Türkiye'de 1973’ten beri en kurak yıl

İSKİ verilerine göre İstanbul’daki 10 barajın doluluk oranı yüzde 65 düzeyindeyken, bu rakam Ankara’da yüzde 20, İzmir’de ise yüzde 34 olarak hesaplandı.

SHABER3.COM


Orman ve Su İşleri Bakanı Veysel Eroğlu, İstanbul’da su kıtlığı yaşanacağına yönelik verilere, 2016 yılının şubat ayında “İstanbul’da Malazgirt Zaferi’nin bininci yılı 2071’e kadar kadar suyumuz var” sözleriyle yanıt vermişti.

Eroğlu, bundan yaklaşık iki yıl önce İstanbul’da ‘su kesintisi’ yaşanmayacağını, “Aksi takdirde bıyıklarımı kesmek durumunda kalacağım” sözleriyle savunmuştu.

Orman ve Su İşleri Bakanı Veysel Eroğlu, kasım ayında yaptığı açıklamada, 1973’ten bu yana en kurak yılın yaşandığını söylemişti.

İstanbul’a su sağlayan Ömerli, Terkos, Darlık, Büyükçekmece, Alibey, Istrancalar, Sazlıdere, Kazandere, Elmalı ve Pabuçdere barajlarındaki toplam doluluk oranı yüzde 65’e kadar düştü.

Ankara’da doluluk yüzde 20

Ankara’da bulunan yedi barajın doluluk oranında da ciddi oranda düşüş gözlendi. Çamlıdere Barajı yüzde 18, Eğrekkaya Barajı yüzde 23, Kurtboğazı Barajı yüzde 50, Kavşakkaya Barajı yüzde 17, Akyar Barajı yüzde 14, Çubuk-2 Barajı yüzde 30, Elmadağ Kargalı Barajı yüzde 11 seviyelerine geriledi. Yedi barajın genel doluluk oranı ise yüzde 20’ye düştü.

Elmadağ Kargalı ve Akyar barajları su verme seviyelerinin altına düşmesi nedeniyle bu barajlardan Ankara’ya su verilemiyor. ASKİ Barajlar Daire Başkanlığı yetkililerinden yapılan açıklamaya göre ise barajlardaki mevcut su Ankara’nın bir yıllık su ihtiyacını karşılamaya yetiyor.

Elazığ, Malatya, Tunceli ve Bingöl’deki barajlarda da yeterli yağışın olmaması nedeniyle düşüş gözlendi. Keban Barajı’nın doluluk oranı yüzde 54’ten yüzde 30’a geriledi. Barajda 4 milyar 100 milyon metreküp su kaldı.

Atatürk Barajı’nın doluluğu yüzde 70’e geriledi

Kahramanmaraş’taki Ayvalı Barajı yüzde 8, Adatepe Barajı yüzde 33, Kandil Barajı yüzde 35, Menzelet Barajı ise yüzde 43 seviyesine geriledi.

Adıyaman ile Şanlıurfa arasında bulunan Türkiye’nin en büyük barajı Atatürk Barajı’ndaki su miktarında da düşüş var. Geçen yıl ocak ayı itibarıyla yüzde 90 doluluk oranına erişen Atatürk Barajı, 2018 ocak ayı itibarıyla yüzde 70 oranına gerilemiş durumda.
<< Önceki Haber Türkiye'de 1973’ten beri en kurak yıl Sonraki Haber >>
ÖNE ÇIKAN HABERLER