Torununu iyileştiren bekmezi şimdi Avusturya'ya satıyor

Torununu iyileştiren bekmezi şimdi Avusturya'ya satıyor

Düzceli Ahmet Kutlu, 1999 depreminde üzerine dökülen kaynar süt nedeniyle vücudunda yanıklar oluşan torunu iyileştiren pekmezi Avusturya'ya satmaya başladı.

Vücudunun büyük bölümü yanan torununun hastanede tedavisi devam ederken bir tavsiye üzerine şeker kamışı pekmezi kullanmaya başlayan Ahmet Kutlu, torunundaki iyileşmeye tanıklık etti. Yaşadıklarından çok etkilenen Ahmet Kutlu, mesleği olan şehirlerarası otobüs şoförlüğünü bırakıp pekmez üretimine başladı. 25 dönüm tarlasında şeker kamışı yetiştirip yıllık 1,5-2 ton pekmez üreten Kutlu, internetten sipariş üzerine Türkiye'de birçok şehrin yanı sıra yurt dışında Kanada'dan Danimarka'ya, Avusturya'dan Macaristan'a kadar şeker kamışı pekmezi gönderir hale geldi. Ahmet Kutlu, seneye üniversiteye başlayacak torununun ikizinden hiçbir farkının kalmadığını belirterek, şeker kamışı pekmezinin şifa kaynağı olduğunu söyledi.

Atalarının 60 sene önce kullandığı şeker kamışı pekmezinin beyaz şekerin yaygınlaşmasıyla birlikte, yapımı zahmetli olduğu için terk edildiğini, zamanla da unutulduğunu anlatan üretici, "TÜBİTAK'da analiz yaptırdım. Bunun içinde yok yok. Bu bir pekmez değil, ilaç. Ben her sabah üç kaşık yerim, 67 yaşındayım." dedi.

Ahmet Kutlu'nun çocukluğundan hatırladığı şeker kamışı pekmeziyle yeniden tanışıklığının ardında ilginç bir öykü var. Kutlu'nun ikiz torunlarından birinin üzerine, Türkiye'nin büyük acılar yaşadığı 1999 depreminde kaynar süt dökülür. Vücudunun neredeyse tamamı yanan çocuk İstanbul'da hastanede tedavi altına alınır. Hastanede bir kadın çocuğa şeker kamışı pekmezi içirmelerini tavsiye eder. Bunun üzerine Ahmet Kutlu, pekmezden aramaya başlar. Tüm uğraşlarına rağmen ancak Adapazarı'nın iki köyünde toplam 4 kilogram pekmez bulabilir. Annesi, henüz bir yaşında olan oğlunu bu pekmezle besler. Şehirlerarası otobüs şoförlüğü yapan dede Ahmet Kutlu, torunundaki iyileşmeyi görünce mesleği bırakır. Pekmezi bulmakta çok zorlandığı için Düzce'deki 25 dönüm tarlasında şeker kamışı yetiştirmeye başlar. Tarım Bakanlığı'ndan aldığı izinle de 35 metrekarelik bir yerde bu kamışlardan pekmez üretir. Kilosu 50 lira olan pekmezden yıllık 1,5-2 ton kadar ürettiğini ve internet üzerinden siparişle sattığını anlatan Ahmet Kutlu, "Bu pekmez o torunumu ikizine yetiştirdi. O torunum seneye üniversiteye gidecek. Ölümden döndü. Doktorluk bir şeyi kalmadı, iyileşti." diye konuştu.

Şeker kamışından pekmez üretmenin zor ve zahmetli bir iş olduğunu anlatan Ahmet Kutlu, şeker kamışlarından elde ettikleri şerbeti 8 saat kaynattığını, 108 kilogram şerbetten ancak 10 kilogram pekmez çıktığını ifade etti. Türkiye'nin değişik illerinin haricinde yurt dışında Danimarka, Kanada, Macaristan, Avusturya gibi ülkelere de pekmez gönderdiğini ifade eden Ahmet Kutlu, "Yavaş yavaş başladık gittikçe büyüyoruz ve insanların duasını alıyoruz." dedi.

PEKMEZ-İ ALA NEDİR?

Ahmet Kutlu'nun 'Pekmez-i Ala' markasıyla ürettiği pekmez, yüzde 100 doğal olan şeker kamışından yapılıyor. Odun ateşinde geleneksel yöntemlerle kaynatılan pekmez mineral ve vitaminler bakımından çok zengin. Pekmez, doğal şeker içeriğiyle iyi bir karbonhidrat ve enerji kaynağı. Özellikle günlük kalsiyum, demir, potasyum ve magnezyum gereksiniminin büyük bir kısmını karşılıyor. Kan dolaşımından çocukların gelişimine kadar, mide ve bağırsak rahatsızlıklarından migrene, mide rahatsızlıklarından prostata kadar bir çok rahatsızlığa iyi geldiği ifade edilen şeker kamışı pekmezinin düzenli olarak tüketildiğinde hastalıklardan koruyucu özelliğe sahip olduğu ifade ediliyor. CİHAN
<< Önceki Haber Torununu iyileştiren bekmezi şimdi Avusturya'ya satıyor Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:
ÖNE ÇIKAN HABERLER