Dikkat! İnternete sansür mü geliyor?

Yapılan düzenlemedeki 'Bakan' ayrıntısı sansür yorumlarına sebep oldu...

Dikkat! İnternete sansür mü geliyor?

  • AK Parti'nin hazırladığı kanun teklifine göre, şikayet üzerine içeriği uygun bulunmayan yayınlar en geç 4 saat içinde engellenecek. 
  • Ayrıca engel kararını ulaştırma bakanı da alabilecek. 

Hükümet, internet yayınlarıyla ilgili yeni bir düzenlemeye gidiyor. Tasarı yasalaşırsa Ulaştırma Bakanı'nın emriyle de internet erişim engellenebilecek. Bu durumun internete sansür anlamına geleceği yorumları yapılıyor.  

ERİŞİM SAĞLAYICILARI BİRLİĞİ 

AK Parti'nin hazırladığı kanun teklifi Meclis Plan Bütçe Komisyon'unda görüşülen torba kanun içinde yer alıyor. Düzenlemeye göre özel hayaın gizliliği ve kişilik haklarının ihlali gibi konularda internet erişiminin engellenmesi için farklı yöntemler uygulanacak. Bu kapsamda internette erişimin engellenmesi kararlarının uygulanabilmesi için Erişim Sağlayıcıları Birliği kurulacak.     

Peki internete sansür getireceği savunulan uygulama nasıl işleyecek? Öncelikle Sanal dünyada yapılan yayınlarda hak ihlali olduğunu düşünen kişiler söz konsusu içeriğin yayından kaldırılması için içerik sağlayıcısına başvuracak. Sonuç alınamazsa bu kez yer sağlayıcısına müracaat edilecek.

EN GEÇ 4 SAAT İÇİNDE ERİŞİM YASAĞI

Taleplere en geç 24 saat içinde cevap verilmesi gerekiyor. Konunun yargıya taşınması durumunda Hakim de ilgili bu madde kapsamında duruşma yapmaksızın başvuruyu yine 1 gün içinde karara bağlamak zorunda. Hakim kararını doğrudan Erişim Sağlayıcıları Birliği'ne iletecek. Birlik tarafından erişim sağlayıcıları gönderilen yayın yasağı kararının da en geç 4 saat içinde yerine getirilmesi gerekiyor. 

BAKAN SANSÜRÜ

Erişime engelleme kararında bir gecikme olması durumunda ise Erişim Sağlayıcıları Birliği Başkanı ve onun bağlı olacağı Ulaştırma Bakanı da devreye girebilecek. Yani "Erişim yasağını gecikmesinde sakınca var" denilerek Bakan tek başına yasak getirebilecek. 

500 BİN LİRA CEZA

Kanun tasarısına göre yükümlülükleri yerine getirmeyenler için ağır cezalar var. İnternet sağlayıcıları konusu suç teşkil eden içeriklere erişimin engellenmesi ve kayıtların tutulması noktasında yönetmelikçe belirlenen tedbirleri almak zorunda olacak. Aksi halde bin liradan 500 bin liraya kadar para cezası veya 3 güne kadar ticari faaliyeti durdurma cezası uygulanabilecek.  

<< Önceki Haber Dikkat! İnternete sansür mü geliyor? Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:
ÖNE ÇIKAN HABERLER