Turizm krizi esnafı vurdu

Turizmde yaşanan kriz sadece turistik işletmeleri ve 5 yıldızlı otelleri değil esnafı da vurdu. Yılın ilk yarısında Kemer, Muğla, Alanya ve Fethiye gibi turizm bölgelerinde 2 bine yakın esnaf kepenk kapattı. Tatil beldelerindeki esnaf, “Turizmcilerle birlikte biz de bittik” dedi.

Çeşme'de rezervasyonsuz yer yok!

VİDEO ARŞİVDİR


Önce Rusya ile yaşanan uçak krizi ardından terör saldırılarından dolayı ayağını Türkiye'den çeken turistler, turizmciler kadar bölge esnafına da zarar veriyor. Eğlence ve restoran sahipleri haricinde tüm esnafın yarı yarıya ciro kaybı yaşadığına işaret eden Muğla Esnaf ve Sanatkarlar Odaları Birliği Başkanı Şükrü Ayyıldız, tatil beldelerindeki esnafın büyük bir sıkıntı içinde olduğunu anlattı. 


1000 ESNAF BATTI

Esnafın kredileriyle ilgili genel bir af çıkarılması gerektiğini belirten Ayyıldız, “Zaten zincir marketlere karşı hayat mücadelesi veriyoruz bir de bu yıl turist ayağını çekti. Tüm turizmciler gibi esnaf da bitti” dedi. Tamamen turizmle beslenen esnafın bu yıl kepenk indirdiğini kaydeden Şükrü Ayyıldız, “Bu yıl sadece 6 ayda, Muğla ve çevresindeki ilçelerde, binin üzerinde esnaf kapandı. Ulaştırma büyükşehire devredilince minibüs, tekneci arkadaşlarımız zorlandı. Esnafları mağdur ettiler” diye konuştu.


BANKALAR KARA LİSTEYE ALDI

3 ay önce Esnaf Kredi Kooperatifi'nden para alabildiklerini anlatan Fethiye Esnaf ve Sanatkarları Odası Başkanı Mehmet Soydemir, artık kooperatifin eskisi gibi esnafa kredi sağlayamadığını aktardı. Bankaların da turizmcileri ve turizmle para kazanan sektörleri riskli gelir grubuna dahil ettiğini ifade eden Soydemir, Fethiye'de 6 ayda 330 esnafın kepenk indirdiğini açıkladı. Hediyelik eşya satan esnafın bile işlerinin kesildiğini belirten Soydemir, “Maalesef yabancı güvenli ve huzurlu bir ortam ister. Yabancının en büyük söylemi bu. İçimizdeki terör olaylarından dolayı yabancı turist Türkiye'yi tercih etmiyor” ifadelerini kullandı.


KİRALAR DOLARLA

Alanya Esnaf ve Sanatkarlar Odası Başkanı Nuri Demir, Alanya bölgesine hiç turist gelmemesine rağmen, dükkan kiralarının dolar ve euro üzerinden ödenmesine isyan etti. Bu yüzden Alanya'da 300'ün üzerinde esnafın battığını bildiren Demir, şöyle devam etti: “Turist gelmeyince mağaza satışları sıfıra düştü. Yüzde yüz zarar ettik bu yıl.”


TUR OPERATÖRLERİNE TEPKİ VAR

Alanya Esnaf ve Sanatkarları Odası Başkanı Nuri Demir, otel sahiplerinin turisti dışarıya yönlendirmesine rağmen tur operatörlerinin buna engel olduğunu söyledi. Demir, tespitlerini şöyle aktardı: “Otel sahipleri turistin dışarıya çıkmasını istiyor ancak içimizdeki hainler tur operatörleri maalesef. Getirdiği turistlerden bir tanesi terör eylemlerinde hayatını kaybetse bir daha turist getiremeyiz endişesiyle turiste dışarı çıkmayın uyarısında bulunuyorlar.”  



<< Önceki Haber Turizm krizi esnafı vurdu Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:
ÖNE ÇIKAN HABERLER