Nasa ilk kez Türkiye'de

Türkiye ’de ilk kez, NASA’nın organize ettiği bir etkinlik yapılacak

Nasa ilk kez Türkiye'de

International Space Apps Challenge (Uluslararası Uzay Aplikasyonu Müsabakası) bu hafta sonu Sabancı Üniversitesi’nde gerçekleştirilecek. Dünyada 48 ülkede 96 şehirde eş zamanlı düzenlenecek etkinliğe Türkiye’de öğrenci ve profesyonellerden oluşan 100 kişi katılacak. Yarışmayı kazanan iki projenin sahibi NASA’yı ziyaret etme fırsatı bulacak.

NASA (Ulusal Havacılık ve Uzay Dairesi) 2 yıldır her kesime açık bir etkinlik düzenliyor. İlkini 2012, ikincisini ise 2013’te gerçekleştirdiği etkinlik kapsamında turnuvaya katılanlar, topluma faydalı bir aplikasyon üretme konusunda proje hazırlıyor. Bu aplikasyonların da asıl amacı insanlığın geleceğini belirleyecek çözümlerin oluşmasını sağlamak. 
2012’deki ilk organizasyonda etkinlik 25 şehirde düzenlenirken, geçen yıl 83 şehirde yapıldı. Bu yıl sayı 96’ya yükselirken İstanbul da bu kentlerin arasına girdi.

Dünyanın en yaratıcı etkinlikleri arasında sayılan bu organizasyonun Türkiye’ye gelmesinin en önemli nedenlerinden biri, Mehmet Gölhan’ın projesi. Türkiye’de TAG (Tek Araba Gidelim) adında TÜBİTAK’ın desteklediği bir proje üzerinde ekibiyle birlikte çalışan Gölhan, sosyal ağ üzerinden hazırlanacak bir aplikasyon sayesinde, tek kişilik araç kullanımını azaltmayı hedefliyor. 

Hedef gerçekleşirse İstanbul’un en büyük sorunlarından trafiğe de çözüm bulunmuş olacak. 
TAG yöneticisi Gölhan, NASA’da International Space Apps Challenge’ın yöneticisi olan arkadaşı Ethan McMahon sayesinde organizasyondan haberdar oldu. Yarışmanın üçüncüsünün Türkiye’ye de taşınmasına ön ayak olan Gölhan, TTNET ve Sabancı Üniversitesi’nin desteğini aldı. Yarışma 12-13 Nisan’da Sabancı Üniversitesi’nde yapılacak.

Robotiks, astroitler

Yarışmanın kesin sınırlarının olmadığını ancak bazı başlıklar üzerine yoğunlaşılmasının beklendiğini anlatan Gölhan, bu başlıkları şöyle özetledi: “Robotiks, yerkürenin korunması ve gözlemi, insanlı uzay uçuşu, uzay teknolojisi, astroitler gibi kategoriler var. Ancak çok net sınırları yok. Teknolojik olarak üst seviyede bir bilginiz olmasa dahi iyi bir fikir desteklenebiliyor.” 
Kazananların NASA tarafından yapılacak başka bir organizasyona davetli olacağını belirten Gölhan, “96 şehirde düzenlenen her yarışmadan iki proje, NASA’ya gönderilecek. NASA yaklaşık 200 aplikasyonu değerlendirecek. Yarışmanın tek bir kazananı olmayacak. Ancak gerek NASA, gerekse şehirlerdeki sponsorlar projelerin hayata geçmesi konusunda ciddi desteklerde bulunuyor” dedi. Türkiye’de, toplumsal faydayı düşünecek daha çok insana ihtiyaç olduğunun altını çizen Gölhan, ”Türkiye’de yapılan aplikasyonlar daha çok ticari amaçlı. Ortak çözümler üzerine çalışılması gerekiyor. Dünyada bunu dert edinenler var. Bizim de artık bunu dert edinmemiz gerekiyor” görüşünde.
Türkiye’deki yarışmanın jürisinde TAG’dan Mehmet Gölhan’ın yanı sıra, TÜBİTAK, TTNET ve Sabancı Üniversitesi’nden uzmanlar da yer alacak. Jüri, gelecek projeleri değerlendirerek iki projeyi Türkiye adına NASA’ya gönderecek. Yarışmaya katılanlar bireysel olarak projelerini hazırlayabilecekleri gibi, eşzamanlı yapılacak yarışmada binlerce ekip arasından işbirliği yapabileceği bir takım da oluşturabilecek. 
Detaylar: https://2014.spaceappschallenge.org/challenge/
Yarışmaya son ana kadar katılım da mümkün: https://2014.spaceappschallenge.org/location/istanbul/
Binlerce aplikasyon yapıldı

Radikal'de yer alan habere göre, Mehmet Gölhan önceki yıllarda yapılan yarışmalardan bazı aplikasyon örneklerini şöyle anlattı: 
“Sofya’da yapılan turnuvada herkesin kendi bahçesinde tavuk üretebilmesi ile ilgili aplikasyon yapıldı. Geo datalarına göre, hayatında hayvancılık yapmayan birine tavuk üretimi öğretiliyor. Çiftçiler için data aplikasyonu geliştirildi. Toprağın analizi yapılıyor. Başka bir aplikasyon da şu anda tepemizden geçen uyduları gösteriyor. NASA’nın bu organizasyonuyla üretilen aplikasyonlar ‘App Store’ gibi oldu. Atina’daki yarışmada, Mars’ta ıspanak yetiştirilmesine dair bir aplikasyon yapıldı. Volkanik taşlar üzerinde Mars şartları sağlandı. Bunun gibi binlerce örnek vermek mümkün.”
<< Önceki Haber Nasa ilk kez Türkiye'de Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:
ÖNE ÇIKAN HABERLER