Tüketicilerden 'dosya paramı geri ver' eylemi


Tüketici dernekleri ve tüketiciler, Bursa'da bankaların aldığı dosya ve komisyon masraflarının geri ödenmesi için oturma eylemi yaptı.

Banka kredisi kullanan tüketiciler, yaptıkları müracaata rağmen dosya ve komisyon masraflarının kendilerine iade edilmemesini protesto için tüketici hakları koruma dernekleri öncülüğünde Heykel'de bulunan Ziraat Bankası önünde bir araya geldi.
"Bankalar hukuk tanımıyor. Sözler tutulsun; dosya masrafları ödensin. Tüketici; bankalardan ödeme planı istiyor." şeklindeki basın açıklaması ile dosya masraflarının geri verilmesi istendi. Banka önünde oturma eylemi yapan tüketici dernek başkanları ve tüketiciler, "Hüseyin Aydın paramızı geri ver" şeklinde slogan attı.

"HÜSEYİN AYDIN'DAN SÖZÜNÜN ERİ OLMASINI TALEP EDİYORUZ"

Tüketici Koruma Derneği (TÜKODER) Genel Başkanı, Türkiye Tüketici Hareketi (TTH) Dönem Sözcüsü Haşmet Atahan, bu konunun Türkiye'nin sorunu olduğunun altını çizdi. Atahan, "Türkiye'deki bütün diğer tüketici dernekleri adına Türkiye tüketici hareketi olarak bir araya gelen dernekler adına biz bu hareketin yanında olmak için buraya geldik. Eğer bu sorun çözülmezse sayın Hüseyin Aydın verdiği sözde durmaz ise bankacılık birliği başkanı olarak görev ve sorumluluğunu yerine getirmek yerine bankaların baskısı nedeniyle verdiği sözden cayma noktasında olursa tüketici hareketi olarak biz başta Ziraat Bankası olmak üzere bütün banka şubeleri önünde, bütün illerde bu eylemleri yapmak durumunda olacağız. Biz tekrar sayın Hüseyin Aydın'dan verdiği sözün arkasında durmasını ve sözünün eri olmasını talep ediyoruz." şeklinde konuştu.

Tüketici Sorunları Derneği (TÜSODER) Genel Başkanı Aydın Ağaoğlu da şunları söyledi: "Tüketiciler bankaların tahsil ettiği hukuka aykırı ücretlerin üstüne bir bardak su içmeyecek. Bu paralar ödenecek ama tüketici hakem heyetleri ve tüketici mahkemelerini bu kadara işgal eden bu konu hakkında kamu otoritesinin önlem alması lazım. Türkiye Bankalar Birliği de çark etmesin, verdiği sözü yerine getirsin, bekliyoruz."

"HAKKIMIZI ALANA KADAR OTURMA EYLEMİNE DEVAM"

Bursa Tüketiciler Derneği (BTD) Genel Başkanı Sıtkı Yılmaz, yaptığı basın açıklamasında, tüketicilerin dosya ve komisyon masrafları için hukuki mücadelesine devam edeceğini belirterek, "Tüketiciler olarak dosya masrafı ile ilgili hukuk mücadelemiz ve hak taleplerimiz devam etmektedir. Bugün Bursa'dan bütün banka yöneticilerine seslenmek istiyoruz; tüketicilerden haksız ve hukuksuz olarak aldığınız dosya masraf ve komisyonlarının bir an önce hak sahiplerine iade edilmesini istiyoruz ve bekliyoruz. Türkiye Bankalar Birliği Başkanı ve Ziraat Bankası Genel Müdürü Sayın Hüseyin Aydın'a ayrıca bir çağrıda bulunuyoruz; bize verdiğiniz sözün üzerinden 8 ay geçti. Bugüne kadar sözünüzü çok küçük ödemeler dışında yerine getirmediniz. Türkiye tüketicisinin sizden beklentisi şudur: Kamuoyuna bir açıklama yaparak tüketicilerimize nasıl bir tarih diliminde ödeme yapacağınızı lütfen kamuoyu ile paylaşın. Tüketicimizin acil beklentisi budur. Yine size soruyoruz, tüketicimizin dosya masrafını bu mihvalde ödüyor musunuz, ödemiyor musunuz? Eğer bu konuda tüketiciye güven verecek şekilde bir açıklamada bulunmazsanız Türkiye'de örgütlü bulunan ve Türkiye tüketici hareketi bileşenleri ile bir araya gelerek bu konuyu değerlendirecek ve bütün il ve ilçelerde aynı gün ve saatte bankaların önünde bu oturma eylemlerimize devam edeceğiz. Hakkımızı alıncaya kadar. Kaçacak bir yer yok. Tüketiciyi oyalamayın, tüketicinin artık bu masalara karnı tok. Bir an önce tüketicinin parasını iade edin." çağrısında bulundu.

TÜRKİYE'DE VATANDAŞIN YÜZDE 65,5'İ KREDİ KULLANIYOR

CHP Milletvekili Lale Karabıyık ise Türkiye'de tüketicinin birçok büyük sorunu olduğunun altını çizerek, "Zaten gelir yetersizliği ve geçim sıkıntısı nedeniyle şu anda vatandaşların yüzde 65,5'i kredi kullanmak durumunda kalıyor ve bütçelerinden ödemek için önemli bir para ayırıyor. Durum böyle iken bir de bu dosya masraflarının kendisine getirdiği kısıtlı bütçe içindeki yükü düşünmek gerekiyor. Böyle bir hakkı varken de kesinlikle bankaların verdiği sözü yerine getirmesi ve bu ödemeleri en kısa zamanda yapması gerekiyor. Bu aynı zamanda bankalara olan güvenin sarsılmaması açısından da önemli bir konudur." şeklinde değerlendirmede bulundu.

CHP Milletvekili Orhan Sarıbal da "Görüntü şu, demek ki sadece yasa çıkarmakla yetmiyor. Bu yasalarla beraber halkın haklarının geri iadesi sağlanmıyor, o zaman bir şey yapmak gerekiyor ki toplumun her kesimi tüketiciler dahil herkesin örgütlenmesi gerekiyor." şeklinde konuştu. CİHAN
<< Önceki Haber Tüketicilerden 'dosya paramı geri ver' eylemi Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:
ÖNE ÇIKAN HABERLER