GÖKTÜRK-2 yörüngede 1. yılını tamamladı

Türkiye'nin yüksek çözünürlüklü yerli keşif uydusu GÖKTÜRK-2 yörüngede birinci yılını tamamladı.

GÖKTÜRK-2 yörüngede 1. yılını tamamladı

TÜBİTAK'tan yapılan yazılı açıklamada, TÜBİTAK Uzay Teknolojileri Araştırma Enstitüsü (UZAY) ve TUSAŞ iş ortaklığıyla yüksek yerlilik oranıyla üretilen GÖKTÜRK-2'nin, yörüngede 1. yılını tamamladığı bildirildi.

Çin'deki Jiuquan Fırlatma Merkezi'nden geçen yıl uzaya gönderilen GÖKTÜRK-2'nin, dünya etrafındaki kutupsal yörüngede toplam 5 bin 344 tur attığı, Hava Kuvvetleri Komutanlığının Ahlatlıbel'deki yer istasyonu ile 2 bin 850 defa iletişim kurduğu ve 2,5 metre çözünürlüğe sahip 2 bin 400 görüntü çektiği belirtildi.

GÖKTÜRK-2'nin teknik özellikleri ve yetenekleri

Açıklamada yaklaşık 400 kilogram ağırlığındaki GÖKTÜRK-2'nin, teknik özellikleri ve yetenekleri hakkında şu bilgilere yer verildi:

"Dünyanın her noktasından 2,5 metre çözünürlükte görüntü alabiliyor. Yeryüzünün 3 boyutlu haritalarının hazırlanmasında kullanılabilecek stereo görüntüleme imkanları sunacak yüksek manevra kabiliyetine sahip. TÜBİTAK UZAY tarafından geliştirilen milli uçuş bilgisayarı ve yazılımı  kullanılan GÖKTÜRK-2, Türkiye'nin kuzey sahillerinden güney sahillerine kadar uzanan yaklaşık 600 kilometrelik bir şeridin görüntüsünü tek geçişte indirebilecek kadar yüksek hızlı veri haberleşmesine sahip. Ayrıca görüntü çekimi ve bunların yer istasyonlarına indirilmesi konusunda herhangi bir uluslararası kısıtlamaya tabi değil."

RASAT'tan sonra ikinci uydu

İlk yerli gözlem uydusu RASAT'ın ardından GÖKTÜRK-2'nin uzaydaki yerini almasıyla, Türkiye'nin gözlem uydusu sayısı 2'ye yükseldiğine değinilen açıklamada, GÖKTÜRK-2 uydusunun, RASAT'a göre 3 kat daha yüksek görüntü çözünürlüğüne ve 4 kat daha yüksek kütleye sahip olduğu bildirildi.
<< Önceki Haber GÖKTÜRK-2 yörüngede 1. yılını tamamladı Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:  
ÖNE ÇIKAN HABERLER