TGC Başkanı Olcayto: Onlara 'gazeteci' demeye utanıyorum

TGC Başkanı Olcayto: Onlara 'gazeteci' demeye utanıyorum

Türkiye Gazeteciler Cemiyeti Başkanı Turgay Olcayto, Türkiye'deki gazetecilerin üzerinde ağır bir baskı olduğunu söyledi. İktidar yapısının tek tip gazeteci istediğini kaydeden Olcayto, "Bir kısım arkadaşlarımız iktidara yakınlığını sürdürüyorlar. Ama tek tip haberciliği savunan arkadaşlarımızı doğrusu ben gazeteci saymıyorum. Onlara 'gazeteci' demeye utanıyorum" dedi.

Türkiye'de halkın haber alma hakkının önündeki engellerin kaldırılması ve gazetecilik mesleğinin hedef gösterilmeden, saldırıya uğramadan, tutuklanmadan yapılabilmesi için 4 gazetecilik meslek örgütü ortak basın toplantısı düzenledi. Türkiye Gazeteciler Cemiyeti, Türkiye Gazeteciler Sendikası, Çağdaş Gazeteciler Derneği ile DİSK Basın-İş tarafından düzenlenen toplantıda halkın haber alma hakkı için gazetecilerin tutuksuz yargılanması çağrısı yapıldı. Toplantıya tutuklu olan Cumhuriyet Gazetesi Ankara Temsilcisi Erdem Gül'ün eşi Aslı Gül de katıldı.

Türkiye Gazeteciler Cemiyeti Başkanı Turgay Olcayto, Türkiye'deki gazetecilerin üzerinde ağır bir baskı olduğunun altını çizerek, "Türkiye'de ve Güneydoğu'da artık gazetecilik yapılamıyor artık. 'Sona erdi' demek doğru. Biz Diyarbakır'a gittik. Diyarbakır, saat 5'ten sonra boşalan bir kent haline gelmiş." dedi. Gazetecilik mesleğinin çağdaş, demokratik ülkelerde nasıl işliyorsa Türkiye'de de işlemesini istediklerini kaydeden Olcayto, "Türkiye'de gazeteciliği sadece kendilerine bağlı olarak işlemesini öngören bir iktidar yapısı var. O iktidar yapısı tek tip haber, tek tip gazeteci istiyor." diye konuştu.

'TEK SÖYLEDİĞİMİZ; GAZETECİLER TUTUKSUZ YARGILANSIN'

Bugün itibariyle 30 gazetecinin cezaevlerinde tutuklu bulunduğunu kaydeden Olcayto, "Bizde artık 'normal' sayılmaya başlandı. Kimsenin kılı kıpırdamıyor. 33 gazeteci orada" değerlendirmesinde bulundu. Olcayto, gazetecilerin tutuksuz yargılanması gerektiğini ifade ederek "Bizim tek söylediğimiz; tutuksuz yargılansınlar. Elbette gazeteciler her meslekteki insan suç işlediği gibi suç işleyebilir. Ama, ona yargı karar versin. Önceden tutuklanmasınlar, özgürlükleri ellerinden alınmasın." ifadelerini kullandı.

Gazetecilerin dayanışma içerisinde olması gerektiğini ifade eden Olcayto, "Bir kısım arkadaşlarımız iktidara yakınlığını sürdürüyorlar. Bu her dönemde vardı. Ama bu tek tip gazeteciliği, tek tip haberciliği savunan arkadaşlarımızı doğrusu ben gazeteci saymıyorum. Onlara 'gazeteci' demeye utanıyorum." dedi.

Çağdaş Gazeteciler Derneği Genel Başkanı Ahmet Abakay da "Basın örgütleri olarak fazla bir şey istemiyoruz. Olmayacak ya da hakkımız olmayan bir şey istemiyoruz. Gazeteciliği engelleme olmadan, özgürce yerine getirmek istiyoruz. Çok mütevazıdır bizim taleplerimiz esasında." dedi.

UĞUR GÜÇ: BUGÜN 15'İ TUTUKLU CEZAEVİNDE 33 GAZETECİ VAR

Türkiye Gazeteciler Sendikası Genel Başkanı Uğur Güç, "Bugün cezaevlerinde 33 tutuklu gazeteci var. Bunların 18'i hükümlü, 15'i tutuklu. Özellikle son zamanlarda Güneydoğu'da devletin yürüttüğü operasyonlar çerçevesinde muhalif medyada yer alan Kürt gazeteciler hedef halinde." diye konuştu.

'ŞİDDET OLMASIN DİYE ÖZGÜRLÜK İSTİYORUZ'

DİSK Basın-İş Başkanı Faruk Eren ise "Ne yazık ki, mesleğimiz bir tür ölü saymakla geçiyor uzun süredir.17.10 Ülkemizde gazeteciler baskı altında, ne yazık ki özgürlük baskı altında. Özgürlüğün olmadığı yerde şiddet artar. Şiddet olmasın diye özgürlük istiyoruz." ifadelerini kullandı.
CİHAN
<< Önceki Haber TGC Başkanı Olcayto: Onlara 'gazeteci' demeye utanıyorum Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:
ÖNE ÇIKAN HABERLER