Turizmde pandemi öncesine dönüş 4 yıl alabilir
⏱ Okuma Süresi 3 dk•Yayınlanma Perşembe, Ocak 28 2021
Paylaş
X Post
BM, "dünya turizm tarihinin en kötü yılı" diye nitelediği 2020'de sektörde 1,3 trilyon dolarlık gelir kaybı yaşandığını bildirerek, 100 ila 120 milyon işin tehlikede olduğu uyarısı yaptı.
Birleşmiş Milletler, koronavirüs salgınının, küresel turizm sektöründe 1 trilyon 300 milyar dolarlık gelir kaybına yol açtığını açıkladı.
Madrid merkezli BM Dünya Turizm Örgütü (WTO), turizm sektöründeki gelir kaybının 2009 yılındaki küresel mali kriz döneminin 11 katına ulaştığını, sektörde küçük ve orta ölçekli işletmeler başta olmak üzere 100 ila 120 milyon işin tehlikede olduğunu bildirdi.
2020'yi "turizm tarihinin en kötü yılı" olarak nitelendiren WTO, destinasyonlara varışlarda bir milyarlık düşüşle yüzde 74'lük azalma kaydedildiğini belirtti.
WTO Uzmanlar Paneli Ocak ayı anketine göre katılımcıların yüzde 45'i 2021'de geçen yıla göre iyileşme beklerken yüzde 30'luk kesim durumun daha da kötüleşeceğini düşünüyor.
Pandemi öncesine dönüş dört yıl alabilir
Turizm uzmanları arasında sektörde iyileşmeye dair iyimserliğin de azaldığı görülüyor. İyileşmenin ancak 2022 yılında gözlenebileceğini düşünenlerin oranı Ekim ayındaki ankette yüzde 21 iken bu oran Ocak ayında yüzde 50'ye yükseldi.
Katılımcıların yüzde 43'ü 2019 şartlarına geri dönüşün ise ancak 2023 yılında mümkün olabileceğini düşünürken yüzde 41'lik kesim "2024 yılı ve sonrasına" işaret ediyor.
WTO'nun 2021-2024 yılı senaryolarına göre uluslararası turizmin 2019 seviyelerine geri dönmesi 2,5 yıl ila 4 yılı bulacak.
Uluslararası turistik varışların sayısı 2019 yılında yüzde 4'lük artışla 1,5 milyar olarak kaydedilmiş, en çok ziyaret edilen ülke olan Fransa'yı İspanya ve ABD izlemişti. Uluslararası turistik varışlarda en son, küresel mali krizin hakim olduğu 2009 yılında düşüş yaşanmış, varışlarda yüzde 4'lük gerileme kaydedilmişti.
"Bitiş noktasına çok uzaktayız"
WTO Başkanı Zurab Pololikaşvili, uluslararası seyahatleri güvenli hale getirme yolunda büyük çabalar sarf edildiğini belirterek "Ancak krizin bitiş noktasına çok uzakta olduğumuzun da farkındayız" dedi.
Aşılamaların başlaması nedeniyle 2021'de seyahatlerde yavaş bir normalleşme beklendiğini belirten WTO, pek çok ülkenin "salgının dönüşen doğası gereği" karantina, test zorunluluğu, sınır kapama gibi katı kısıtlamaları yeniden yürürlüğe soktuğuna da işaret etti.
Bu haberler de ilginizi çekebilir
En Çok Okunanlar
1.13 yaşındaki Türkiye şampiyonu güreşçi hayatını kaybetti2.Fenerbahçe’den ayrılan Talisca: İyilik eken, bir gün iyi şeyler biçer3.Jeolog Osman Bektaş: Adana’da büyük deprem beklemiyorum4.İoanna Kuçuradi son yolculuğuna uğurlandı5.Özgür Özel: Milletin vermediği İstanbul’u almaya çalışıyorlar
6.AKP’ye geçeceği iddia edilen Cemil Tugay takipçisine ne cevap verdi?7.Gazeteci Cevheri Güven: Akın Gürlek’in yerine gelecek isim hazır8.Bir Işığı Allah Yaktıysa...9.Kur’an’ı Öğrenmek İçin Bir Yıl, Kur’an’a Hizmet İçin Bir Ömür10.The Guardian: Türkiye’deki bazı çöp depolama alanlarında dünyanın en yüksek metan salımlarından bazıları tespit edildi

KADİR GÜRCAN

ARİF ASALIOĞLU

HÜSEYİN ODABAŞI

ABDULLAH AYMAZ

HARUN TOKAK

ÇOK OKUNAN HABERLER

13 yaşındaki Türkiye şampiyonu güreşçi hayatını ka...

Fenerbahçe’den ayrılan Talisca: İyilik eken, bir g...

Jeolog Osman Bektaş: Adana’da büyük deprem beklemi...

İoanna Kuçuradi son yolculuğuna uğurlandı

Özgür Özel: Milletin vermediği İstanbul’u almaya ç...







