Turizmciden bakana acil çağrı

Rusya ile uçak krizi ve terör olaylarının etkilediği turizm sektörünün lokomotifi Antalya’da, turizmci ve bölge esnafı sıkıntı yaşıyor. Rus turistlerin en fazla tercih ettiği bölgelerden Kemer’de açık oteller yüzde 40 doluluk oranında seyrederken, haziran ayının ortası ve hafta sonu olmasına rağmen sahiller boş kaldı.

Turizmciden bakana acil çağrı

İlçe merkezinde 2 butik otelin işletmeciliğini yapan Nejdet Şeker, içinde bulundukları durumu anlatırken, “1988'den bu tarafa turizm işletmeciliği yapıyorum. Körfez Savaşı da dahil birçok kriz gördük, fakat en ağır kriz bu sene. Bu seneki kriz bütün esnafımızı, halkımızı, çalışanlarımızı vurdu.

Acil turizm bakanımızı Kemer'de misafir etmek istiyoruz. Birebir esnafımızla, çalışanlarla, otelcilerle görüşmesini istiyoruz. En zor zamanımız ve en zor şartlarımız bu sene. İşlettiğimiz 2 otelimiz var ama krizden dolayı biri kapalı, diğerini ise açık tutuyoruz.” diye konuştu.

İlçedeki plaj işletmecilerinden Aydın Kubilay, plajlardaki doluluk oranının geçen sene bu zamana göre 10'da 1 bile olmadığını söyledi. Kubilay, “Ciromuz geçen yıla oranla yüzde 80 düştü.” dedi.


“50 YILDIR BÖYLE SEZON GÖRMEDİM”

Bodrum'da restoran işleten 82 yaşındaki Mehmet Akpınar, 50 yıllık turizmci olduğunu ama böyle bir sezon görmediğini belirtti. Akpınar, “Bu sabah gidip bankadan 10 bin lira daha çektim. Çünkü restoran durduğu yerden para yiyor, işçi çıkarmak istemiyorum, idare etmeye çalışıyoruz ama nereye kadar? Günde bir iki müşteri geliyor, o da çay içiyor. Bu sahil tarihinde böyle boşluk görmedi.” ifadelerini kullandı.


UZAKDOĞULU TATİLCİ DE GELMEDİ

Öte yandan daha çok İngiliz, Alman ve Çin olmak üzere Avrupa ve Uzakdoğulu turistlerin tatil için tercih ettiği Fethiye'de de aynı durum söz konusu. İlçe turizminin lokomotifi konumundaki yamaç paraşütü uçuşlarında büyük düşüş gözlenirken, bölgenin en önemli turistik merkezlerinden Ölüdeniz'de bile plajlar boş kaldı. Fethiye Otelciler Birliği eski yöneticilerinden Ramazan Gümüşhan, turist sayısındaki düşüşün gözle görülür hale geldiğini söyledi. Sektörü 3 yıldır canlı tutan Uzakdoğulu tatilcilerin de artık güvenlik endişesi nedeniyle bu yıl gelmediğini aktaran Gümüşhan, şunları söyledi:

“Temmuz- ağustos ayı bizim için belirleyici olacak. İngiltere'den yeni döndüm. İngiltere'de 20 Haziran gibi okullar kapanıyor. Bu İngilizlerin tatile yönelimini artıracaktır. Diğer pazarlardaki yoğunluk ve fiyat artışı Türkiye'yi ön plana çıkarabilir. Ancak hükümetimizin Türkiye'nin güvenlik algısını tüm dünyada değiştirecek adımları bir an önce atması gerekiyor. Bu turizmimizin geleceği açısından çok önemli.”


DHA
<< Önceki Haber Turizmciden bakana acil çağrı Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:
ÖNE ÇIKAN HABERLER