TGF: Gazetecilik mesleği tutuklanmıştır

Türkiye Gazeteciler Federasyonu'ndan gazeteci tutuklamalarına tepki

TGF: Gazetecilik mesleği tutuklanmıştır

Türkiye Gazeteciler Federasyonu (TGF) Genel Başkanı Yılmaz Karaca, Cumhuriyet Gazetesi Genel Yayın Yönetmeni Can Dündar ve Ankara Temsilcisi Erdem Gül'ün tutuklanmalarının sadece Türkiye'de değil uluslararası kamuoyunda büyük tepkiyle karşılandığını vurguladı. 

Dündar ve Gül’ün sonuç itibarıyla gazetecilik faaliyetleri nedeniyle tutuklandığına dikkat çeken Karaca, “TGF, ülkemizde gazetecilerin mesleki faaliyetleri nedeniyle tutuklanmalarının, demokrasinin hakim olduğu çağdaş ülkelerdeki basın ve ifade özgürlüğü kriterlerine ters düştüğünü savunmakta, son yıllarda sıkça yaşanan gazeteci tutuklamalarının Türkiye'nin itibarını zedelendiğini vurgulamaktadır. Ne yazık ki bu yanlışa bir kez daha düşülmüştür.” dedi.

TGF Genel Başkanı Yılmaz Karaca, demokrasilerde esas olanın; düşüncelerinden ötürü suçlanan yazar, çizer ve gazetecilerin adil ve bağımsız bir hukuk sisteminde tutuksuz yargılanmaları olduğunu belirtti. Yayınlanan bir haber, fotoğraf, yorum ya da her türlü yazının suç içerip içermediği ancak adaletli bir yargılama sonunda anlaşılabileceğine işaret eden Karaca, şöyle devam etti: “Ne kadar süreceği belli olmayan bir yargılama sürecinde, ilgili yayından sorumlu olanların tutuklanmaları, telafisi olanaksız sonuçlar doğuracaktır. Nitekim bunun olumsuz sonuçları ülkemizde sıkça yaşanmış, hazin mağduriyetler oluşmuştur. Bunun adı da ne yazık ki önyargılı bir öç alma yaklaşımı ve peşin peşin cezalandırma yaptırımı olmaktadır. Kaldı ki Dündar ve Gül'e isnat edilen suçlamalar da tartışmalıdır. Zira devlet sırlarının korunması görevinin gazetecilerin değil, bizzat devletin kendisinin görevi olduğuna ve gazetecilerin her ne koşulda olursa olsun halkın haber alma hakkının yerine getirilerek doğru bilgilendirilmesi gibi uluslararası basın kriterlerine uyan sorumluluğu bulunmaktadır. Söz konusu tutuklama kararı bu nedenle talihsizdir ve Türkiye'de zaten alabildiğine sınırlandırılmış olan basın ve ifade özgürlüğü acımasız bir darbe daha almıştır."

Karaca, Türkiye Gazeteciler Federasyonu’nun her koşul ve zeminde basın özgürlüğünün savunulmasında üzerine düşen sorumluluğu yerine getireceğini kaydetti. 
<< Önceki Haber TGF: Gazetecilik mesleği tutuklanmıştır Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:  
ÖNE ÇIKAN HABERLER