TL’deki hareketlilik Nutella’yı vurdu: “Stok yapsanız iyi olur”

Dünyadaki fındık üretiminin yüzde 70'ini sağlayan Türkiye'de kurda meydana gelen hareketlilik nedeniyle Nutella'nın küresel tedarik zinciri tehlike altına girdi. Uzmanlar, üretimin Türkiye'den İtalya, ABD ve Gürcistan gibi ülkelere kayabileceğini belirtiyor.

SHABER3.COM

Dünyadaki fındık üretiminin yüzde 70’ini sağlayan Türkiye’deki kur krizi nedeniyle Nutella’nın küresel tedarik zinciri tehlike altına girdi. ABD’nin önde gelen gazetelerinden Wall Street Journal’da yer alan haberde yaşanan kur krizinin üretici ve Nutella üzerindeki etkisi değerlendirildi.

Yaklaşık 4 milyon kişiye istihdam imkanı yaratan fındık sektörünün, ihracatı teşvik etmek için Türk lirasının baskı altına alınması ile, tedarik zincirinde sıkıntı yarattığı ifade edildi.

‘ERDOĞAN EKONOMİK KUMAR OYNUYOR’

“Cumhurbaşkanı ve AKP Genel Başkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın ekonomik kumar oynadığı” aktarılan yazıda, Lira’nın kısa süre içerisinde yaşadığı tarihi değer kaybına da dikkat çekildi.

WSJ, Türkiye’nin uçsuz bucaksız fındık endüstrisinin merkezinde, hızla değer kaybeden Lira, gübre, tohum, zirai ilaç ve diğer ithal edilen temel ihtiyaç maddelerinin maliyetini artırdığını yazdı.

‘NUTELLA HAYRANIYSANIZ STOK YAPIN’

Fındık fabrikalarının artan fiyatlar yüzünden enerji, paketleme ve nakliye alanlarında daha yüksek ücretler ödediği vurgulanan yazıda, “Türk hükümetinin %21’lik enflasyon oranına ayak uydurmak için asgari ücreti yükseltmeye hazır olması nedeniyle fındık işgücü maliyetlerinin artması bekleniyor.” ifadeleri yer aldı.

ABD pazarına giren Türk şirketlerine danışmanlık yapan Turgan Zülfikar, gazeteye yaptığı açıklamada, “Dünya fındık kıtlığının eşiğinde” dedi. “Eğer bir Nutella hayranıysanız, bir sonraki yiyecek alışverişi sırasında stok yapsanız iyi olur.” dedi.

BAŞKA ÜLKELERE KAYABİLİR

Gazetede çıkan haberde pazar payının İtalya ve Gürcistan gibi ülkelere kayabileceği kaydedildi.

İtalyan üreticisi Ferrero, tek başına Türkiye’nin fındık ihracatının yaklaşık üçte birini satın alıyor. Şirket, Türkiye’deki durumun işini nasıl etkileyeceği konusunda yorum taleplerine yanıt vermedi.

Gazete, Türkiye’deki üreticiler pazar payının İtalya, Gürcistan, ABD ve diğer ülkelere kaymasından endişeli olduğunu da aktardı.
<< Önceki Haber TL’deki hareketlilik Nutella’yı vurdu: “Stok yapsanız... Sonraki Haber >>
ÖNE ÇIKAN HABERLER