Toplu taşıma araçlarında rahatsız edici teri bazı kremlerle önleyebilirsiniz


Toplu taşıma araçlarında başkalarını rahatsız eden terlemeyi aza indirmek için kıyafet ve yiyecek seçimi çok önemli. Serin tutacak kıyafetlerin yanı sıra hafif yiyecekler ile birlikte bol su tüketilmeli diyen uzmanlar, öncelikle alüminyum klorid içeren kremlerin kullanılması önerisinde bulundu.

Özellikle yazın ter kokusu sebebiyle toplu taşıma yolculuğu kabusa dönebiliyor. Kokudan rahatsız olan bazı insanlar otobüsten iniyor, bazısı ise yolculuk boyunca bu kokuya katlanmak zorunda kalabiliyor. Hem kendimiz hem çevremizdekiler için hayatı kâbusa çeviren terlemenin tedavisi ne? Hangi kişisel bakımlarla terleme en aza indirilebilir? Aşırı terlemeyi önlemek için neler yapmak gerekir?

Fatih Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesi Dermatoloji Uzmanı Şule Yüksel Özcan,
aşırı terlemeyi ter bezlerinin fazla çalışmasına bağlı olarak deri yüzeyine salınan terin artması olarak tanımladı. Aşırı terlemenin bölgesel ve yaygın olmak üzere iki gruba ayrıldığını dile getiren Yüksel Özcan, "Bölgesel hiperhidroz (aşırı terleme) yüz, el, ayak ve koltuk altında aşırı terleme olarak görülür. Hiperhidroz hiçbir neden olmadan (primer hiperhidroz) olarak ya da başka bir hastalığa bağlı olarak (segonder hiperhidroz) ortaya çıkabilir." dedi.

Primer hiperhidroz genellikle ergenlik döneminde ortaya çıktığını dile getiren Yüksel Özcan, 20'li yaşlarda en şiddetli seviyeye ulaştığını, 50-60 yaşlarında gerileyebildiğini ifade etti. Hastaların yüzde 30-50'sinde aile öyküsü olduğunu kaydeden Yüksel Özcan, "Segonder hiperhidroz nedenleri arasında stres, infeksiyonlar, endokrin hastalıklar (tiroid bezinin fazla çalışması, hipoglisemi, diyabet, karsinoid sendrom), nörolojik hastalıklar (Parkinson, serebrovasküler olaylar), çeşitli ilaçlar (antidepresanlar), obezite, menopoz yer alır. Aşırı terleme yazın artar, kış aylarında hafifler." diye konuştu.

TERLEMEYİ ÖNLEYİCİ KREMLER KULLANIN

Hafif ve orta şiddetteki olgularda terlemeyi önleyici kremler öneren Şule Yüksel Özcan, koltuk altı, el ve ayak terlemelerinde ilk seçenek olarak bu yöntemin düşünülebileceğini söyledi. Yüksel Özcan, öncelikle alüminyum klorid içeren kremlerin kullanılması önerisinde bulundu.

Antikolinerjik ilaçların terlemeyi azaltıcı etkileri olduğunu kaydeden Yüksel Özcan, "Bu ilaçların yan etki olarak sedasyon, ağız kuruluğu, bulanık görme, kabızlık, idrar retansiyonu görüldüğünden hastalar tarafından pek tercih edilmezler. Diğer tedavilerin başarısız olduğu durumlarda alternatif olarak denenebilirler. Ancak strese bağlı aşırı terlemelerde sedatifler (sakinleştirici ilaçlar) ilaçlar kullanılabilir. İyontoforez, el ve ayak terlemesinde sık kullanılan bir yöntemdir. İyontoforez yöntemi Amerikan Gıda ve İlaç Dairesi (FDA) tarafından onaylanmışır. Elektrik akımı yardımıyla ter bezlerinin geçici olarak kapatılmasını temel alan bir yöntemdir. Botoks tedavisi koltuk altı, el ve ayak terlemelerinde uygulanabilir. Botoks, ekrin ter bezlerinin uyarılmasını sağlayan asetil kolin adlı maddeyi geçici olarak bloke ederek aşırı ter üretimini önler. Botoks, gebelerde ve kas problemi olanlarda kullanılamaz." ifadesini kullandı.

Cerrahi yöntemlerin diğerine göre daha başarılı sonuçlar verdiğini kaydeden Yüksel Özcan, ciddi komplikasyonlara yol açmaları nedeniyle başka tedavilere yanıt vermeyen hastalarda tercih edildiğini hatırlattı. Göğüs-kalp-damar cerrahları tarafından özellikle el ve koltuk altı terlemelerinde endoskopik torakal sempatektomi uygulandığını dile getirdi.

KİŞİSEL BAKIM ÖNEMLİ

Terleme konusunda kişisel bakımın önemine değinen Dermatoloji Uzmanı Şule Yüksel Özcan şu önerilerde bulundu: "Sizi rahat ve serin tutacak kıyafetler tercih edin. Çalışma ve ev ortamınızı serin tutun. Terlemeyi artıran yiyecek ve içeceklerden uzak durun. Stres, tansiyon, anksiyete birçok kişinin sık yaşadığı bir durumdur. Gün boyu nasıl stresi azaltabileceğinizi düşünün."
CİHAN
<< Önceki Haber Toplu taşıma araçlarında rahatsız edici teri bazı... Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:
ÖNE ÇIKAN HABERLER