Türk hakeme tarihi görev!

Dünyanın en prestijli tenis turnuvası Wimbledon'da bu yıl hem Wimbledon hem de Türk tenis tarihine geçecek bir ilk yaşandı.

Türk hakeme tarihi görev!

Wimbledon tarihinde ilk defa bir Türk hakeme merkez kortta hakemlik görevi verildi.

Wimbledon tarihinde ilk kez bir Türk hakeme 15 bin kapasitesi olan "show court" yani gösteri kortu diye adlandırılan, turnuvanın favaori sporcularının oynadığı kortta çizgi hakemliği görevi verildi. Dokuz yılllardır Wimbledon'da hakem olarak görev yapan turnuvanın kıdemli Türk hakemi Mutlu Yücebaş, merkez kortta çizgi hakemi olarak dört maç yönetti. 

Bu yıl 130'uncusu gerçekleştirilen Wimbledon'da ana tabloda Mutlu Yücebaş ile birlikte 4 Türk hakem görev yapıyor. Türkiye'yi ve Türk tenisini en iyi şekilde temsil eden hakemlerimize daha önce merkez kortta hiç görev verilmemişti. 

Wimbledon merkez kortta hata kabul etmeyen en önemli karşılaşmaların oynandığını ve kurallarının çok katı olduğunu ifade eden Yücebaş, merkez korta daha çok kıdemli hakemlerin seçildiğini, dünyanın gözünün üzerinde olduğu favori sporcuların oynadığı, bu sebeple merkez hakem kurulunun çok seçici davrandığını söyledi. 

"MERKEZ KORT RÜYASI GERÇEK OLDU"

Wimbledon'da Doğan Haber Ajansı'ndan Aynur Tattersall'un sorularını yanıtlayan Yücebaş, artık Türk hakemlerinin uluslararası turnuvalara daha çok seçildiğini, özellikle Wimbledon'daki bu gelişmenin gurur verici olduğunu ifade ederek, merkez kortta hakemlik yapmanın hayali olduğunu ve bu hayalini gerçekleştirdiği için çok mutlu olduğunu söyledi. 

DJKOVİCİN AÇILIŞ MAÇINDA MERKEZ KORTA GÖREV YAPTI

Wimbledon'a yıllar önce maç izlemeye gelip kapısında saatlerce kuyruk beklediğini ve burada görev yapmanın en büyük hayali olduğunu söyleyen Yücebaş "Merkez kortta görev aldığıma hala inanamıyorum. Yaşanması gereken anlatılması zor bir duygu. Çok heyecanlandım. Djkovicin açılış maçında ilk defa merkez korta çıktım. Korta girdikten sonra 2. Sete kadar etkilenip hata yaparım diye etrafa bakmadım ama kafamı kaldırıp kalabalığı, muhteşem atmosferi görünce çok büyük gurur duydum. İzmir Karşıyakalıyım, Wimbledon bizim için yaz tatillerinin ilk aktivitesiydi şimdi burada bir Türk hakem olarak bulunmak çok gurur verici. En büyük hayalimi gerçekleştirdim. Şimdiki hayalim merkez kortta final maçı yönetmek. Dünya sıralamasında ilk 10'da yer alan Federer, Djkovic, Serena Williams- Venus Williams -Kerber gibi isimlerin karşılaşmalarında görev almak inanılmaz bir duyguydu" dedi.

"TÜRK TENİSİNDEKİ İLERLEME GURUR VERİCİ"

Son yıllardaki Türk tenisindeki ilerlemeden büyük mutluluk duyduğunu ifade eden Yücebaş, " Türk tenisindeki gelişmeler bizleri gururlandırıyor. Özellikle Çağla'nın bir WTA turnuvası kazanması, Roland Garros ve Wimbledon'a katılması ve Ipek Soylu'nun başarıları Türk teniscilere motivasyon kaynağı oluyor. Grand slamlerde hem ana tabloda, hemde gençlerde Türk sporcuları görmek Türk tenisi için gurur kaynağı" şeklinde konuştu. 

Turnuvada görevli diğer hakemler Soner Sivri, Erkan Tahran, Esin Kıratlı ve Serdar Sümer de Yücebaş'ın bu göreve layık görülmesinden büyük mutluluk duyduklarını ifade ettiler. 

İzmirli olan Mutlu Yucebas, 14 yıldır Londra'da yaşıyor. 2007 yılında İngiliz Tenis Federadyonu'nda hakemlige başladı. 2010 yılında ilk defa Wimbledona seçildi. 2016 da tarihte Merkez kortta gorev alan ilk Türk hakem oldu.

İLK TÜRK KULE HAKEMİ ENES TALAY'DI

Wimbledon tarihinde Türkiye'nin gururu olan ilk Türk hakem ise 1958 yılında görev yapan Enes Talay'dı. O dönemde 56 hakem içinden seçilererek Wimbledon'a gönderilen Talay, Hindistanlı Kumar ve Avusturya'lı Salke'nin maçında hakemlik yapmıştı. Turnuva boyunca tek bir hata yapmadığı için büyük takdir toplayan Talay, Türk tenisinde Wimbledon'da görev yapan ilk Türk hakem olarak tarihe geçmişti. 

Bu yıl Soner Sivri de Wimbledon tarihinde ilk defa kule hakemi olarak görev yaparak tarihe geçti. Merkez kortta görev alan ilk ve tek Türk hakem olarak Mutlu Yücebaş gururumuz hakemlerimiz arasında yer aldı.

<< Önceki Haber Türk hakeme tarihi görev! Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:
ÖNE ÇIKAN HABERLER