Tepebaşı'nda faylar derin takibe alındı


Eskişehir'in Tepebaşı ilçesi ve çevresinde bulunan aktif fayların ve depremlerin aktivitesini izlemek üzere deprem ölçüm istasyonları kuruldu. Bu istasyonlar, şehir planlamasına ve afet yönetimine katkıda bulunmayı amaçlıyor.

Tepebaşı Belediyesi ve Anadolu Üniversitesi işbirliği ile Tepebaşı ilçe sınırlarında konumlandırılan 7 adet yer hareketi ölçüm istasyonu kuruldu. Bu istasyonlar, ilçede ve çevresinde düzenli olarak deprem ölçümü yapıyor. Üniversite tarafından kent genelinde takip edilen sistemin Tepebaşı ayağında yer alan istasyonların sayısının önümüzdeki dönemde Tepebaşı Belediyesi desteği ile arttırılması planlanıyor. İstasyonlar ile veri izleme ve kayıt merkezi arasında gerçek zamanlı veri transferi sağlanıyor. Veriler, saatlik veri paketleri halinde sürekli olarak kaydediliyor.

İstasyonlar ile izleme kayıt merkezi arasında, uydu, 3G, ADSL ve yerel ağ bağlantıları kullanılarak veri transferi sağlanıyor. İstasyonlardan gelen veriler gerçek zamanlı olarak hesaplanarak ivme değerleri tespit ediliyor.

İstasyonlar ile Tepebaşı genelindeki fayların enerji birikimi, derinlik ve uzunluk gibi özelliklerinin öğrenilmesinin yanı sıra, zeminler sınıflandırılacak, etkin faylar tespit edilecek ve bu faylarda senaryo depremler üretilerek ortaya çıkacak sonuçlar yorumlanacak. Deprem olduğunda zeminin ne tür tepki verdiği öğrenilecek. Bu bilindiğinde, hem yer üstündeki yapılaşma ve yerleşimler ona göre yapılandırılacak hem de hangi noktada ne tür önlem alınması gerektiği ortaya çıkacak.
CİHAN
<< Önceki Haber Tepebaşı'nda faylar derin takibe alındı Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:  
ÖNE ÇIKAN HABERLER