Turizm için şaşırtan talep

Kriz yaşayan ve 2015'i zararla kapatan turizm sektörü son çare olarak yerli turiste yöneliyor. Bazı turizmcilerden ise akla ziyan öneriler geldi: Yerli turistin yurtdışında tatil yapması önlensin.

Turizm için şaşırtan talep

Rusya ile uçak kriziyle başlayan süreçte Ege ve Akdeniz sahillerinde bin 300'e yakın otelin satılığa çıkarılacağının açıklanması, sektörde büyük endişeye sebep oldu.

Meydan Gazetesi'nin haberine göre, öngörülen 4,5 milyar dolarlık kaybı değerlendiren Yaşar Üniversitesi Turizm İşletmeciliği Bölüm Başkanı Doç. Dr. Gökçe Özdemir, sektörü, 'ulusal turizm' anlayışının kurtarabileceğini söyledi. Turizmde kriz yönetimi eksikliğini vurgulayan Özdemir, "Yaşanan krizin etkileri artarak devam edebilir ancak iç turizme yönelik yeni tanıtım stratejileri uygulayarak, pazarda meydana gelecek zararı indirmek mümkün" dedi.

'Bu kriz sürpriz değil'

Turizm sektöründeki plansız yatırımların, konaklamada arz fazlalığına sebep olarak birçok otelin zararına çalışmasına yol açtığını belirten Doç. Dr. Özdemir, "Bu kriz sürpriz değil. Plansız yapılan yatırımlar, konaklama sektöründe arz fazlalığı yarattı ve birçok otelin, düşük kâr marjıyla çalışmasına neden oldu” dedi.

Yüzlerce otel satılık

Ege Bölgesi'nde şu anda 908 otel alıcı bekliyor.

En çok satılık otel Muğla'da yer alıyor. İzmir'de ise 1 milyar 898 milyon lira değerindeki 203 tesis satılık.

Ruslar Uzakdoğu'ya gidiyor

Özdemir, Avrupalı ve Rus turistlerin tercihlerini, daha güvenli gördükleri Uzakdoğu ile Akdeniz çanağındaki Yunanistan ve İspanya'dan yana kullanacağını ifade etti.

Turizm gelirlerinin Türk ekonomisine katkısının yadsınamaz olduğunu söyleyen Gökçe Özdemir, "2015 yılında, 2,3 milyar dolar zarar edilmiştir. Bu zarar oranının ve miktarının, 2016 yılında daha da çok olacağı aşikâr. Ülkemiz adına olumsuz bir algı yerleşirse bunu pozitif bir yönde değiştirmek yıllar alacaktır" dedi.

‘Yerli turist yurtdışına gitmesin'

Türkiye Turizm Yatırımcıları Derneği (TYD) Başkan Yardımcısı Cemil Uğurlu, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın, "Yurtdışına tatile gitmeyin, tatilinizi yurtiçinde yapın" çağrısına ilginç bir öneri ile destek verdi. Türk vatandaşlarının yurtdışına çıkışlarının zorlaştırılması gerektiğini savunan Uğurlu, "Tatilcinin iç pazara yönlendirilmesi için birtakım yasaklar, vergi yükleri konulmalı" görüşünü savundu. Uğurlu, "Mesela Tarkan çıksa, ‘Ben tatilimi bu sene Türkiye'de yapıyorum' dese süper olmaz mı?" şeklinde konuştu.
<< Önceki Haber Turizm için şaşırtan talep Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:
ÖNE ÇIKAN HABERLER