Temizel: Dünyanın gözü önünde bir başkanlık sistemine geçmiş görüntüsü verdik


Maliye eski Bakanı ve Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) İzmir milletvekili Zekeriya Temizel, Antalya'da düzenlenen G20 toplantılarında dünyanın gözü önünde bir başkanlık sistemine geçmiş görüntüsü verildiğini söyledi. Bu ülkede şu anda anayasanın Türkiye'de yürütmenin başı olarak kimi tanımlıyor herkesin bunu sorgulaması gerektiğini kaydeden Temizel, "Bu ülke başbakan ve hükümet tarafından mı yönetiliyor, yoksa başkanlık rejimi geldi de bizlerin haberimiz yok. Ya da fiili durum mu yaratılıyor. Türkiye asıl bunu değerlendirmeli. Bütün dünyanın gözü önünde biz bir başkanlık sistemine geçmiş görüntü vermiş olduk. İlk gözlemlerimiz bu konuda bu. Diğer kısımları değerlendiririz. Daha önceki G20 zirvesine başbakan olarak katılan kişi Türkiye'de bir rejim değişikliği söz konusu olmamasına karşın Cumhurbaşkanı olarak bu defa zirvede ülkeyi temsil etti. Bu değerlendirilmesi gereken üzerinde durulması gereken bir konudur. Türkiye'nin başbakanı sadece ve sadece akşamüstü bir resepsiyon vermekle kendi ülkesinde, kendi yönettiği ülkede düzenlenen böyle bir toplantının dışında kalmamalıdır, kalamaz." diye konuştu.

1 Kasım Milletvekili Genel Seçimi'nin ardından, 26. dönemde görev yapacak milletvekillerinin Türkiye Büyük Millet Meclisi'nde (TBMM) kayıt işlemleri devam ediyor. Meclis Şeref Holü'nde kurulan masalarda Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) İzmir milletvekili Zekeriya Temizel, kayıt yaptırdı. Temizel, kayıt sonrası basın mensuplarına açıklamalarda bulundu.

Bu ülkede şu anda anayasanın Türkiye'de yürütmenin başı olarak kimi tanımlıyor herkesin bunu sorgulaması gerektiğini vurgulayan Temizel, şunları kaydetti: "Bu ülke başbakan ve hükümet tarafından mı yönetiliyor, yoksa başkanlık rejimi geldi de bizlerin haberimiz yok. Ya da fiili durum mu yaratılıyor. Türkiye asıl bunu değerlendirmeli. Bütün dünyanın gözü önünde biz bir başkanlık sistemine geçmiş görüntü vermiş olduk. İlk gözlemlerimiz bu konuda bu. Diğer kısımları değerlendiririz."

Daha önceki G20 zirvesine başbakan olarak katılan kişi Türkiye'de bir rejim değişikliği söz konusu olmamasına karşın Cumhurbaşkanı olarak bu defa zirvede ülkeyi temsil ettiğini kaydeden CHP İzmir Milletvekili, "Bu değerlendirilmesi gereken üzerinde durulması gereken bir konudur. Türkiye'nin başbakanı sadece ve sadece akşamüstü bir resepsiyon vermekle kendi ülkesinde, kendi yönettiği ülkede düzenlenen böyle bir toplantının dışında kalmamalıdır, kalamaz." dedi.

CHP'DE KESİNLİKLE LİDERLİK SORUNU YOK

Bir gazetecinin, "CHP'de olağanüstü kurultay konuşuluyor. Siz ne diyorsunuz bu konuda?" sorusuna Temizel, "CHP'de kesinlikle bir liderlik zorunu yok. CHP'de her zaman liderler değişir ama şuanda kesinlikle bir liderlik sorunu yok. Olağanüstü kurultayı gerektirecek herhangi bir olayda yok. Olağan kurultay içerisinde CHP yeniden gereken bazı düzenlemelerini de yaparak çok rahatlıkla bundan sonra sürdüreceği ve çok çok daha önem kazanmış olan bir işlevi sürdürmeye devam eder. Partilerde her seçimde iktidar olmamak elbette belirli bir moral çöküntüsü yaşatır. Ama asıl o partilere oy vermiş olan kitlelerde daha fazla olur bu moral çöküntüsü. O insanların bu partinin parlamento da kendi haklarını sonuna kadar ve çok güçlü olarak savunacağını asla ve asla şuandaki yaşam biçimleri de dahil hiçbir şeylerinden kuşku duymamaları gerektiğini ve bununda güvencesini ana muhalefet partisi olduğunu vermesi gerekir. Dolayısıyla seçimden sonra böyle bir ortam söz konusu iken insanların apar topar olağanüstü kurultay seçim başkanlık sorunu gibi sorunları ortaya atmalarını doğru bulmuyorum." diye cevapladı. CİHAN
<< Önceki Haber Temizel: Dünyanın gözü önünde bir başkanlık sistemine... Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:
ÖNE ÇIKAN HABERLER