Kuzey Irak'lı genç mucitlerden ilginç icatlar

Fuarda yer alan icatların arasında sensörlü baston da görücüye çıktı.

Kuzey Irak'lı genç mucitlerden ilginç icatlar

Irak'ın kuzeyindeki Erbil'de, Fezalar Eğitim Kurumları'na bağlı okullar arasında üçüncüsü düzenlenen Bilişim ve Teknoloji Fuarı’nda sergilenen icatlar göz doldurdu.

Fuara Irak'ın, Bağdat, Erbil, Basra, Süleymaniye, Duhok, Helepçe, Soran kentlerinde bulunan 14 okuldan 131 öğrenci katıldı. Öğrenciler, toplam 78 proje sunumu yaptı. Festivale katılan Bölgesel Kürt Yönetimi Eğitim Bakanı Müsteşarı Ahmet Karani, sunulan projeleri başarılı ve ilginç bulduğunu söyledi. Öğrencilerin eğitim seviyesini çok beğendiğini belirten Karani, bu gibi fuarların önemine vurgu yaptı.

Projeler arasında 2 kilometre yükselebilen helikopter ve yerel müzik eşliğinde dans eden robot büyük ilgi gördü. İki kilometre uzaklıkdaki aracın plakasını dijital kamerayla kaydedebilen küçük helikopter, görenleri şaşırttı. Ünlü sanatçı İbrahim Tatlıses'in Şemmame türküsü eşliğinde yerel dans yapan robot, fuarın maskotu oldu.

Cihan Haber Ajansı’na (Cihan) konuşan Duhok Işık Okulu Müdürü Hakan Ölçer, robotun parçalarını montajlamak için öğrencilerin 10 gün çalıştığını ifade etti. Ölçer, Robotun beynine Şemmame türküsünü ve dansları yerleştirmek için bilgisayarda 50 sayfalık kod hazırladıklarını ve bunun için 20 gün çalıştıklarını ifade etti.

Görme özürlü vatandaşların sıkıntısını gidermek için sensörlü baston icat eden Şilan Ahmed isimli öğrenci ise projeyi dünyada 39 milyon görme özürlü için düşündüğünü ifade etti.
<< Önceki Haber Kuzey Irak'lı genç mucitlerden ilginç icatlar Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:  
ÖNE ÇIKAN HABERLER