Türk Eğitim Sen: Kamuda 22 bin 553 engelli kadrosu boşta


Türk Eğitim Sen İzmir 3 No'lu Şube Başkanı Adnan Sarısayın, kamu kurum ve kuruluşlarında 2 milyon 98 bin 838 memur istihdam edildiğini, buna karşılık engelli memur kontenjanı 63 bin 207 olmasına rağmen 22 bin 553 kadronun boşta olduğunu söyledi. Dünya Engelliler Günü sebebiyle engelli dernekleriyle biraraya gelen Sarısayın, Türkiye'de 8 milyon dolayında engelli bulunduğunu, buna her 100 kişiden 11'inin trafik ya da iş kazası başta olmak üzere çeşitli sebeplerle fiziki, zihni, ruhi ya da sosyal yönden kendi kendine yetemeyecek şekilde eklendiğini belirtti.

Engelli istihdamının arttırılması gerektiğini belirten Sarısayın, şunları kaydetti: "Cumhuriyetin başından 1980 yılına kadar engelliler vergiden muaf tutulmuşken bugün vergi ödemektedirler. Engelli vatandaşlarımızın sosyal yaşama ve çalışma hayatına kazandırılması için çıkarılan kanunlarda belirlenen istihdam zorunluluğu, alt sınır üzerinden uygulanmaktadır. 657 Sayılı Devlet Memurları Kanunu'nda belirtilen yüzde 3 engelli çalıştırma zorunluluğu, engellilerin işe alınması için azami bir sınır teşkil etmemeli, aksine asgari bir sınır olarak uygulanmalıdır. Çalışma hayatında engelli birey sayısı daha fazla üretime katılmalıdır. Devlet Planlama Başkanlığı'nın Kasım 2015 ayı verilerine göre kamuda mevcut memur sayısı 2 milyon 98 bin 838'dir. Kamuda istihdam edilmesi gereken toplam engelli memur kontenjanı 63 bin 207'dir. Kamuda halen çalışan toplam engelli memur sayısı ise 40 bin 656'dır. Şu an itibariyle kamuda 22 bin 553 açık engelli kadrosu bulunmaktadır. Bir an önce boş kadrolar doldurulup üretime katkı sağlanmalıdır. DPB, kamu kurum ve kuruluşlarının engelli memur ihtiyaçlarını da güncelledi. Kurumların toplam memur sayısına paralel yüzde 3–5 olarak engelli memur açığı, kurumlara göre değişiklik göstermektedir. Engel gruplarına göre istihdam edilen memur sayıları şu şekildedir: Dil konuşma 392, görme 8 bin 691, işitme 2 bin 491, ortopedik 12 bin 579, ruhsal ve duygusal 773, süreğen (kronik) 3 bin 27, zihinsel 2 bin 112 ve sınıflanamayan 10 bin 591. İzmir'de engelli çalışan ise bin 863 kişidir. İl nufusuna kıyasla bu rakam çok azdır."

GÖRMEYENLER DERTLERİNİ ANLATTI

Görmeyenler Kültür ve Birleşme Derneği İzmir Şubesi Başkanı Salih Batur ise şöyle konuştu: "İzmir genelinde yaya geçitlerindeki sesli sinyalizasyonlar yetersizdir. Var olanların da çoğu çalışmamaktadır. Otobüslerdeki sesli durak sistemlerinin çalışmaması, bizleri zor durumda bırakıyor. Kaldırımlardaki sarı çizgiler, işgal edilmiş veya deforme olmuş durumdalar. Yağmur yağdığında sarı çizgiler çok kaymaktadır. Engellilere araba alımında verilen vergi indirimlerinin bilgisayar gibi eğitim materyallerinde de olmasını diliyoruz. Görme engelliler, sınav olurken de birçok zorluklarla karşılaşmaktadır. Sınavda soru okuyanın tonlaması, vurgusu düzgün olmalı. Eğitimle ilgili temel terimleri bilmeli. Ayrıca sınav yapılırken kabartma yazılardan ya da mp3çalar veya bilgisayardan faydalanılmalıdır. Yönetmelikte abaküs, kabartma karton, çivi kalem gibi eşyalar kullanılabileceği belirtilmektedir. Bunları sınavda kullanabilmek için önceden belirtilmesinin gerekmesi, önceden belirtmeyenler için sınav günü sorun oluşturuyor."

'GÖRMEYENLERE ÜCRETSİZ KİTAP GÖNDERİYORUZ'

Görmeyenler Kültür ve Birleşme Derneği İzmir Şubesi kurucusu Av. Gültekin Yazgan ve Türkiye Görme Özürlüler Kitaplığı Derneği Başkanı Tülay Yazgan da görme engellilere kabartma alfabe hazırladıklarını anlattı. Okuma ve ders amaçlı hazırlanan bu kitapların görme engellilere her ay ücretsiz sesli kitap olarak gönderildiğini belirten dernek başkanları, bunun yanısıra çocuklar için de Braille alfabesiyle 'Yavru Balarısı' ve 'Balarısı' dergileri çıkardıklarını kaydetti. CİHAN
<< Önceki Haber Türk Eğitim Sen: Kamuda 22 bin 553 engelli kadrosu boşta Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:
ÖNE ÇIKAN HABERLER