[Analiz] Turgay Güler'in derdi anlaşıldı... İşte Kanal 7'nin 'Beka' problemi

Cumhuriyet Halk Partisi İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Ekrem İmamoğlu yandaş Ülke TV’de adaylık sürecinde Turgay Güler’in konuğu olmuştu. Gergin geçen programda Turgay Güler'in konuğu Ekrem İmamoğlu karşısında takındığı tavır seçim sürecine damga vuran olaylar arasına girmişti. Aslında herkes Güler'in AKP yandaşı olduğu için İmamoğlu'na karşı böyle bir tavır gösterdiğini düşünmüştü. Ancak gerçek tamamen 'Duygusal' çıktı.

İmamoğlu'nun katıldığı canlı yayında sunucu seyredene saç baş yoldurdu

SAMANYOLUHABER.COM/ HABER-ANALİZ

Güler'in program yaptığı Ülke TV aslında Kanal 7 grubunun televizyonu. Kanal 7 grubunun en büyük gelir kaynağı İstanbul Büyük Şehir Belediyesi ihaleleri. Yani İmamoğlu'nun seçilmesi en çok onları etkileyecek.  İsterseniz durumu biraz daha açalım... 

KURULUŞUNDAN BAŞLAYALIM 
1993 yılında İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanlığı BRT diye bir Televizyon kanalı kurmuştu. Daha sonra belediyelerin televizyon kurmaları yasaklanınca yeni başkan seçilen Recep Tayyip Erdoğan Kanal 7 için düğmeye bastı.1994 yılında Erbakan'ın talimatı ile belediyenin televizyonu  BRT’nin frekansı ve teknik imkanları ile yayın hayatına başladı. 
BELEDİYE ELİNİ KANAL 7'DEN HİÇ ÇEKMEDİ
O  dönemde Yurt Dışından toplanan paralar ve bağışlarla kurulan Kanal 7 hep belediye ihaleleri ile desteklendi.  Kanal 7 Grubunun sahibi Zekeriya Karaman zaman içerisinde Erbakan- Erdoğan ayrışmasında Erdoğan tarafını seçen bir medya patronu. Bunun önemli sebeplerinden biri de İstanbul Büyükşehir Belediyesi'nin ihalelerinin Yeni Şafak Gazetesi Sahibi Albayraklarla birlikte en gözde müteahiti olması. 


Beyaz Holding'in çalışma alanları... Hepsi ile ilgili  her yıl İBB'den yüklü miktarda ihale alıyorlar.. 

BEYAZ HOLDİNG 

İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanlığı'ndan hacim ve tutar olarak ciddi bir yük tutan bu tür ihaleleri kazananların en başında şüphesiz Beyaz Holding şirketleri geliyor. İSMEK gibi bazı ihaleleri yıllar boyunca sıkıntısız bir şekilde kazanan Beyaz Holding şirketleri bu ihalelere genellikle tek başlarına giriyor ve çok düşük kırım oranlarıyla kazanıyorlar. Zekeriya Karaman ve ortakları kendilerine ait şirketlerle yıllar içerisinde  milyonlarca liralık ihale aldılar. Ve bunun karşılığı olarak da yılmaz bir AKP ve Erdoğan savunuculuğu yaptılar. 

1998 yılında Holding haline gelen Beyaz Holding başta İstanbul Büyükşehir Belediyesi olmak üzere yandaş belediyelerin kültür merkezlerini işletiyor, Bilgi Evlerini organize ediyor, Meslek ve Sanat kurslarını yapıyor. Bu hizmetler karşılığında da milyonları kendi şirketlerine aktarıyor. 

EN BÜYÜK PARA İSMEK'TEN 

1996’da 141 öğrenciyle eğitime başlayan ISMEK’i 2002’ye kadar İstanbul Büyüksehir Belediyesi’nin iştiraki olan Kültür A.Ş yönetti. Belediye İSMEK’i 2002 yılında ihaleye çıkardı. Dikkat çekense ihaleleleri kazanan firmaların isimleri farklı olsa da ortaklıklarının hep aynı kişiler çıkması. Yani Kanal 7 Grubunun sahiplerinin de olduğu Beyaz Holding. 


SADECE İSMEK DEĞİL
Beyaz Holding’e bağlı şirketler İBB'den başka ihaleler de alıyor. Mesala  Beyaz Holding'in Lapis Eğitim şirketi milyonlarca lira karşılığında  İstanbul Büyükşehir Belediyesi’ne itfaiye personeli ayarlıyor.  2009 yılında özelleştirlmeden önce İstanbul Deniz Otobüsleri (İDO) personel ihalesini de Beyaz Holding almış  O zamanın parası ile  14 milyon 380 bin TL karşılığı İDO’ya bir yıllığına güverte personeli sağlamışlar


ZEKERİYA KARAMAN 

Kanal 7 Grubunun ve Beyaz Holdingin sahibi Zekeriya Karaman kamuoyunda pek gözükmeyen bir isim . Oğlu Zekeriya Karaman'ın oğlu Habib Karaman ile Erdoğan'ın oğlu Ahmet Burak Erdoğan bacanak olması sebebiyle Erdoğan ailesine yakınlığı da var. Yani Erdoğan'ın dünürü  Osman Ketenci Karaman'ın da dünürü . Ancak Google'a ismini yazında Almanya'daki Deniz Feneri soruşturması çıkıyor. Bu soruşturma konumuz olmadığı için şimdilik girmeyelim. 

BU PARALAR OLMAZSA KANAL 7 ZOR DURUMA DÜŞECEK

Görüldüğü gibi Kanal 7 ve bağlı şirketler büyük ölçüde belediyelerin imkanları ile devamlılıklarını sağlıyor . CHP'li İmamoğlu'nun İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı olması en çok Zekeriya Karaman'ı dolayısı ile onun çalışanı Turgay Güler'i etkileyecek.  Ekrem İmamoğlu'nun başkan olması Türkiye için olmasa da başta Kanal 7 grubu olmak üzere yandaş bir çok medya kuruluşu ve gazeteci için bir 'Beka' problemi olacak 

<< Önceki Haber [Analiz] Turgay Güler'in derdi anlaşıldı... İşte Kanal... Sonraki Haber >>
ÖNE ÇIKAN HABERLER