[ANALİZ] TÜİK sunar: Zam ayında enflasyon düştü!

"Hazine ve Maliye Bakanı Berat Albayrak'ın sağ kolu" diye bilinen Yinal Yağan'ın başkanlık görevini ifa ettiği Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) ağustos ayındaki zam yağmurunu es geçti. TÜİK'e göre enflasyon aylık sadece yüzde 0,8 arttı. Yıllık enflasyon ise geriledi.

SHABER3.COM

SAMANYOLUHABER | ANALİZ- Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK), ağustos ayı enflasyon rakamlarını açıkladı. 

Tüketici fiyatları endeksi (TÜFE) 2019 yılı ağustos ayında bir önceki aya kıysla yüzde 0,86 arttı. Temmuz ayı itibarıyla yüzde 16,75 olan yıllık TÜFE ise yüzde 15,01'e geriledi. 

ZAM YAĞMURU TÜİK'E UĞRAMADI

Ağustos ayında çay, şeker, doğalgaz, akaryakıt, sigara, taksi, öğrenci servis ücreti başta olmak üzere iğneden ipliğe zam gelmişti. Zam oranları yüzde 10 ila yüzde 30 arasında değişiyor. 

Çay, şeker ve salça başta olmak üzere pek çok gıda ürününe çift haneli zam yapıldığı halde resmi enflasyona göre gıda fiyatları ağustosta artmadı, aksine yüzde 0,77 düştü. 

ULAŞTIRMA FİYATLARI GERİLEMİŞ

Akaryakıt mamüllerine bir ayda üç defa zam gelmesine karşılık TÜİK'in verilerinde ulaştırma fiyatlarının yüzde 1,94 gerilediği görülüyor. 

Buna rağmen TÜİK'in açıkladığı rakama göre enflasyon yüzde 1 bile artmadı. Hatta yıllık enflasyon bir önceki aya kıyasla geriledi.

ÜRETİCİ FİYATLARI EKSİ ÇIKTI!

Enflasyon elektrik, doğalgaz ve akaryakıt mamüllerinin en önemli girdi maliyetini teşkil ettiği imalat sanayiinde de düştü! Hatta aylık eksi çıktı. 

Yurt içi üretici fiyat endeksi (Yİ-ÜFE), 2019 yılı ağustos ayında bir önceki aya göre yüzde 0,59 düştü. Yıllık ÜFE de yüzde 13,45'e geriledi.

Hazine ve Maliye Bakanı Berat Albayrak'ın Enerji Bakanı olduğu dönemde "sağ kolu" olarak bilinen Yinal Yağan'ı TÜİK'in başına geçirdiği tarihten itibaren enflasyon düşmeye(!) devam ediyor. 

Kâğıt üzerindeki düşüş ise çarşı-pazarda hissedilmiyor. 
<< Önceki Haber [ANALİZ] TÜİK sunar: Zam ayında enflasyon düştü! Sonraki Haber >>
ÖNE ÇIKAN HABERLER