Trump'a "savaş zamanı" yetkisi

Amerika Birleşik Devletleri (ABD) Başkanı Donald Trump, savaş ve salgın gibi olağanüstü hâllerde anayasanın kendisine verdiği yetkiyi kullandı. Trump, otomotiv devi General Motors'un solunum cihazı (ventilatör) üretmesi için Savunma Üretim Kanunu'nu (DPA) onayladığını duyurdu. 2,2 trilyon dolarlık yardım paketini imzalayan Trump; donanma, hava kuvvetleri ve sahil güvenlikteki 1 milyon yedek askeri personelin çağrılması emrini verdi.

SHABER3.COM

SAMANYOLUHABER- Amerika Birleşik Devletleri (ABD) Başkanı Donald Trump, bugün yaptığı açıklamada General Motors'u imkânı olmasına rağmen solunum cihazı (ventilatör) üretmediği için suçlamıştı. 

Trump üretim sektörü üzerinde kendisine daha çok söz hakkı tanıyan Savunma Üretim Kanunu'nu imzalayacağını söylemişti.

ÖZEL FİRMALARA TALİMAT VERME YETKİSİ

Söz konusu kanun, Trump'a, koruyucu maske ve solunum cihazları gibi malzemelerin üretilmesi için sektöre talimat verme imkânı tanıyor.

ABD Senatosu'nda çarşamba, Temsilciler Meclisi'nde de cuma günü kabul edilen tasarı, en son Başkan Donald Trump'ın masasına geldi.

2,2 TRİLYON DOLARLIK YARDIM PAKETİNİ ONAYLADI

Trump, Oval Ofis'te Başkan Yardımcısı Mike Pence, Hazine Bakanı Steven Mnuchin'in yanı sıra bazı kabine ve kongre üyelerinin katılımıyla düzenlenen törenle 2 trilyon dolarlık yardım paketini imzaladı.

Şahsi Twitter hesabında da açıklama yapan Trump, "Bugün, ABD tarihindeki en büyük ekonomik paket olan teşvik paketini onayladım. Bu, bugüne kadar imzalanan en büyük paketin bile iki katı. 2,2 trilyon dolarlık bu paket, ülkemizdeki aileler, çalışanlar ve işletmelere acilen ihtiyaç duydukları ekonomik desteği sağlayacaktır." ifadelerini kullandı.

AMERİKALILARA KREDİ İMKÂNI SAĞLANACAK, DOĞRUDAN ÖDEME YAPILACAK

ABD tarihinin en büyük ekonomik destek paketi, Koronavirüs ile mücadele kapsamında toplum sağlık merkezleri, klinikler ve huzurevlerinin ihtiyaç duyduğu maske, solunum cihazları ve kişisel koruyucu ekipman tedarikinin yanı sıra ekonomik zarara uğrayan küçük işletmeler ve gelir kaybı yaşayan Amerikan vatandaşlarına kredi imkânı ve doğrudan ödeme yapılmasını öngörüyor.

Gelir konusunda belli kriterlerin altında kalan vatandaşlara bir defaya mahsus 1.200'er dolar nakit yardım yapılacak. Küçük ve orta ölçekli işletmelere ise 377 milyar dolarlık teşvik fonu dağıtılacak. Öğrencilerin okul borçları 30 Eylül'e kadar ertelenecek.

BÜYÜK FİRMALARI KURTARMAK İÇİN 500 MİLYAR DOLAR

Büyük ölçekli firmalara işçi çıkarmamaları, çalışanların özlük haklarında geriye gitmemeleri veya üretimlerini başka ülkelere kaydırmamaları için 500 milyar dolarlık kaynak sağlanacak. 

Trump; donanma, hava kuvvetleri ve sahil güvenlikteki 1 milyon yedek askeri personelin çağrılması emrini verdi.

12 Aralık 2019'da Çin'in Vuhan şehrinde başlayan yeni tip Koronavirüs (Covid-19) salgınında ABD'de vak'a sayısı bugün 100 bini geçti. Can kaybı ise 1.500'e yükseldi.  

Şu ana kadar dünyada toplam vak'a sayısı ise 520 bini buldu. Ölü sayısı ise 20 bine yaklaştı. 
<< Önceki Haber Trump'a "savaş zamanı" yetkisi Sonraki Haber >>
ÖNE ÇIKAN HABERLER