Tunceli'nin Afrikalı öğretmenleri


Cezayirli Anwar Guettache (25) ve Mohammed Ziad (31) ile Tunuslu Jihane Gharyeni (26) Tunceli'de eğitim faaliyetlerini sürdüren Özel Munzur Koleji'nde görev yapıyor. Kente 2013 yılında gelen Gharyeni, 2014 yılında gelen Ziad ve Guettahe, okuldaki öğrencilere İngilizce öğretiyor. Tunceli'ye kısa zamanda uyum sağlayan 3 eğitimci, şehrin doğal güzelliklerine hayran kaldıklarını belirtiyor.

Anwar Guettache, ülkesinin köklü yüksek öğrenim kurumlarından Blida II Üniversitesi'nden mezun olduğunu ifade ediyor. Babası Mediae kentinde kamu görevlisi, annesi ev hanımı olan Guettache, memleketinden yaklaşık 5 bin kilometre uzakta Türkiye'yi ve Tunceli'yi beğendiğini dile getiriyor.

Babasını yakın geçmişte kaybeden annesi ise Cezayir'in Tlemcen şehrinde yaşayan Mohammed Ziad da Türkiye'ye gelirken hiç tereddüt yaşamadığını anlatıyor. Ülkesinde 2 yıl eğitimcilik deneyimi yaşayan Ziad, Dersim'de yaşadığı öğretmenlik tecrübesinin daha farklı bir yere sahip olduğunu vurguluyor.

Babası emekli annesi ise Tunus'ta Ticaret Bakanlığı'nda kamu görevlisi olan Gharyeni ise ilk kez Tunceli'de öğretmenlik hayatına adım attığını belirtiyor.

Üç eğitimci de Tunceli'nin doğal güzelliklerine hayran kaldıklarının altını çiziyor. Anwar Guettache, ailelerinin Türkiye'de olmaları nedeniyle gurur duyduğunu kaydediyor ve ekliyor: "Ailelerimiz İstanbul olmuş Tunceli olmuş farklı yaklaşmıyor. Türkiye olarak bakıyorlar. Ve çok mutlular. Munzur Koleji öğrencileri, öğretmenleri ve Tunceli halkını çok seviyoruz."

Okul Müdürü Üzeyir Kandemir, üç misafir öğretmenin Türkçe bilmediklerini, bu yüzden zaman zaman iletişim sıkıntısı yaşadıklarını ancak bunu problem etmediklerini aktarıyor. Bu durumun İngilizce öğrenmek isteyen öğrenciler için avantaj da oluşturduğunu anlatan Kandemir, "Böyle olunca öğrencilerimiz, öğretmenleri ile İngilizce iletişim kurmak zorunda kalıyor. Bu başarı açısından önemli ve İngilizce eğitimi önemli başarılar elde ediyoruz. Öğrencilerimiz velilere skeç, tiyatro ve İngilizce geceleri düzenliyor." diyor.

Üç öğretmene ev sahipliği yapan Özel Munzur Koleji, kentte başarılı çalışmaları ile tanınıyor. Okula ait üç proje 2015 Tübitak proje olimpiyatlarında bölge elemelerine seçilmiş. 2015 YGS sınavında ise Tunceli birincisi yine Özel Munzur Koleji'nden çıktı.
CİHAN
<< Önceki Haber Tunceli'nin Afrikalı öğretmenleri Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:  
ÖNE ÇIKAN HABERLER