TÜRGEV ruhsatının 'özel hayat' kapsamına girmesi Meclis gündemine taşındı


Gaziantep'te TÜRGEV'e ait 2 yurdun ruhsat bilgilerine ulaşma talebinin Milli Eğitim Müdürlüğü tarafından 'özel hayatın gizliliği' kapsamına girdiği gerekçesiyle reddedilmesi Meclis gündemine taşındı. Konuyla ilgili Milli Eğitim Bakanı Nabi Avcı'nın cevaplaması istemiyle soru önergesi hazırlayan CHP Gaziantep Milletvekili Akif Ekici, 'Kimin özel hayatı deşifre olacak?' diye sordu.

Geçtiğimiz günlerde CHP'li Şahinbey Belediye Meclis Üyesi Uğur Kalkan , Milli Eğitim Müdürlüğü'nden Özel TÜRGEV Hatice Hatun Yükseköğretim Kız Öğrenci Yurdu ile Özel TÜRGEV Halime Hatun Ortaöğretim Öğrenci Yurdu'na ait işyeri açma ve çalışma ruhsatının olup olmadığını, varsa örneklerinin tarafına iletilmesini istedi. Milli Eğitim Müdürlüğü ise gönderdiği cevapta her iki yurdun da Valilik oluru ile açıldığını belirtti. Ancak ruhsat örneklerinin verilmesi talebine olumsuz cevap verdi. Buna gerekçe olarak da Bilgi Edinme Hakkı Kanunu'nun 21'nci maddesini gösterdi.

Yaşanan bu gelişme üzerine ise konunun açıklığa kavuşması için CHP'li Gaziantep Milletvekili Akif Ekici soru önergesi hazırladı. İşyeri açma ve çalıştırma ruhsatlarının özel hayatın gizliliği kapsamına nasıl sokulduğunu soran Ekici, vakfın yurduna ilişkin bilgi ve belgelere kişisel sır muamelesi yapılmasının manidar olduğuna dikkat çekti.

Ekici, Milli Eğitim Bakanı Nabi Avcı'nın cevaplaması istemiyle şu soruları yöneltti:

"TÜRGEV'in yukarıda bahsedilen yurtlarına ait iş yeri açma ve çalışma ruhsatlarının örneği, Bilgi Edinme Hakkı Kanunu çerçevesinde talepte bulunan vatandaşa verilseydi kimin özel hayatı deşifre edilmiş olacaktı?
Tüzel kişiliğe sahip TÜRGEV'in yurt hizmetlerine yönelik belge talebinin özel hayatın gizliliği kapsamında değerlendirilebilmesi mümkün müdür?
Bilgi Edinme Hakkı Kanunu'nun özel hayatın gizliliği ile ilgili 21'inci maddesinde 'kişinin izin verdiği hâller saklı kalmak üzere' ibaresi yer almaktadır. Yani istenen bir bilgi veya belgenin başvuru sahibine verilip verilmemesi konusu ilgili kişinin izin şartına bağlanmıştır. Bu ibare çerçevesinde söz konusu belgenin verilip verilmemesi konusu kime sorulmuştur?
Özel TÜRGEV Hatice Hanım Yükseköğretim Kız Yurdu ile Halime Sultan Ortaöğretim Kız Öğrenci Yurdu'nun iş yeri açma ve çalışma ruhsatını kamuoyuyla paylaşmayı düşünüyor musunuz?" CİHAN
<< Önceki Haber TÜRGEV ruhsatının 'özel hayat' kapsamına girmesi Meclis... Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:
ÖNE ÇIKAN HABERLER