Batman Kapalı Cezaevi'nde neler oluyor?

İnfaz indiriminin Türkiye Büyük Millet Meclisi'nde müzakere edilmeye başlandığı bir dönemde Batman M Tipi Kapalı Cezaevi'ne ait olduğu belirtilen görüntüler söz konusu cezaevinde tutuklu ya da hükümlü bulunanların yakınlarını endişelendirdi. Başsavcılıktan edinilen bilgiye göre adli tutukluların bulunduğu kısımlarda yangın çıktı.

Batman M Tipi Cezaevi'nde neler oluyor?

SAMANYOLUHABER- Eski Halkların Demokratik Partisi (HDP) Hakkari milletvekili Mehmet Ali Aslan şahsi Twitter hesabında Batman M Tipi Kapalı Cezaevi'nden bir görüntü paylaştı. 

Görüntülerde cezaevinin bir bloğunun üzerinde dumanların yükseldiği görülüyor. Kısa videoda içerideki protesto sesleri duyuluyor.

Aslan, "Görüntüler bugün Cezaevi yakınındaki evlerden çekilmiş. Tüm toplum eşitlik ve adalet istiyor. Korona salgını toplumsal uzlaşma ve helalleşme için bir fırsata çevrilebilir. Bu altın fırsatı kaçırmayın." ifadelerini kullandı. 

BAZI KOĞUŞLARDA YANGIN ÇIKTI

Başsavcılıktan edinilen bilgiye göre adli tutukluların bulunduğu kısımlarda yangın çıktı.

Adli tutukluların bulunduğu bazı koğuşların ateşe verildiği cezaevi önüne çok sayıda ambulans ve itfaiye ekibi sevk edildi. Özel Harekât ve çok sayıda zıhlı araç cezaevi çevresini güvenlik çemberine aldı.

Cezaevi önüne gelen çok sayıda ailenin endişeli bekleyişi sürerken, bölgeye giden avukatların ise girişlerine izin verilmiyor. 

DEMİR: TEDİRGİNLİKLE BEKLİYORUZ

Yerine kayyım atanan Batman Belediyesi Eş başkanı Mehmet Demir şahsi twitter hesabında şu ifadeleri kullandı: “Batman cezaevinde yangın... Çıkartılması planlanan ve siyasi tutsakların kapsam dışı bırakılması düşünülen tasarıyı protesto eden tutukluların kaldığı cezaevinde yangın. Avukatların içeri girmesine izin verilmiyor. Büyük bir tedirginlikle cezaevi önünde bekliyoruz.” 

BAŞSAVCILIK: ADLİ TUTUKLULAR KISMINDA YANGIN ÇIKTI

İnsan Hakları Derneği Batman Şubesi yaptığı yazılı açıklama ile cezaevi önünde çok sayıda kişinin toplandığını ve resmi açıklamanın derhal yapılması gerektiğini vurguladı. 

Batman Barosu ise yaptığı duyuru ile konunun takipçisi olduklarını ve adli mahkumların olduğu kısımlarda yangının çıktığını belirtti. 

Batman Cumhuriyet Başsavcılığı adli tutukluların bulunduğu kısımlarda yangın çıktığını teyit etti. Ancak ayrıntılı bir açıklama yapılmadı.

Halkların Demokratik Partisi (HDP), İnsan Hakları Derneği (İHD) ve Batman Barosu ile birlikte cezaevindeki olayları yakından takip ettiklerini belirten yazılı bir basın açıklaması yaptı.

Cezaevinde tutuklu ya da hükümlü yakını olanlar içeride ne olup bittiğine dair kendilerine bilgi verilmesini bekliyor.

"KAMUOYUNA BİLGİ VERİLSİN, KAYGILAR GİDERİLSİN!"

Açıklamada şu ifadelere yer verildi: "Batman Milletvekillerimiz Feleknas Uca, Necdet İpekyüz ve Sıddık Taş olay yerindedir ve gelişmelere müdahil olmaktadır. Merkezi düzeyde de olayın gidişatına ilişkin gerekli girişimler hassasiyetle sürdürülmekte, herhangi bir olumsuz gelişmeye mahal vermemek için ilgili uyarılar tarafımızca yapılmaktadır. Bu vesileyle ilgili kurum ve kişileri derhal kamuoyunu bilgilendirmeye, kaygıları giderecek bir tutum sergilemeye çağırıyoruz. Konuyu aynı hassasiyetle takip etmeye devam ederken, halkımızın da göstereceği hassasiyet ve duyarlılığın önemine işaret etmek istiyoruz."

Cezaevi önünde bekleyen HDP Milletvekili Necdet İpekyüz, Batman Başsavcısı ve Jandarma komutanın içeride olduğunu, henüz herhangi bir açıklama yapılmadığını söyledi.

İpekyüz şu ana kadar herhangi bir müdahalenin olmadığı cezaevinde, adli koğuşlardaki tutukluların infaz indirimi düzenlemesine karşı tepki göstermek içi bulundukları koğuşu ateşe verdiklerini söyledi.

"İÇERİYE GİRMEDEN BİR YORUM YAPMAMIZ DOĞRU OLMAZ"

Polislerin ciddi bir sorun olmadığını söylediklerini aktaran Feleknaz Uca, "Biz sorun ne olursa olsun, kendi gözlerimizle durumu görmek istiyoruz dedik. Şu an cezaevi müdürünü bekliyoruz, içeriye girmeden olayların sebebini ve tutukluların ne bu isyanı başlattıklarıyla ilgili net bir şey söylememiz doğru olmaz." dedi.

Geçtiğimiz hafta Van M Tipi Cezaevi'nde tutuklular cezaevinde Koronavirüs salgını karşısında yeterli tedbirlerin alınmadığını belirterek bir koğuşun kapı ve pencerelerini yakmış, kısa sürede söndürülen yangında herhangi bir can kaybı yaşanmamıştı.

<< Önceki Haber Batman Kapalı Cezaevi'nde neler oluyor? Sonraki Haber >>
ÖNE ÇIKAN HABERLER