Bilgisayar Oyunlarının İnsan Psikolojisi Üzerine Olumlu Etkileri

Araştırmalara göre bilgisayar oyunlarının insanların psikolojileri üzerinde olum etki yaptığı görüldü.

Bilgisayar Oyunlarının İnsan Psikolojisi Üzerine Olumlu Etkileri

Kanada’da psikoloji üzerine uzmanlaşmış olan Dr. Romeo Vitelli’nin psikoloji ile ilgili çalışmalar yayınlayan Psychologytoday adlı internet sitesinde 2014 senesinde çıkan yazısında bilgisayar oyunlarının insan psikolojisi üzerindeki olumlu etkileri irdelendi. Dr. Romeo Vitelli’nin derlediği ve çeşitli araştırmalara dayanan bu çalışmanın 4 ana başlıktan oluştuğu gözlemlenmektedir.

Araştırmalara göre bilgisayar oyunlarının insanların psikolojileri üzerinde bilişsel gelişme, motivasyon, duygular ve sosyallik yönlerine olumlu etkileri mevcut. Özellikle 3d oyunlar dünyasının, tüm dünyada gençlerin günlük hayatının bir parçası haline geldiği düşünülürse bu olumlu etkilerin neler olduğunu bilmek önem kazanmaktadır.

Birçok araştırmada şiddet içeren oyunların insanların davranışları üzerinde negatif etkileri irdelenmiştir. İnsanlarda agresifliği arttırma gibi bir etkiyi ortaya çıkaran bu araştırmalardan ayrı olarak bu yazımızda bilgisayar oyunlarının olumlu etkilerinin de var olduğunu ve bunların ne olduğu konusuna değineceğiz.

Bilişsel Gelişme

Aksiyon oyunları üzerine yapılan çalışmalar gösteriyor ki bu tür oyunlar, zihinsel rotasyon yetenekleri, daha hızlı ve daha doğru hale gelen dikkat tahsisi ve görsel işlem yapabilme konusunda yüksek başarıyı beraberinde getiriyor. Mekansal beceriler bilgisayar oyunları ile çok daha hızlı öğreniliyor. Oyunlardaki bilişsel avantajlar beyin hücrelerinin işlenmesinde, dikkat fonksiyonlarının gelişmesinde ve doku tanıma yetenekleri konusunda büyük yarar sağlıyor. Özellikle araştırma sonuçları hedef vurma türündeki aksiyon oyunları, daha karışık bir yapıya sahip olan bulmaca oyunları ya da role yapma oyunlarından daha fazla daha yüksek bilişsel yararlar içermektedir. Bulmaca oyunları da genç insanların problem çözme yeteneklerini geliştirirken interaktif oyunlar yaratıcılığa destek oluyor.

Motivasyon Sağlıyor

Özel görevleri ve seviyelerle oyunculara hedefler sağlayan bilgisayar oyunları, oyuncuların hedeflere ulaşmasıyla birlikte onlara özgüven sağlıyor ve kararlılığın önemini insanlara aşılıyor. Birçok deneme ile geçilen bir görev, insan psikolojisine azmin gücünü gösteriyor. Görevi yapmak için harekete geçen oyuncular hedef ile aralarında var olan problemleri çözme konusunda kendilerini geliştiriyor ve bu da zeka ve yetenek gelişimine sebep oluyor.

Pozitif Duygular

Birçok oyuncuya göre bilgisayar oyunları mutluluk vermekte ve morallerinin artmasında yardımcı olmaktadır. Gerçek dünyanın stresini azaltması ve pozitif duyguların gelişmesine sebep olmasından dolayı oyun oynama olgusu insanlar üzerinde duygusal açıdan olumlu etkiye sahip. Claremont Graduate Üniversitesinde psikoloji profesörü olan Mihaly Csikszentmihalyi’nin geliştirdiği Flow (akış) konseptine göre oyun oynayan insanların  oynamayanlara oranla kişisel endişelerinden daha arınmış davranışlar sergilediği ortaya çıktı.

Sosyalliği Arttırıyor

Özellikle son yıllarda ortaya çıkan çok oyunculu Online oyunlar, oyuncuların gerçek oyuncularla etkileşime girmesini ön plana çıkarmaktadır. Bu da birçok kişinin arkadaşlar edinmesine ve sosyalliğinin artmasına sebep olmaktadır. Birçok Online oyunun gerçek etkinliklerde bir araya gelmesiyle oyuncuların sosyal kimlikleri de pozitif bir ivme kazanmaktadır. Bu da oyun oynamanın sosyalliğe katkılarını gösterir niteliktedir.

Oyunların artık çok geniş bir çerçevede değerlendirildiği ve konumlandırıldığı bir dünyada yaşamaktayız. Elimizdeki iOS ya da Android tabanlı akıllı telefonlardan Facebook gibi sosyal ağlara, PlayStation ya da Xbox gibi oyun konsollarından masaüstü bilgisayar oyunlarına, Oyun Gemisi http://www.oyungemisi.com/3d-oyunlar/ gibi Flash oyun portallarından Oculus Rift gibi gelişmiş teknolojilere kadar devasa bir oyun dünyası insanları eğlendirmeye devam etmektedir. Bu dev dünyanın eğlendirmenin yanında bir takım yararları da olduğu görüldüğü üzere her geçen gün araştırmalarla kanıtlanmaktadır. Elbette dengeli olmak şartıyla oyun oynamanın insan psikoloji üzerindeki yararları inkar edilemeyecek bir gerçeklik taşımaktadır.


<< Önceki Haber Bilgisayar Oyunlarının İnsan Psikolojisi Üzerine Olumlu... Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:
ÖNE ÇIKAN HABERLER