TMMOB: Danıştay'ın durdurduğu Maslak 1453'ün inşaatı devam ediyor


Türk Mühendis ve Mimar Odaları Birliği (TMMOB) Şehir Plancıları Odası İstanbul Şubesi Yönetim Kurulu, kamuoyunda 'Maslak 1453' olarak bilinen inşaat projesinin Danıştay kararına rağmen devam ettiğini açıkladı. TMMOB, mahkeme kararını uygulamayan İstanbul Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü, Sarıyer ve Şişli belediyelerini mahkemeye verdi.

TMMOB Şehir Plancıları Odası İstanbul Şubesi Yönetim Kurulu, Maslak 1453 projesiyle ilgili basın açıklaması yaptı. Açıklamada şu ifadelere yer verildi:

"Kamuoyunda Maslak 1453 olarak bilinen inşaat projesinin yasal dayanağı olan ve 16.09.2011 tarihinde Çevre ve Şehircilik Bakanlığı`nca onaylanan Şişli İlçesi Ayazağa Gecekondu Önleme Bölgesi 1/5000 ve 1/1000 Ölçekli Revizyon Nazım ve Uygulama İmar Planları`nın yürütmesi Danıştay Altıncı Daire'nin aldığı 26.03.2014 ve 2012/4412 sayılı kararla durdurulmuştu. Açık bir kent suçu olan proje kapsamında yürütülen inşaat faaliyetlerinin derhal durdurulması, inşaat ruhsatının ise iptal edilmesi gerekirken; hukuk atlatılmaya çalışılarak yargı kararı tanınmayarak uygulanmamış ve ilgili kurumlar tarafından inşaatın hızla ilerlemesine göz yumulmuştur.

Dava süreci başladığında Şişli ilçe sınırları içinde kalan Ayazağa Gecekondu Önleme Bölgesi 2012 yılında Sarıyer İlçe sınırlarına dahil edildiği için söz konusu dava kararının takibi her iki ilçe belediyesi ile yazışma yolu ile yapılmıştır. Yapılan yazışmalarda Sarıyer Belediye Başkanlığı kendileri tarafından verilmiş bir ruhsat olmadığını belirtirken, ruhsatlarının Şişli Belediyesi tarafından verildiğini ifade etmiştir. Şişli Belediye Başkanlığı tarafından ise yazımıza cevap dahi verilmemiştir. Kamunun kayıp yaşamasına neden olan bu planları hazırlayıp, onaylayan İstanbul Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü tarafından Odamıza gönderilen yazıda ise alanın plansız alan olduğu, ruhsatların iptali gerektiği ve inşaatların da durdurulması gerektiği son derece açık bir şekilde ifade edilmiştir. Ancak inşaatın geldiği nokta göz önüne alındığında İstanbul Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü`nün, Sarıyer Belediyesi`nin ve Şişli Belediyesi'nin sorumluluğu birbirlerine yükleyerek mahkeme kararını uygulamadığı görülmektedir.

Tüm bu gelişmeler sonucunda Sarıyer Belediye Başkanlığı ve Şişli Belediye Başkanlığı`na Maslak 1453`e ilişkin inşaat ruhsatlarının iptaline yönelik Odamızca 13.11.2015 tarihinde dava açılmış, mahkeme kararını uygulamayarak 'suça iştirak eden, ihmali olan tüm şahıslar ve/veya yetkililer hakkında 16.11.2015 tarihinde suç duyurusunda bulunulmuştur. Çevre ve Şehircilik Bakanlığı'na ve Toplu Konut İdaresi Başkanlığı`na karşı daha önce açılan dava ise Danıştay Altıncı Daire'de görülmeye devam etmekle birlikte dosyada yürütmenin durdurulması kararı bulunmaktadır.

Kamuya ait olan alanların ve doğal değerlerimizin birer birer çeşitli sermaye gruplarına verilmesine öncülük eden, kamuoyunu yanıltarak aynı zamanda kamuyu zarara uğratan tüm bu projelerin karşısında TMMOB Şehir Plancıları Odası olarak, tüm halkımızla birlikte kamu yararından, bilimden, doğadan ve insandan yana mücadelemizi sürdüreceğimizi bir kez daha ifade ederiz."


CİHAN
<< Önceki Haber TMMOB: Danıştay'ın durdurduğu Maslak 1453'ün inşaatı... Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:
ÖNE ÇIKAN HABERLER