Tel Abyad dönüşü tam bir drama dönüştü

IŞİD ve PYD savaşından kaçan Suriyeliler evlerine dönmeye başladı.

Tel Abyad dönüşü tam bir drama dönüştü

IŞİD'in pazartesi günü Suriye'nin Türk sınırındaki Tel Abyad ilçesini PKK'nın Suriye kolu PYD'ye bırakarak çekilmesinin ardından, çatışmalar ve bombardımandan kaçarak Türkiye'ye sığınan Suriyeliler geri dönmeye başladı.

IŞİD'in püskürtüldüğü Tel Abyad'da kontrolü sağlayan YPG ve Özgür Suriye Ordusu (ÖSO) güçleri, çatışma ve bombardıman endişesi nedeniyle evlerini terk eden Suriyelilere geri dönün çağrısı yaptı. Şanlıurfa'daki Akçakale Sınır Kapısı'nda işlemleri yapıldıktan sonra Suriye tarafına geçen Suriyelileri, ÖSO ve PYD bayrağı asılı Tel Abyad sınır kapısında, PYD'nin silahlı gücü YPG'ye bağlı milisler karşıladı. Çoğu mülteci halen Tel Abyad'da mayınların bulunduğu gerekçesi ve IŞİD'in kente ağır silahlarla misilleme yapacağı korkusuyla geri dönüşü ertelerken dönecek bir evi olmayanların hali ise yürek parçalıyor. Tüm paraları tükenen mülteciler, günlüğü 10-15 lira karşılığında çalışmak üzere işçi simsarları tarafından ‘mevsimlik işçi' olarak Adana, Mersin ve Osmaniye'ye götürülüyor. Suriyeli sığınmacılara 15-30 TL arasında değişen günlük yevmiye veriliyor. Günlük yevmiyesi 50-70 TL arasında değişen yerli işçileri çalıştırmak istemeyen tarla sahipleri bu nedenle Suriyeli sığınmacıları ucuz işgücü olarak istismar ediyor.

Halep'in Meskene ilçesinden geldiklerini söyleyen Abdullah Rayyan, hayatta kalmak için çalışmaya mecbur olduklarını söyledi: “Meskene'de baskı, açlık ve katliam vardı. O yüzden Tel Abyad'a sığınmıştık. Orada barınma ve karın tokluğuna tarlada çalışıyorduk. Belki Adana'da para kazanırız.” Bir başka Halepli Beyen Mint'in 3 ay önce doğan üçüzlerinden biri yolda hayatını kaybetmiş. İkisi ise ishal ve beslenme yetersizliğinden ölümün kıyısında. Geri dönecek yeri olmayan aile, ‘mevsimlik işçi' olarak Adana'ya gideceği günü bekliyor.

Geri dönmek üzere sınıra gelen Suriyeliler ise IŞİD'le işbirliği yaptığı iddia edilen kişileri tespit etmek amacıyla güvenlik taramasından geçiriliyor. YPG'nin IŞİD'le işbirliği yaptığı iddiasıyla ilk etapta şüpheli 2 bin Tel Abyad'lının isim listesini çıkardığı iddia ediliyor.
<< Önceki Haber Tel Abyad dönüşü tam bir drama dönüştü Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:
ÖNE ÇIKAN HABERLER