Bugün Doodle'da Lev Tolstoy yer aldı...Lev Tolstoy kimdir?

Google, yazarın 186. doğum günü dolayısıyla Doodle hazırladı...

Bugün Doodle'da Lev Tolstoy yer aldı...Lev Tolstoy kimdir?

Google+' class='textetiket' title='Google haberleri'>Google Doodle'larına yeni bir tanesini daha ekledi ve Lev Tolstoy'u Doodle yaptı. Leo Tolstoy dünyanın en ünlü yazarlarından biridir. Tolstoy'un en ünlü eserleri  ''Savaş ve Barış'', ''Anna Karenina''dır

LEV TOLSTOY'U HAYATI

Lev Tolstoy'un hayatı Lev Tolstoy Rusya'nın Tula şehrindeki Yasyana Polyana adlı konakta zengin bir ailenin çocuğu olarak dünyaya geldi.

Leo Tolstoy  çocuk yaşlarda annesini ve babasını kaybetti, akrabalarının yakında büyüdü. Çocukluğundan beri gerçekleri araştırmaya karşı büyük bir ilgisi vardı. Öğrenimini Moskova'da tamamladı. Zeki ve çalışkan bir öğrenci olarak sevgi, saygı ve başarı kazandı. Fransızcasını ilerletti. Voltaire ve J. J. Rousseau'yu okumuş ve bu yazarların oldukça etkisinde kalmıştı. Yasyana Polyana'ya geri dönüp yoksul köylüler arasına katıldı. "Çocukluk" olan ilk eserini bu sıralarda yazdı.Orduyla Kafkasya'ya gidip Kafkas halkının yoksulluklarını ele aldığı ilk gerçekçi hikayelerini yazdı. 

1845'te Kırım Savaşı'na subay olarak katıldı. Askerlikten sonra Petersburg'a gidip oldukça sakin geçirdiği yıllarda eserlerini yazmaya devam etti. Yine de aradığını bulamadı ve Batı Avrupa ülkelerine uzun bir geziye çıktı. Almanya, Fransa ve İsviçre'yi dolaştı. Döndüğünde yine Yasyana Polyana'ya yerleşti. Lüksten ve asalet ünvanlarından sıkılıyordu. Köyünde bir okul kurdu. Bu okul eğitim öğretim bakımından oldukça ileri bir düzeydeydi. Huzura ulaştığını düşündüğünde 1862 yılında evlendi.Leo Tolstoy karısı; Sophie Behrs henüz 16 yaşındaydı. 12 çocukları oldu; bu çocuklardan 5'i öldü. Bu evlilik onun düzenli hayat özlemini gidermişti. 

En kuvvetli eserleri olan; "Savaş ve Barış" ve "Anna Karenina" bu dönemde yazıldı. Eserlerinin yazılmasında en büyük yardımcısı karısı Sophie Behrs idi. Aradan bir süre geçince daha şiddetli bir morel çöküntüsüne uğradı. Rus köylüsünün yoksul ve perişan durumu onu üzüyordu. Bütün servetini köylülere dağıttı, onlar gibi yaşamaya başladı. Lev Tolstoy edebiyatın en büyük temsilcilerinden olduğu kadar, bir filozof ve bir eğitimci olarak da ün kazanmıştır.

Lev Tolstoy 1910 yılında, 82 yaşında hayata gözlerini yumdu. Kış ortasında evini terk edip zatüre hastalığına yenik düşüp Astapovso'da tren istasyonunda öldü. Polisin cenazeye katılmak isteyen binlerce köylüyü engellemeye çalıştı ama köylüler cenazesinde sokakları doldurdu.
<< Önceki Haber Bugün Doodle'da Lev Tolstoy yer aldı...Lev Tolstoy kimdir? Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:  
ÖNE ÇIKAN HABERLER