Türk Akımı projesi anlaşması imzalandı

Türkiye ve Rusya, Türk Akımı doğalgaz boru hattı projesi için hükümetler arası anlaşmayı imzaladı. İmzaların ardından Cumhurbaşkanı Erdoğan ve Rusya Lideri Putin basın mensuplarına açıklama yaptı.

samanyoluhaber.com


Cumhurbaşkanı Erdoğan ile Rusya Devlet Başkanı Putin arasında 17.10'da başlayan kritik görüşme sona erdi. İki lider ortak açıklama yaptı.
 
Erdoğan’ın açıklamalarından satırbaşları şu şekilde:

Bildiğiniz gibi toplantı 2 gün daha sürecek. Bakanlar arası görüşmeler, uzmanlar arasındaki görüşmelerle bu kongre çok daha farklı bir zenginliğe kavuşacaktır. Bugün devlet başkanları olarak açılış konuşmalarında bir arada bulunduk.
Ardından ikili görüşmelerimizi gerçekleştirdik. Bakanlarımız devam ediyor devam edecek. Uzmanlarımız aynı şekilde bu görüşmeleri devam ettirecekler. Bu tabii aynı zamanda ülkeler arasındaki enerji ile ilgili münasebetleri özellikle ilgilendiren konular. Ama bunun yanında ekonomik, ticari, savunma ile ilgili, turizm ve kültüre yönelik ilişkiler yer alıyor.



İlişkiler noktasında dolu dolu bir gün geçirdik. Sonunda bu az önce imzalanan anlaşmalar imzalanacak hale geldi ve burada nokta başkanlar huzurunda konmuş oldu. Türkiye Rusya arasındaki normalleşme sürecinin hızla devam edeceğine olan inancım tamdır. Tabii birçok alanda savunma, siyasi, ekonomik, ticari, turizm, kültür ilişkilerimizi kapsayan süreçte geliştireceğiz.

Suriye konusunu etraflıca ele alma imkanımız oldu. Fırat Kalkanı operasyonunu kendileriyle görüştük. Ve bu konuda ne gibi işbirliği yapabiliriz bunların değerlendirmesini yaptık. Özellikle Halep'teki gelişmelerde insani yardım konusunda ne gibi bir strateji uygulayalım da insanlar bir an önce barışa huzura kavuşsunlar.

Bu konuda karşılıklı olarak görevlendirmelerimizi yaptık. Dışişleri Bakanlarımız, Genelkurmay Başkanlarımız ve istihbarat başkanlarımızın da bir araya gelip bu konudaki çalışmayla bir noktaya varılacaktır. 

Bir diğer önemli adım Türk Akımı konusunun değerlendirmesini yaptık. Türk Akımı ile ilgili olarak da sürecin hızlandırılması konusunda da bugün az önce atılan imza ile noktayı koyduk. Bir diğer çok önemli husus Akkuyu Nükleer Enerji santrali. Akkuyu ile ilgili olarak da yine bundan sonraki sürecin devamında mutabakatımız net.

Zaman kaybının önümüzdeki süreçte telafi edileceği kanaatindeyim.

Putin’in açıklamaları:

İki ülke için çok önemli olan güncel konular üzerinde görüşmeler yaptık. İkili ilişkilerde normalleşme süreci için çaba göstereceğimiz konusunda mutabık kaldık. Özellikle şu konuya dikkatinizi çekmek isterim, Rusya hükümeti aldığı kararla Türkiye’den bazı ürünleri alımını devam ettirecek. Türkiye’den narenciye gibi bazı tarım ürünlerinin ihracatındaki kısıtlamaları kaldırdık. Türk ortaklarımız için Rusya piyasasının açılışı anlamına geliyor bu.

Özellikle enerji alanındaki işbirliğimizi ele aldık. Bu konuda Akkuyu’daki çalışmaların devam etmesinden bahsediyoruz. Bu Türkiye açısından, nükleer güç anlamına gelmiyor. Türkiye’de yeni bir sanayi branşı da doğacağı anlamına geliyor. Rusya’da halihazırda 200’e yakın Türk öğrenci, nükleer uzman olacak. Eğitimlerini görüyorlar.



Doğalgaz indirimi konusunda da mutabık kaldık. Özellikle uzay gibi diğer alanlarda işbirliği konusunda kararlar aldık. Rusya uzay şirketi, Türkiye’de ihaleye katılmaya hazırdık.

Bölgesel konulara, başta Suriye olmak üzere bölgesel konulara zaman ayırdık. Suriye’de akan kanın durmasını istiyoruz. Suriye’deki siyasi çözümü en kısa zamanda istiyoruz. Suriye’de barış isteyen herkes bunu desteklemeli. Halep’e insani yardım için her türlü çabayı gösterme konusunda görüş birliğindeyiz.

Halep’e insani yardım ulaştırılmasını biz de istiyoruz ama önerimizi ABD kabul etmiyor. Halep’te akan kanın durdurması için BM’nin önersini görüştük, bu konuda çaba göstereceğiz.
<< Önceki Haber Türk Akımı projesi anlaşması imzalandı Sonraki Haber >>
ÖNE ÇIKAN HABERLER