“Tümörler bilim dünyasıyla adeta saklambaç oynuyor"

Uzmanlar kanser hücrelerinin her yeni tedavi yöntemine karşı yeniden çoğaldıklarını ve hatta bunu öğrendiklerini dile getirdi. Birmingham Üniversitesi Baş Boyun Kanserleri Araştırma ve Eğitim Enstitüsü Direktörü Hisham Mehanna, “Tümörler bilim dünyasıyla adeta saklambaç oynuyor." dedi.

“Tümörler bilim dünyasıyla adeta saklambaç oynuyor

Ulusal Kanser Merkezi Baş Boyun kanserleri Grubu Başkanı ve Birmingham Üniversitesi Baş Boyun Kanserleri Araştırma ve Eğitim Enstitüsü Direktörü Hisham Mehanna, baş ve boyun kanserlerine sebep olan HPV virüsüne dikkat çekti. Mehenna, "Tümörler bilim dünyasıyla adeta saklambaç oynuyor. 

Ne zaman yeni bir tedavi yöntemi bulunsa kısa bir süre işe yaradığını ve başarı sağlandığını düşünüyoruz. Ancak kanser hücreleri bir yolunu bulup yeniden çoğalmakla kalmıyor, bunu öğreniyor" şeklinde konuştu. 

Kadınlarda genital siğil ve rahim ağzı kanserine sebep olan HPV virüsü cinsel yolla bulaşarak baş ve boyun kanserlerine sebep olabildiğini anlatan Mehenna, son yıllarda özellikle Batı Avrupa’da erkeklerde görülen baş boyun kanserlerinin HPV virüsü kaynaklı olduğunu dile getirdi. Mehenna, “Ağız kanserlerinin yüzde 25’i, boğaz kanserlerinin ise yüzde 35’i HPV virüsüyle bağlantılı.

Tüm kanser türlerinin yüzde 40’ının sigara, alkol ve kötü çevre koşulları gibi çevresel faktörlere bağlı olarak oluştuğunu belirten Mehenna, "Dil, gırtlak, damak, boğaz, ağız içi, dudak ve diş eti kanserlerinin de başlıca sebebi sigara ve alkol. Karamsar bir tablo çizmek istemem ancak HPV’nin baş ve boyun bölgesi kanserlerine sebep olduğunu bilim dünyası olarak yeni öğrendik. HPV bu kanserlerden sadece dil kanserine sebep olmuyor. Ancak İngiltere’de 40 yaş altı kadınların yüzde 25’inde dil kanseri var. İlginç olan ise bu kadınların hayatları boyunca hiç alkol ve sigara kullanmamış olması. Henüz buna neyin sebep olduğunu bilemiyoruz” dedi

KADINLARDAKİ ALKOL VE SİGARA KULLANIMI ARTIŞI KANSERE NEDEN OLUYOR

Kansere bağlı ölüm nedenleri arasında 6’ncı sırada. Erkeklerde günde 3, kadınlardaysa günde 2 bardaktan fazla alkol tüketimi baş ve boyun kanseri riskini artırıyor. Bu iki zararlı alışkanlığın bırakılması hastalığın görülme oranını yüzde 50 azaltıyor. Erkeklerde kadınlara göre 4-5 kat daha fazla rastlanan bu kanser türü, son yıllarda kadınlarda da ciddi oranda görülmeye başlandı. Bunun sebebi kadınlardaki alkol ve sigara tüketiminin artması.”

CİHAN
<< Önceki Haber “Tümörler bilim dünyasıyla adeta saklambaç oynuyor" Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:  
ÖNE ÇIKAN HABERLER