Tunus'ta rakip partinin kongresinde konuşan Gannuşi'den siyasette uzlaşıya vurgu


Tunus'ta Nahda Partisi lideri ve kurucusu Şeyh Raşit Gannuşi, iktidardaki Nida Tunus Partisi'nin kongresine katılarak barış ve uzlaşıya vurgu yaptı.

Nahda Partisi lideri Gannuşi, Cumartesi günü iktidardaki Nida Tunus Partisi'nin kongresine katıldı. Büyük alkışlar eşliğinde salona giren Gannuşi, burada yaptığı konuşmada, Tunus Cumhurbaşkanı El Baci Kaid el Sebsi'nin yürüttüğü uzlaşı siyasetine tam desteğini teyit etmek için iktidardaki partinin kongresine katıldığını vurguladı. "Tunus semalarında uçan bir kuş görüyoruz. Bu kuşun kanadının birisi Nahda diğeri Nida'dır." diyerek siyasetteki uzlaşıya dikkat çeken Gannuşi, "Bugün bazıları, ülkedeki bazı Tunuslulardan kurtulmaktan söz ediyor; ancak Tunus'un bütün Tunuslulara ihtiyacı var." ifadesini kullandı.

"BİZİ, ARAP BAHARI'NI YAŞAYAN ÜLKELERİN AKİBETİNDEN 'UZLAŞI SİYASETİ' KURTARDI"

Nahda Partisi lideri, Tunus'u Arap Baharı'nın başarısız olduğu ülkelerin akıbetine uğramaktan uzlaşı siyasetinin kurtardığını belirtti. Gannuşi, kendisi ile Nida Tunus Partisi'nin kurucusu El Baci Kaid el Sebsi'nin arasında uzlaşı kültürünün ilk adımlarının 2013'te Fransa'nın başkenti Paris'te yapılan görüşmede atıldığını hatırlattı.

Gannuşi Paris'teki görüşmenin önemine vurgu yaparak şunları kaydetti: "2013 yılında Tunus'ta siyasi hayat belirsiz bir döneme girmişti. Parlamento çalışamıyor, her yerde protestolar vardı. Siyasi gerginlik had safhadaydı. Ülke yanıyor ve çatı herkesin başına çökmek üzereydi. Bu görüşme Tunus'ta herkes için yeni bir yol açmıştır. Bu açılan yol sayesinde Tunus anayasa yazımını tamamlamış, seçimleri yapabilmiş, bu süreçten başarıyla çıkabilmiştir." dedi.

"KALPLER KİN VE İNTİKAMLA DEĞİL; SEVGİ VE HOŞGÖRÜYLE DOLDURULMALI"

Nahda Partisi Lideri Gannuşi ayrıca, yapılması gerekenin "kalpleri kinle intikamla değil; sevgiyle, muhabbetle, kardeşlikle ve hoşgörüyle doldurmak" olduğunu ifade etti. Kinin "yakıcı bir ateş olduğunu" aktaran Gannuşi, muhabbetinse "geleceğe giden bir yol" olduğunu bildirdi.

Gannuşi'nin, "Şu anda uyguladığımız uzlaşı siyaseti herhangi bir taktik değil, Tunus'un bir stratejisidir. Bu uzlaşı eskiyle yeninin uzlaşısıdır. Bu İslam'la modernitenin, demokrasinin uzlaşısıdır." sözleri ise katılımcılar tarafından büyük alkış aldı.

Öte yandan, Tunus Cumhurbaşkanı El Baci Kaid el Sebsi de kongreye katıldı.

Nahda Partisi ve Nida Tunus Partisi Tunus siyasetinde yarışan iki rakip. 23 kasım 2014'ta yapılan Parlamento seçimlerinde Nida Tunus Partisi birinci, Nahda Partisi ise ikinci olmuştu. CİHAN
<< Önceki Haber Tunus'ta rakip partinin kongresinde konuşan Gannuşi'den... Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:  
ÖNE ÇIKAN HABERLER