini açıkladı.

Akıllı telefonlar unutkanlık hastalığını tetikliyor

İnsanların öğrenmek ve hatırlamak yerine her şeyi telefona kaydettiğine dikkat çekerek, “Akıllı telefonlar yüzünden unutkanlık hastalığı giderek artıyor” uyarısında bulundu.

Akıllı telefonlar yüzünden unutkanlık hastalığının görülme sıklığı giderek artıyor. Manisa Celal Bayar Üniversitesi Nöroloji Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Hikmet Yılmaz, akıllı telefonlar nedeniyle bazı bilgilerin insan hafızasına kaydedilmediğini ve beynin öğrenmek için çaba harcanmadığını söyledi.

BEYNİMİZE DAHA AZ BİLGİ KAYDEDİYORUZ

Prof. Dr. Yılmaz, "Bilgiyi tekrarladıkça öğreniyoruz. Akıllı telefonlarda ise bir şeyleri hatırlamaya çalışmıyoruz. Akıllı telefonların fonksiyonları yüzünden erken unutuyoruz. Sık kullandıklarımızı ihmal ediyoruz, unutuyoruz, kaydetmiyoruz" dedi.

Bilgi depolanmaz ve öğrenme için çaba sarf edilmezse beynin köreldiğini söyleyen Yılmaz, "Akılı telefonlar bizim algıda seçici olmamıza, beynimize daha az bilgi kaydetmemize neden oldu. Bilgiyi kendileştirme sürecimize bir darbe vurdu" diye konuştu.

DEPRESYONUN ETKiSi BÜYÜK

Bugün'de yer alan habere göre, dep­res­yo­nun unut­kan­lı­ğa bü­yük bir et­ki­si­nin ol­du­ğu­nu kay­de­den Prof. Dr. Hik­met Yıl­maz, mut­lu­luk hor­mo­nu se­ro­to­ni­nin yaş­lı in­san­lar­da azal­dı­ğı­nı söy­le­di. Mut­lu ya­şa­yan ve dep­res­yon­dan uzak du­ran in­san­la­rın unut­kan­lık has­ta­lı­ğı­na ya­ka­lan­ma ora­nı­nın azal­dı­ğı­nı be­lir­ten Prof. Dr. Yıl­maz, "Dep­res­yon te­da­vi edil­mez ise var olan bu­na­ma yat­kın­lı­ğı da­ha da ar­tar. Gör­dü­ğü­müz ka­da­rıy­la mut­lu ya­şa­yan in­san­lar unut­kan­lık has­ta­lı­ğı­na ya­ka­lan­mı­yor" de­di.

<< Önceki Haber Akıllı telefonlar unutkanlık hastalığını tetikliyor Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:  
ÖNE ÇIKAN HABERLER