Türk fındığında rekoltenin düşmesi Alman çikolata üreticilerini zorluyor


Almanya'da Manner ve Milka'dan sonra Ritter-Sport marka çikolata da pahalanacak. Sebebi ise geçen yıl Türkiye'de fındık hasadının kötü geçmesi ve bu yılki fındık talebinin dünya çapında artması. Aynı şekilde kakao fiyatındaki artış da Ritter-Sport'u fiyatları yükseltmeye sevk etti.

Ritter-Sport Genel Müdürü Andreas Ronken, sadece fındık fiyatlarının artmasından dolayı işletme olarak 25 ila 30 milyon Euro arasında daha fazla para harcadıklarını söyledi. Şirket en azından kakao fiyatlarını düşürmek amacıyla Nikaragua'da kendi kakao plantasyonu oluşturarak kakao satıcı ülkelere bağımlı olmaktan kurtulmak istiyor. Şirket dünyanın en büyük kakao çiftliğini kurmak ve 2017 yılında da ilk hasadı gerçekleştirmeyi planlıyor. Ritter-Sport bu şekilde en geç 2025 yılında ham kakao ihtiyacının üçte birini karşılamış olacak.

Almanya fındık ihtiyacının yüzde 80'ini Türkiye'den karşılıyor. Türkiye'de geçen yıl yaşanan don sebebiyle 4 Euro'dan 13 Euro'ya yükselen fındık, çikolata firmaları kadar pastane gibi küçük ölçekteki işletmeleri de zor durumda bıraktı.

Ajeti adlı bisküvi üreten bir küçük işletmenin sahibi olan Gezim Ajeti, Türkiye'de fındığın kilosunu önceden 7,20 Euro'ya alırken kötü hasattan sonra 21 ila 22 Euro'ya aldığını belirtti.

Don sebebiyle gerçekleşen kötü hasattan dolayı Milka 1 Euro'ya sattığı 100 gramlık çikolataları kasım ayından bu yana 1,09 Euro'ya satıyor. CİHAN
<< Önceki Haber Türk fındığında rekoltenin düşmesi Alman çikolata... Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:  
ÖNE ÇIKAN HABERLER