Trafik sigortası yaptıracaklar bu habere dikkat!

Hükümetin, hızla artan trafik sigortası fiyatlarını düşürmek için gerçekleştirdiği yasal düzenleme de işe yaramadı. Vatandaşın sigorta maliyeti 6 ayda 4 kat arttı. Tüketici dernekleri ve Şoförler Odası, tavan fiyattan poliçe kesen sigorta şirketlerine tepkili.

Trafik sigortası yaptıracaklar bu habere dikkat!

Trafik ve kasko fiyatlarındaki artış durdurulamıyor. Trafik sigortası fiyatlarında indirim için çıkarılan yasa da işe yaramadı. Sigorta şirketleri hükümetin yasa değişikliğinden önceki fiyatların 3-4  katı fiyatla zorunlu trafik sigortası yapıyor. Aralık ayında ortalama 358 lira olan primler, Mayıs'ta 600 liraya ve Temmuz başında 800 liraya yükseldi.

YASA İŞE YARAMADI

Vatandaşların araçlarının kaza yapmasına karşı zorunlu olarak yaptırdıkları trafik sigortası fiyatları cep yakmaya devam ediyor. Hükümetin sigorta şirketlerinin 'zarar ediyoruz' mazeretiyle geçen yıl artırmaya başladığı trafik sigortasındaki artışa yönelik geçtiğimiz Nisan ayında çıkardığı yasa değişikliği de artışı önlemedi. Yasa değişikliğinden sonra sigorta şirketleri zorunlu trafik sigortalarında indirim değil zam yaptı. Hazine Müsteşarlığı verilerine göre, trafik sigortası fiyatları 800 lira düzeyinde seyrediyor.

3.5 KAT ARTTI

H.A. isimli vatandaş 2014 yılında 213 liraya yaptırdığı trafik sigortasını, geçtiğimiz yıl Ekim ayında 720 liraya yaptırdığını söyledi. Aracını Şubat ayı sonunda sattığını belirten H.A., "Mayısta yeni araç aldım. Bin 150 liraya sigorta yaptırdım. Araçtan memnun kalmayıp sattım. Yeni araç için sigorta acentesini aradığımda bin 550 lira teklif verdiler. Acenteler, kimse kasko yaptırmadığı için trafik sigortasının yüksek olduğunu söylüyor” dedi. 

FİYAT ARTIŞLARI DEVAM EDEBİLİR

Başkent Güven Sigorta Yöneticisi Hasan Nazikoğlu, yasadan sonra indirim gerçekleşmediğini belirtti. Artışların devam etmesini beklediklerini ifade etti. Vatandaşın yasa çıkınca indirim olacağı ile ilgili yanıltıldığını belirten Nazikoğlu, bu nedenle Mayıs ayı başında indirimin olup olmadığını soran çok sayıda telefon aldıklarını kaydetti. Herkesin indirime şartlandığını söyleyen Nazikoğlu, indirimle ilgili düzenlemenin hala açıklanmadığını dile getirdi

SİGORTA ŞİRKETLERİ TAVAN FİYATTAN POLİÇE KESİYOR

Türkiye Şoförler ve Otomobilciler Federasyonu Başkanı Fevzi Apaydın trafik primlerinin çok yüksek olduğunu ifade etti. Apaydın, sigorta şirketlerinin tavan fiyattan poliçe kesmeye devam ettiklerini kaydetti. Son düzenleme ile sigorta şirketlerinin üzerinden büyük yüklerin alındığını aktaran Apaydın, “Zarar ettiklerini söyledikleri konularda sigorta şirketleri lehine düzenlemeler yapıldı. Ama esnafa kesilen poliçelerde hala bir iyileşme görmedik.” dedi. 

PRİMLER ARACIN DEĞERİYLE YARIŞIYOR

Türkiye Esnaf ve Sanatkarlar Odaları Birliği (TESK) Başkanı Bendevi Palandöken de yüksek primlere tepki gösterdi. Palandöken şunları söyledi: “Trafik sigortası yaptırmadan karayoluna çıkmak suç. Ülkemizde 21 milyona yakın taşıt var ve bunların yüzde 10'u ticari araç. Ticari araçlar sigorta primlerinin çoğunu ödeyen kesimdir. Sigorta yükü ticarinin sırtına binmiş. Ama özel araçlarda yüksek primlerden olumsuz etkilendi. Hatta 4 bin liralık aracınız garajda dursa bile bin 100 TL prim ödüyorsunuz ya da 40 bin liralık kamyonunuza 14 bin TL prim yazıyorlar. Zorunlu sigorta primlerinin 3-4 yıllık tutarları aracınızın değerinden fazla tutuyor. Bu nasıl bir sistem, bu nasıl hesaplama?” 

AYDA 460 LİRA GİDİYOR

Tüketici Hakları Derneği Başkanı Turhan Çakar, hükümete yasayı tekrar gözden geçirme çağrısında bulundu. Çakar, “Sigorta şirketleri aynı anlayışla devam ediyorlar. Araç sahibi tüketiciler mağdur ediliyor. Sigorta şirketlerinin denetlenmesi ve caydırıcı yaptırımlar getirilmesi şarttır. Denetimler yeterli değil” dedi.  Her gün işine araçla gidip gelen bir kişinin aracı için yaptığı masrafın (sigorta, kasko, motorlu taşıtlar vergisi ve benzin) aylık 460 lirayı geçtiğini kaydeden Çakar, “Bu çok yüksek bir bedel. Bir asgari ücretli, emekli ya da 3 bin liranın altında maaş alan birisi için yüksek bir bedel. Vatandaş; boğazından, temel ihtiyaçlarından kısarak sırf  devlete, otomobil firmasına, sigorta şirketine, benzin satanlara hizmet ediyor” dedi.



<< Önceki Haber Trafik sigortası yaptıracaklar bu habere dikkat! Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:
ÖNE ÇIKAN HABERLER