TŞOF: Özgecan Arslan'ın katledilmesini milat olarak kabul ettik

TŞOF: Özgecan Arslan'ın katledilmesini milat olarak kabul ettik

İSTANBUL (CİHAN)- Türkiye Şoförler ve Otomobilciler Federasyonu (TŞOF) Başkanı Fevzi Apaydın, toplu ulaşım araçlarında kameralı sisteme geçmelerinde Özgecan Arslan'ın katledilmesini milat olarak kabul ettiklerini söyledi. Toplu taşıma araçlarında kameralı sisteme geçileceğini belirten Aydın, sistemi en kısa zamanda Türkiye geneline yayacaklarını belirtti.

TŞOF Başkanı Fevzi Apaydın, toplu ulaşım araçlarına kameralı araç takip sisteminin kurulması ile ilgili Beyoğlu'ndaki Lazzoni Otel'de basın açıklaması yaptı. Yapılan sunumda minibüs içinde kavga eden vatandaşlar, telefonla konuşan şoförler, ve kameraya yansıyan hırsızlık olayları gösterildi. Fevzi Apaydın, uzun zamandan beri İstanbul'un kamera sistemine geçtiğini belirterek, tüm Türkiye'de bu teknolojiyi yayacaklarını ifade etti

Özgecan Arslan'ın katledilmesini milat olarak kabul ettiklerini söyleyen Fevzi Apaydın, "Yaklaşık bugün bin 200 – bin 300 civarında minibüsün kamera taktığı bir gerçektir. Özgecan Arslan'ın katledilmesinden sonra bunu biz bir milat olarak kabul ettik. Yavaş yavaş hareketimizi hızlandırdık ve bunu bu yıl içeresinde en kısa zamanda bütün minibüslerimize takma amacındayız. Biz yolcu taşıyarak bir kamu görevi yapıyoruz minibüslerimizde. Bunu bir zamanlar mal sahipleri bazı zamanlarda da şoförlerimiz çalışıyor. Aracını şoföre teslim eden arkadaşlarımız gerek evinde televizyonda gerekse cep telefonundan aracını kontrol edebilecek hangi güzergahta çalıştığını görebilecek, hangi durakta ne kadar durabildiğini görebilecek. Bir de yolcu açısından araçlar kameralı olduğu için, yolcu daha çok minibüse güven verecek, güven bağlayacak, ben artık kameralı araçta seyahat ediyorum diye belki de yolcu portföyümüz artacak. Bu bizim için kaçınılmaz bir şeydir. Önemli bir teknolojidir. Bu teknolojiye de en kısa zamanda geçmeyi planladık. İnşallah en kısa zamanda da tüm Türkiye'ye yaymış olacağız." diye konuştu.

Kamera siteminin aracın içini tamamen gösterdiğini aktaran Apaydın, "Hatta öyle veriler var ki iki ay bunu muhafaza edebiliyor. İstediğiniz zaman aracınızı kontrol edebiliyorsunuz. Bizim İstanbul'da belirli yerlerde hat minibüslerimiz var bir merkezden kalkıyor belli bir merkeze kadar bu seyahat sırasında yolcu indir bindir yapıyor ve duraklarda duruyor. Eğer durakta fazla duruyorsa, arkadan geleni taciz ediyorsa bunu monitörü kullanan dışarıdan görecek ve ikaz edecek. Burada önemli olan şoförün hal ve hareketlerinde davranışlarında taşıdığı yolcuya karşı tutum ve davranışını izleyebilmektir. Aracın sürücüsünü dışarıdan kontrol etme imkanıdır. Belki araç sürücüleri bunu çok sevmeyecek ama özellikle araç sahipleri için çok önemli bir şey. Bazı araçlarda hırsızlıklar oluyor. Sıkıntılar oluyor. Tacizler oluyor bunu da buradan görebileceksin. Tabi biraz daha ileri gideyim şoförün dalgınlığından veya yolcuyla olan münasebetlerinden dolayı kazalara neden oluyor. Bu monitör sayesinde bu kamera sayesinde bunu da tespit etmiş olacağız." şeklide konuştu.

Kamera sistemi takılmayan araçların servisten men edileceğini belirten Aydın "Biz bunu
karayolları trafik toplantılarında, güvenlik toplantılarında gündeme getirdik. Karayolu güvenlik toplantısında da bu önümüzdeki toplantıya alacağız. Bunu belediyelerle beraber zorunlu kılacağız. Bundan sonrada takılmayan araç belki de servisten men edilecek. Bu bir başlangıç. Bunu süratle yayacağız." ifadelerini kullandı.

Minibüsüne kamera takılmasıyla olayların azaldığını söylen sürücü Fikret Demir, "Üç tane kamera var. Bir tanesi yolcuları gösteriyor. Bir tanesi şoförle yan koltuğu gösteriyor. Diğeri de ön güzergahı gösteriyor. Kavga olaylarına karşı, kapkaç olaylarına karşı daha rahat çalışıyoruz. Bir nevi önlem." dedi.






CİHAN
<< Önceki Haber TŞOF: Özgecan Arslan'ın katledilmesini milat olarak kabul... Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:  
ÖNE ÇIKAN HABERLER