TÜKODER Başkanı Atahan: Digitürk'ün tutumu evrensel tüketici hakkının ihlalidir


Tüketici Koruma Derneği (TÜKODER) Genel Başkanı Haşmet Atahan, Digitürk'ün bazı kanalları yayın platformundan çıkarmasını eleştirdi. Atahan, "Bu sadece Digitürk'ün sorunu değildir, sadece Digitürk'le bu anlaşmayı yaparak abone olan kişilerin de sorunu değildir. Bu evrensel tüketici hakkının ihlalidir. Bu özgürlüğe hangi siyasi düşüncede olursa olsun herkesin sahip çıkması lazım ve herkesin bu haksızlığa dur demesi lazım." dedi.

Banka dosya masraflarının geri ödenmesi ile ilgili bir programa katılmak için Bursa'ya gelen Tüketici Koruma Derneği (TÜKODER) Genel Başkanı, Türkiye Tüketici Hareketi (TTH) dönem sözcüsü Haşmet Atahan, Digitürk yayın platformundan Samanyolu, Bugün, Samanyolu Haber, Kanaltürk, Irmak, Mehtap ve Yumurcak televizyonlarının çıkarılması ile ilgili değerlendirmelerde bulundu. Digitürk'ün uygulamasını eleştiren Atahan, şunları söyledi: "Bu sadece Digitürk'ün sorunu değildir, sadece Digitürk'le bu anlaşmayı yaparak abone olan kişilerin de sorunu değildir. Bu evrensel tüketici hakkının ihlalidir. Çünkü birçok şu anda abone Digitürk'ten başka her hangi bir şey kullanmıyor. Ve dünyayla bağlantısını, Türkiye ile bağlantısını Digitürk üzerinden kuruyor. Bütün medya kuruluşlarını izleyebilme olanağına buradan sağlamış durumunda oluyor."

Digitürk'ün bu hak ihlalinin kabul edilemez olduğunun altını çizen TÜKODER Genel Başkanı Haşmet Atahan, şöyle devam etti: "Şimdi bu Digitürk'ün bir takım yaptırımlarla, zorbalıkla bu abonelik hakkını almış olan insanlardan bazı programları izleyebilme olanağını, bazı kanalları izleme olanağını almış olması hukuka aykırı bir işlem olduğu gibi, ayrıca benim haber alma özgürlüğümü kısıtlayan ve evrensel olarak tüketici haklarına aykırı bir tutumdur. İnsanlar hangi siyasi düşüncede olursa olsunlar istedikleri kanalları izleyebilirler, o onların tercihindedir. O onların tercihi çerçevesinde yapacağı bir kullanım hakkıdır. Buna dışarıdan bir müdahale ile bazı yayın kuruluşlarının engellenmesi ve onun izlenme noktasında olmaması evrensel bir hak ihlalidir. Ben bunu söylerken herhangi bir kanalın düşüncelerini benimsemek ya da benimsememek açısından yaklaşmıyorum. İnsanlar istedikleri düşünceleri, istedikleri kanalları izleyebilme özgürlüğüne sahiptir ve bu özgürlüğe hangi siyasi düşüncede olursa olsun herkesin sahip çıkması lazım ve herkesin bu haksızlığa dur demesi lazım."

"TÜKETİCİ HİÇBİR CEZA ÖDEMEDEN DİJİTÜRK ABONELİĞİNİ İPTAL EDEBİLİR"

Tüketici Sorunları Derneği (TÜSODER) Genel Başkanı Aydın Ağaoğlu ise bu durumda Digitürk abonelerinin hiçbir ceza ödemeden aboneliklerini iptal etme hakkı olduğunu belirterek, "Bir takım kanaların uydu televizyon hizmeti veren kurumlarca yayınlardan çıkarılması direkt tüketici hakkı ihlalidir. Tüketicinin evrensel hakkının başında gelen 'bilgilenme hakkının' açıkça ihlal etmekten başka bir şey değildir. Bazı tüketiciler o kanallar belki de o yayın kuruluşunda diye abone oldular. Bu durumda ortaya hizmetin ayıplı sunumu çıkmıştır. Tüketiciler taahhütlü olsalar dahi hiçbir cezai bedel ödemeden cayma hakkına kavuşmuşlardır. Ama bazı tüketiciler aboneliğini devam ettirmek istiyorlarsa onlar için de bedel indirimi talep etme hakları mevcuttur. Tüketici bu talebini firmaya iletir, firmadan olumlu cevap almazsa tek taraflı sözleşmeyi feshedebileceği gibi bedel indirimi talebiyle ikamet ettikleri yerdeki kaymakamlıktaki tüketici hakem heyetine başvurabilirler." şeklinde bilgilendirmede bulundu.Digiturkun-tutumu-evrensel-tuketici-hakkinin-ihlalidir-1903093.htm'> CİHAN
<< Önceki Haber TÜKODER Başkanı Atahan: Digitürk'ün tutumu evrensel... Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:  
ÖNE ÇIKAN HABERLER