Tiroit bezi hastalıkları yaşam kalitenizi bozabilir!

Tiroit bezi hastalıkları yaşam kalitenizi bozabilir!

Tiroit bezinde üretilerek salınan tiroit hormonlarının uygun miktarda olmaması yaşam kalitemizi bozacak birçok belirtiye neden olabiliyor.

Acıbadem Adana Hastanesi Endokrinoloji ve Metabolizma Hastalıkları Uzmanı Prof. Dr. Şebnem Aktaran, bu gibi durumlarda tanının erken dönemde konularak uygun tedavinin zamanında başlanmasının önemine dikkati çekti. Prof. Dr. Şebnem Aktaran, "Boynun ön bölümünde yer alan ve yaklaşık 15-20 gram ağırlığındaki tiroit bezinde üretilen tiroit hormonlarının bebeğin anne karnında gelişiminde, doğum sonrası zihinsel-bedensel gelişim ve büyümesinde ayrıca yaşam boyu metabolizma faaliyetlerinin düzenlenmesinde etkisi büyüktür." dedi.

Prof. Dr. Aktaran, tiroit hormonlarının vücudumuzdaki hücreler üzerinde etkileri olduğunu, bu nedenle tiroit hormonlarının dengesiz üretiminin diğer organ ve sistemlerin de çalışmasını olumsuz etkileyebileceğinden yaşamın her döneminde, özellikle gebelik döneminde bebek ve anne sağlığı için normal düzeylerde tutulması gerektiğini belirtti.

"Tiroit bezinin az çalışarak yeterli miktarda tiroit hormonu salgılamamasına hipotiroidi, aşırı çalışmasına ise hipertroidi denir" diyen Prof. Dr. Aktaran, tiroid hastalıklarının birçok belirtiyle ortaya çıkabileceğini, bu nedenle söz konusu belirtileri olan kişilerin vakit kaybetmeden hormon seviyelerini ölçtürmelerini ve gerektiğinde tedavi altına alınmalarını söyledi.

TİROİT BEZİ HASTALIKLARININ NEDENLERİ DEĞİŞEBİLİR

Tiroit hastalıkları hakkında genel bilgiler de veren Prof. Dr. Şebnem Aktaran, "Tiroit bezi hastalıkları; tiroit bezinin az çalışması (hipotiroidi), aşırı çalışması (hipertiroidi), tiroit bezi iltihabı (tiroiditler) ve guatr (tiroit bezinin büyümesi nodüllü veya nodülsüz) olarak ortaya çıkar. Tiroit bezi hastalıklarının genellikle iyot eksikliği, genetik ve çevresel nedenlere bağlı olabileceği düşünülmektedir. İyot eksikliği ülkemizde guatrın en önemli nedenlerindendir " diyor.

"Tiroit bezi hastalıklarının belirtileri görülen kişilerde kanda tiroit hormonları değerlendirilir ve tiroit bezi ultrasonografi (USG) ile görüntülenir. Tiroit hastalıklarında tedavi; tiroit hormonlarının düzeyine, tiroit bezinin özelliklerine (büyüme, nodül özellikleri, tiroit) göre belirlenir. Tedavide; takip, ilaç, radyoaktif iyot veya operasyon seçeneklerinden uygun olanına karar verilir" diyen Prof. Dr. Aktaran, ilaç tedavisi kararı verilen hastalarda tedavinin süresinin ve ilacın dozunun hastalığın seyrine göre düzenlendiğini anlattı.

Guatrda, tiroit bezinin tümünün yaygın şekilde büyüyebileceğini (diffüz) veya bezde tek veya çok sayıda nodüller (yuvarlak, oval kitleler) olabileceğini belirten Prof. Dr. Aktaran, "Son yıllarda boyun muayenesi ile birlikte USG de yapıldığı için küçük tiroit nodülleri de tespit edilebilmekte ve bu nedenle tiroid nodülü tanısına da sıklıkla rastlanmaktadır. Tiroit nodüllerinde hastanın özgeçmişi (özellikle boyun bölgesinin radyasyona maruz kalması), aile öyküsü ve USG bulguları önemlidir" diyerek nodüllerin mutlaka takip edilmesi gerektiğini aktardı.

Tiroidin az çalışması (Hipotiroidi) durumunda görülen belirtiler:

* Yorgunluk
* Deride kuruma
* Kilo alma
* Saçlarda kuruma
* Soğuğa tahammülsüzlük
* Reflekslerde ve hareketlerde yavaşlama
* Kas ve kemiklerde ağrı
* Uyuşma
* Tansiyon yüksekliği
* Kolesterolde yükselme
* Adet düzensizliği
* Kabızlık, şişkinlik
* Hafıza problemleri
* Depresyon belirtileri (İsteksizlik, mutsuzluk)

Tiroidin aşırı çalışması (Hipertiroidi) durumunda görülen belirtiler:

* Çarpıntı
* Terleme
* Sinirlilik
* Huzursuzluk
* Sıcak ve nemli deri
* Sıcağa tahammülsüzlük
* Kilo kaybı (İştahın iyi olmasına rağmen zayıflama)
* Ellerde titreme
* Saçlarda incelme, kırılma ve dökülme
* İshal
* Göz bulguları (Canlı bakış)
* Adet düzensizliği CİHAN
<< Önceki Haber Tiroit bezi hastalıkları yaşam kalitenizi bozabilir! Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:  
ÖNE ÇIKAN HABERLER