"TÜBİTAK'tan 'paralel' adı altında 700 çalışan uzaklaştırıldı"


Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM) Plan ve Bütçe Komisyonu'nda, Bilim Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı, Küçük ve Orta Ölçekli İşletmeleri Geliştirme ve Destekleme İdaresi Başkanlığı, Türk Standartları Enstitüsü, Türk Patent Enstitüsü, Türkiye Bilimsel ve Teknolojik Araştırma Kurumu, Türkiye Bilimler Akademisi'nin özel bütçe, bütçe, kesinhesap, Sayıştay raporları görüşülmeye başlandı.

HDP Muş Milletvekili Ahmet Yıldırım, TÜBİTAK'tan 'paralel' adı altında 700 çalışanın uzaklaştırıldığını belirterek bu yöntemin yanlış olduğunu ifade ederek düşünce düzeyinde mücadele edilmesi gerektiğini söyledi. Öyle idari kararla bilim alanında mücadelenin ülkeye ve siyasi anlayışa birşey kazandırmayacağını vurgulayan Yıldırım, akademisyenlerin yayınladığı bildiriye yönelik açıklamaları da eleştirdi. Hiç kimsenin bildiriye katılmak zorunda olmadığına dikkat çeken Yıldırım, ama onlarla farklı mücadele edilmesi gerektiğini kaydetti. Bilim Sanayi ve Teknoloji Bakanı Fikri Işık'ın konuya ilişkin Cumhurbaşkanı Erdoğan'dan sonra açıklama yapmasını da eleştiren Yıldırım, "Cumhurbaşkanından önce açıklama yapsaydınız, daha saygınlık kazanırdınız. Önce Cumhurbaşkanı açıklama yapıyor, sonra YÖK işlem başlatıyor." diye konuştu.

CHP İzmir Milletvekili Musa Çam ise Türkiye'de bilim insanlarına yönelik yapılan uygulamaları eleştirdi. CHP İstanbul Milletvekili Bihlun Tamaylıgil, 2001 yılında İhlas Finans diye bir kuruma el konulduğunu ve tasfiye sürecinin işletildiğini kaydetti. Takibinin TMSF'de olmasını istediklerini ancak genel kurulda bunun reddedildiğini anlatan Tamaylıgil, çok mağduriyet olduğunu, 16-17 senedir hala paralarını alamayan insanlar olduğunu söyledi. Bilim Sanayi ve Teknoloji Bakanı Fikri Işık, konuyu Gümrük ve Ticaret Bakanlığının takip ettiğini söyledi. Tamaylıgil de konuyu o bakanlığa soracağını ifade etti.

CHP Ankara Milletvekili Bülent Kuşoğlu ise "Bu sene sarayın otomobili olacak. Alacağı otomobille sizleri geçecek. Sizin bu konuları da eleştirmeniz lazım." diye konuştu. Bilim Sanayi ve Teknoloji Bakanı Fikri Işık ise "Temsil" diye karşılık verdi.

CİHAN

Haber Etiketleri:
ÖNE ÇIKAN HABERLER