Trump’tan Çin’e ek yüzde 100 gümrük vergisi tehdidi
⏱ Okuma Süresi 3 dk•Yayınlanma Cumartesi, Ekim 11 2025
Paylaş
X Post
ABD Başkanı Donald Trump, Çin’den yapılan ithalata gelecek aydan itibaren ek yüzde 100 gümrük vergisi getireceğini açıkladı. Trump ayrıca, kritik yazılımlar için ihracat kontrolleri uygulanacağını da duyurdu.
Sosyal medya üzerinden yaptığı açıklamada Trump, Pekin’in bu hafta nadir toprak elementlerinin ihracatına yönelik kuralları sıkılaştırmasına sert tepki gösterdi. Çin’i “düşmanca davranmakla” suçlayan Trump, bu adımın dünyayı “esir tutma” girişimi olduğunu söyledi.
BBC’de yer akan habere göre, Trump, Çin Devlet Başkanı Xi Jinping ile bu ay yapılması planlanan görüşmeden de çekilebileceğini belirtti. Ancak daha sonra “iptal etmedim ama yapılıp yapılmayacağından emin değilim” dedi.
Trump’ın açıklamaları sonrasında finans piyasaları sarsıldı, S&P 500 endeksi yüzde 2,7 düşerek nisan ayından bu yana en sert günlük kaybını yaşadı.
Nadir elementlerde gerilim büyüyor
Çin, nadir toprak elementleri ve diğer bazı stratejik minerallerin üretiminde dünya lideri konumunda. Bu materyaller, otomobillerden akıllı telefonlara kadar birçok teknolojik ürün için hayati önem taşıyor.
Trump yönetiminin yıl başında Çin mallarına uyguladığı yüksek vergiler sonrası Pekin’in ihracat kısıtlamaları ABD’de tepkilere yol açmış, bazı üreticiler –örneğin Ford– geçici olarak üretimi durdurmak zorunda kalmıştı.
Bu hafta Çin, yalnızca ihracat kısıtlamalarını sıkılaştırmakla kalmadı, ABD’li teknoloji şirketi Qualcomm’a da tekelleşme soruşturması açtı. Ayrıca, ABD bağlantılı gemilere yeni liman ücretleri getireceğini duyurdu.
“Çin çok düşmanca bir tutum içinde”
Trump, sosyal medya hesabından yaptığı başka bir paylaşımda “Çin’de çok garip şeyler oluyor. Çok düşmanca davranıyorlar” dedi.
ABD ile Çin, mayıs ayında varılan kırılgan bir ticaret ateşkesi çerçevesinde karşılıklı üç haneli gümrük vergilerini düşürme kararı almıştı. Ancak iki ülke a
Bu haberler de ilginizi çekebilir
En Çok Okunanlar
1.Trump’tan kritik açıklama: ”İran ile görüşebilirim”2.Sır cinayet çözüm bekliyor!3.İBB Davasında Sosyal Medya Soruşturması: Duruşma Görüntüleri Paylaşıldı4.Üç harfli üç market de açıklama yaptı: Tanju Özcan sürecinin ne başlatanı ne de tarafıyız”5.Meclis’te kritik toplantı: Türkiye’nin güvenliği ve bölgesel gelişmeler masaya yatırıldı
6.Hakkari’de uyuşturucu operasyonu: Başkomiser zehir taciri çıktı7.Hasbi olalım hesabi olmayalım...8.Kritik iddia: İran Hürmüz Boğazı’na mayın döşüyor9.Alman medyası: Putin görüşmesi Trump'ın İran politikasını değiştirdi10.İmralı'da kriz iddiası: Öcalan'ın evi hazır ancak 'statü' gerekçesiyle taşınmıyor

SAFVET SENİH

ABDULLAH AYMAZ

NUMAN YILMAZ YİĞİT

ARİF ASALIOĞLU

HÜSEYİN ODABAŞI
ÇOK OKUNAN HABERLER












