TEPAV: Perakendeci gelecek 3 aydan umutsuz


ANKARA (CİHAN)- Türkiye Ekonomi Politikaları Araştırma Vakfı'nın (TEPAV) hazırladığı Perakende Güven Endeksi (TEPE) verilerine göre; önümüzdeki 3 aydaki tedarikçilerden sipariş, satış ve satış fiyatı beklentilerinde Mart 2014'e ve Şubat 2015'e göre düşüş yaşandı. Ayrıca satış beklentileri de geçen yıla ve geçen aya göre düştü. 2015 yılına yükselerek başlayan önümüzdeki 3 aya ilişkin satış beklentilerin denge değeri Mart 2015'te 2,9 puana geriledi. Önümüzdeki 3 aya ilişkin satış beklentilerinde Mart 2014'e göre 15,6 puanlık, Şubat 2015'e göre ise 5,4 puanlık düşüş yaşandı. Şubat 2015'te TEPE anketi katılımcılarının yüzde 47,9'u önümüzdeki 3 ayda işlerinde iyileşme beklerken işlerinde kötüleşme bekleyenlerin oranı yüzde 23,1 düzeyinde oldu. İşlerinde bir değişiklik beklemeyenlerin oranı ise yüzde 28,9 olarak belirlendi.

Araştırmaya göre önümüzdeki 3 aya ilişkin satış beklentileri Türkiye'de bir önceki aya ve geçen yılın aynı dönemine göre düştü. Mart ayında en fazla artış elektrikli ev aletleri sektöründe yaşandı. Bu sektörü, akaryakıt istasyonu, eczane, parfümeri, nalbur, züccaciye, kırtasiye, vb. ürünler sektörü izledi. Bu 2 sektördeki artış, ortalama artışın üzerinde oldu. Mobilya, aydınlatma ekipmanı ve ev içi kullanım ürünleri, motorlu taşıtlar, birden fazla türde ürün satan bakkal, market ve büyük mağazalar, tekstil, hazır giyim ve ayakkabı ve yiyecek, içecek ve tütün ürünleri sektörlerinde düşüş yaşandı. Geçen yılın aynı dönemine göre en fazla düşüş yiyecek, içecek ve tütün ürünleri sektöründe yaşandı.

GELECEK BEKLENTİLERİ DÜŞTÜ

İşlerdeki toparlanma artarken, gelecek beklentileri düştü. TEPE anketine soru bazında bakıldığında hem Mart 2014'e göre hem de Şubat 2015'e göre, geçtiğimiz 3 aya göre işlerin durumunda ve geçen yılın aynı dönemine göre işlerin durumunda artış yaşanırken, önümüzdeki 3 aydaki tedarikçilerden sipariş, satış ve satış fiyatı beklentilerinde düşüş yaşandı.
CİHAN
<< Önceki Haber TEPAV: Perakendeci gelecek 3 aydan umutsuz Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:  
ÖNE ÇIKAN HABERLER